Tek.no

Test

Filmtjenesten Headweb

Vegard Haugen
9 Feb 2010 14:30

Fildeling via torrents er elsket av folket og forhatt av filmbransjen, men samtidig har dugelige løsninger for å kjøpe og leie film på nettet vært omtrent ikke-eksisterende. Nå har imidlertid den svenske web-TV-tjenesten Headweb blitt åpnet for norske brukere. Her kan du leie film via nettsiden og se den på PC-skjermen eller koble PC-en til en TV. Tjenesten kan sammenlignes med Viasat On Demand, som vi har sett på tidligere, men hos Headweb er alt fokuset på film.

Den svenske musikktjenesten Spotify bidro til å gjøre nedlastning av musikk mindre aktuelt for mange fildelere. Spørsmålet er om Headweb kan gjøre noe av det samme med film.

Bra utvalg av filmer
Har du en Facebook-konto fra før kan du logge inn på Headweb med denne, men du må også registrere en Headweb-konto for å betale for filmene du leier. Du kan for øvrig også skrive noen linjer om filmen som kan publiseres direkte på din Facebook-profil. Denne integreringen fungerer godt.

Filmutvalget er ganske bra på Headweb, men samtidig er det en god del titler som mangler fra sortimentet. De nyeste kjente filmene jeg finner er The Hangover, Harry Potter and the Half-Blood Prince og Flickan som lekte med elden fra 2009 – ikke for eksempel Se opp! (Up!) som kom på DVD i forrige måned, ei heller Gudfaren- eller Ringenes Herre-triologiene, for å nevne noen filmer. Men jeg oppdager likevel en god del filmer jeg ikke har sett på en stund som jeg kunne tenke meg å se igjen, samt en håndfull filmer jeg tydeligvis har gått glipp av. Dessuten får man tilgang til over 200 gratisfilmer; Disse er stort sett produsert en gang mellom 1930- og 1975, men for deg som liker eldre filmer er dette utvalget svært imponerende; Her er det en mengde klassikere. Du betaler 39 kroner for nye filmer, og 29- eller 19 for de øvrige filmene (- med unntak av gratisfilmene). Med tanke på at utvalget totalt sett er bra, synes jeg prisen er overkommelig.

Det skinner derimot igjennom at dette opprinnelig er en svensk tjeneste: Et relativt stort utvalg svenske filmer, svenske titler på filmer, svenske beskrivelser av filmer og svenske ord og formuleringer i det norske oppsettet. For meg har det liten betydning, men andre vil kanskje finne dette en smule irriterende. Videre mangler norsk teksting på en del filmer, og da må du nøye deg med svensk tekst hvis du ikke forstår hva skuespillerne sier.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Bla i kategorier
På forsiden til Headweb finner du ”News”, ”Best sellers” og ”Best rated”, samt en lang liste med sjangre, men du blir sittende en stund for å bla igjennom alt som er tilgjengelig – omtrent som i en vanlig videobutikk – og det er ikke alltid like moro. Leter du etter en bestemt film kan det dessuten bli vanskeligere, for søkefunksjonen fungerer ikke så bra som vi hadde håpet: Søker du på Pulp Fiction (som ikke er der), får man frem tolv treff inklusive Terminator Salvation og Clockstoppers (hæ?), men ingen beskjed om at tittelen man søkte etter ikke finnes i sortimentet. På ”Se opp” – som tegnefilmen ”Up” heter på norsk – får man 1 016 treff (!), men denne animasjonsfilmen er ikke tilgjengelig.

Søker du på ”Nemo” blir du automatisk ført til filmen Shark Bait (Stor Ståhai, eller noe sånt på norsk?), naturligvis fordi Finding Nemo ikke finnes, mens Shark Bait kanskje kan være et dugelig alternativ for noen. En mellomting hadde vært ønskelig. Avansert søk fungerer omtrent like lite tilfredsstillende som vanlig søk, men da får du i alle fall kortet ned resultatlisten en god del ved å velge utgivelsesår eller sjanger. Derimot kan du søke opp eller trykke på navnet til en skuespiller for å få frem en liste over tilgjengelige filmer med denne skuespilleren, og det virker kanskje som en mer effektiv søkemetode.

Lyd- og bildekvalitet
Du får ikke streamet filmer i HD-kvalitet, men bildekvaliteten er derimot omtrent på høyde med vanlig DVD-kvalitet. Ettersom dette er en web-TV-tjeneste synes jeg bildekvaliteten absolutt er tilfredsstillende. Generelt sett var det ingen merkbare forskjeller mellom å se en DVD- og å se en film via Headweb på PC-en.

Du kan for øvrig velge en lavere oppløsning dersom du har en treg bredbåndslinje, og det er positivt. Jeg har ikke opplevd hakking, avbrytelser eller pauser av noe slag hos Headweb, så for meg oppleves tjenesten som stabil.

Lydkvaliteten virker også klar og god både i forskjellige headsett og via PC-høytalerne.

(Artikkelen fortsettes.)
 

24-timers leie
Sideoppsettet på www.headweb.no ser proft- og relativt oversiktlig ut med en lettfattelig meny, og det tar ikke lang tid å gjøre seg kjent med siden. Egentlig er det kun søkefunksjonen som burde vært bedre. Når du leier en film (betaling via SMS, Visa eller Mastercard) dukker filmen opp under ”Min konto” -> ”Mine filmer” – og der er den tilgjengelig i som regel 24 timer etter at du for første gang startet avspilling av filmen. Dersom du altså ikke rekker å se filmen ferdig, har du bortimot et døgn på deg til å se resten.

Headweb har også et bonusprogram som kan gi aktive brukere gratis filmer ved å kommentere filmer, eller ”dele” filmer (omtrent som ”seeders” hvis du bruker torrent), markedsføre for Headweb på egen nettside etc. Denne delen brydde ikke jeg meg noe om, men det er sikkert aktuelt for andre.

Har du en PS3 har du for øvrig tilgang til Headweb via konsollen også (registrer konto og logg inn på www.headweb.no). Merk at det ikke er like mange filmer tilgjengelig på grunn av mangel på Silverlight-støtte hos PS3. Jeg har dessverre ikke fått sjekket ut hvordan dette fungerer i praksis.

Konklusjon
Alt i alt er jeg relativt godt fornøyd med Headweb; Prisen er akseptabel, utvalget er ganske bra, kvaliteten er på høyde med en vanlig DVD, og tjenesten er stabil. Selvsagt skulle jeg ønske at Headweb kunne by på all verdens av filmer, men det er dessverre et svært urealistisk ønske. Søkefunksjonen kunne imidlertid med fordel vært bedre.

Er du ute etter å leie film via internett på lovlig vis er Headweb en tjeneste som absolutt leverer, men det er nok mer tvilsomt den vil bidra i noen særlig grad til å få bukt med ulovlig piratnedlastning av film.

Headweb (filmtjeneste)


Vil du prøve Headweb selv? Vi har ti kampanjekoder á 200 kroner, samt 10 filmpass, som du kan vinne i morgendagens Headweb-konkurranse på Teknofil.no og Mobilen.no.

Les også
Dette får du med Totalpakken
Les også
Søker iPhone-brukere til betatesting
Les også
Spotify på Rimi
Les også
Vant du filmgavekort?
Les også
Pakkepris fra Viasat On Demand
Les også
Nesten bare ulovlig innhold
Les også
Lei film på YouTube
Les også
Sniktitt: Voddler - fremtidens filmtjeneste
Les også
Itunes-film til Europa
Les også
Samsung med filmbutikk
Les også
Test av Get Filmleie
annonse

Les også