Til hovedinnhold

Sniktitt: Voddler - fremtidens filmtjeneste

Det er ikke lenge siden Voddler ble lansert i lukket betaversjon i Sverige. Tjenesten satser på fri streaming av film rett til din datamaskin, ikke ulikt slik Spotify gjør for musikk. Vi har tatt en titt på tjenesten og er mektig imponert.

Se flere bilder fra tjenesten her.

Tjenesten fungerer

Voddler ble lansert med store ord. Dette er tjenesten som skal revolusjonere filmmarkedet med et stort filmbibliotek hvor publikum fritt skal kunne velge hva de vil se. Inntektene skal genereres gjennom abonnementsavgift og reklame. Mange var skeptiske til tjenesten som virket som en drøm i skyene. Vi har tatt en titt på tjenesten og kan bekrefte at tjenesten fungerer og det gjør den, svært godt.

For å få tilgang til Voddler kreves det i dag invitasjon og opprettelse av en personlig profil med brukernavn og passord. Når du har gjort dette laster du ned en applikasjon. Applikasjonen gir deg tilgang til tjenestens store filmarkiv. Det første du legger merke til er at tjenesten foreløpig baserer seg på styring ved hjelp av piltastene, enterknappen og escapeknappen. Musen har liten funksjon i denne tjenesten, noe som kan virke litt forvirrende i starten.

Byr på bredt utvalg av film

I tjenestens hovedmeny kan du velge mellom TV-serier, filmer og settings. Foreløpig er det ingen TV-serier tilgjengelig og filmutvalget ligger foreløpig på 209 filmer. Utvalget av film gir slik tjenesten er satt opp i dag et bredt utvalg. Her finner du en del storfilmer som Good Will Hunting, Passion of Christ, Chocolate, Lord of War og Doomsday. Samtidig fins det en del mer ukjente titler. Men kategorimessig finner du både action, komedier, tegnefilmer, drama og horror. De store nye premierefilmene glimrer derimot med sitt fravær bortsett fra The Wrestler som er den eneste HD-filmen i tjenesten foreløpig, men vi krysser fingrene for at utvalget utvides når tjenesten får avtaler med flere filmdistributører, og vi håper dette er en form for tjeneste distributørene vil satse. Brukermessig er den nemlig svært interessant.

Under innstillinger kan du sette opp skjermoppløsning og plassering av skjermbildet. Her er det ikke allverdens med muligheter foreløpig og oppløsningen når vi tester på bærbar maskin er satt til 1280 x 800 og kan ikke endres. Muligens forandres dette når du kobler maskinen på en TV, men heldigvis får du flere valg når du går inn i hver enkelt film.

Se flere bilder av tjenesten her.

Enkel i bruk

I selve filmenyen kan du bla deg gjennom filmene. Foreløpig fins det ingen systematikk i utvalget i selve filmenyen, du kan heller ikke søke gjennom filmene. Dette er forhåpentligvis tjeneste som kommer på plass når tjenesten får større utvalg, men øverst i menyen kan du dele inn filmer etter sjanger, nye filmer, skuespillere, regissør og studio. Foreløpig er det kun lagt inn filmer etter sjanger, men det er tydelig at Voddler vil gi mer inndelingsmuligheter her.

Når du blar gjennom filmene får du litt enkel informasjon om hver film. Du får da se tittel, når filmen er spilt inn, hvilken rating filmen har fått av andre brukere, lengde på filmen og regissør og skuespillere. Om du går inn i selve filmen får du noe mer informasjon om handling. Her ligger det også alternativer for å se trailer, kjøpe filmen og se eksempler på lignende filmer. Disse funksjonene er derimot ikke slått på enda, men viser hvordan Voddler har planer om å utvide tjenesten. Det som derimot virkelig imponerer er avspilling av selve filmene.

Problemfri avspilling

Når du velger å spille av en film får du først en 30 sekunders reklamesnutt. Denne kan du ikke spole i eller hoppe over, men allerede her kan du se at kvaliteten på tjenesten ligger høyt. Bildet er ikke HD-kvalitet, men vel så godt som det dagens video on demand tjenester presenterer. Etter reklamesnutten starter selve filmen opp og kvaliteten er så langt vi har sett fortsatt god også her.

Inne i selve filmen kan du velge mellom forskjellige settinger. Du kan stille inn både synkronisering av audio og tekst og selvfølgelig volum. Du kan også velge mellom analog eller digital lyd. Tjenesten har også enkelt oppsett for å velge hvilket språk du vil ha på undertekstene og på flere av filmene er norsk tekst satt opp som alternativ. På barnefilmer kan du også velge lydspor, men her er det foreløpig for det meste kun originalspor og svenske stemmer som er lagt inn. Men vi tviler ikke på at også norske stemmer etter hvert vil komme på plass her.

Foruten disse innstillingene er det lite valgmuligheter du har mens du ser film. Siden musen ikke har noen funksjon kan du ikke dra i tidslinjen slik som ved andre avspillere. Du har likevel mulighet til å hoppe i filmen ved å trykke på høyre og venstre piltast. Du vil da hoppe 30 sekunder frem og tilbake.

Det som er svært positivt er at tjenesten fungerer uten unødvendig hopping i selve filmen. Filmen starter rett opp og spilles av uten avbrytelser. Vel og merke vil filmen starte buffring om du hopper mye frem, så om du skal spole til et visst avsnitt vil du måtte bruke en stund, her ser vi frem til du enten kan styre tidslinjen med musen eller du får mulighet til å hoppe i kapitler. Men det er unektelig en herlig opplevelse å kunne få innhold til et rikt filmarkiv og fint kunne spille av film uten unødvendig styr.

Foreløpig er det kun en film tilgjengelig i HD, The Wrestler, men også denne avspilles uten problemer og i glimrende kvalitet. Vel og merke er det et stykke igjen til blu-ray, men dette er rett og slett en våt drøm for filmentusiaster som endelig har blitt virkelighet.

Se flere bilder av tjenesten her.

Noen tekniske problemer, men likevel en stor glede

Alt er ikke rosenrødt med tjenesten. Det er tydelig at dette er en betaversjon. For eksempel opplevde vi at flere filmer ikke startet opp etter reklamen i begynnelsen, i stede ble vi tatt rett tilbake til filmmenyen. Dette skjedde flere ganger, men flere av filmene startet så opp etter gjentatte forsøk. Vi savner også HD-utvalget. Dette har Voddler sagt vil bli en viktig del av tjenesten, men foreløpig er det kun The Wrestler som er tilgjengelig i HD. Denne fikk vi derimot ikke startet opp. Vi vil også gjerne ha mer informasjon om oppløsning på hver enkelt film.

Når det er sagt så er dette en tjeneste vi har umiddelbart tro på. Teknisk sett fungerer tjenesten allerede nå svært godt, det skal nevnes at den tar mye minne, men det overrasker egentlig ikke, og stort sett vil du neppe benytte PC-en til mye annet mens du ser på film. Det er rett og slett deilig å se at denne tjenesten kommer på banen. Mange har etterlyst at underholdningsbransjen kommer med nye innovative løsninger for å stoppe piratkopiering, og dette ser utvilsomt ut til å være en meget god vei å gå for bransjen og vi håper de åpner øynene for dette. Markedsmodellen for Voddler er enda ikke satt og de vil utvilsomt få konkurrenter, men dette er en tjeneste vi villig vil ta frem visakortet for å få tilgang til. Vel og merke om prisen blir på et akseptabelt nivå og utvalget av filmer vil vokse med tiden.

En ting er i hvert fall helt sikkert, i kveld stårr det innkjøp av brus og godteri, gode puter i sofaen og en film eller ti på programmet, for dette var rett og slett gøy å se at fungerte.

Se flere bilder av tjenesten her.

Mer om
annonse