Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestBeste 15/16-tommer under 8000 kroner

Testvinneren er overlegen konkurrentene

Enorm forskjell mellom billige bærbare PC-er, viser vår samletest.

De fire testmaskinene, med Lenovos IdeaPad 5 Pro 16 i front.

Flere har ønsket at vi tester bærbare med litt større skjermer. Selv om mange velger nette 13- og 14-tommere, setter mange fremdeles pris på mer boltreplass for appene sine når de jobber.

Og det kan du få på de litt større 15- og 16-tommerne.

Alle som følger oss på Instagram eller Facebook husker kanskje at vi tidligere i høst spurte hvilken prisklasse vi skulle hente inn disse større maskinene fra.

Det ble raskt klart at det rimeligere alternativet, «under 8000 kroner», var gjevest. Så vi satte i gang med innhentingen.

Den skulle dessverre vise seg å bli vrien og ta lang tid. Etter mange avslag fra produsenter og butikker, beskjed om at de ulike ønskene våre var på vei ut eller umulige å skaffe, ga vi nesten opp. Men vi hadde jo lovet, så vi forsøkte igjen, og lyktes til slutt med å samle et team på fire spennende maskiner som nå skal krige om poeng.

Du finner en maskin fra HP og to fra Lenovo som de gjerne ville vise frem, pluss en fra Samsung som vi til slutt fikk skaffet takket være Elkjøp.

Du kan se spesifikasjonene og hvordan vi har rangert de viktigste egenskapene deres like under, før vi hopper rett til oppsummeringen av hver maskin og kårer testvinneren.

Helt i bunnen finner du målingene våre.

Maskinene i testen

ProductLenovo IdeaPad 5 Pro 16Lenovo IdeaPad 5 15HP Pavilion 15Samsung Galaxy Book 15
annonsePris7 995,-6 995,-7 990,-5 990,-
Skjerm16" IPS, 2560 x 1600, 16:10, 60Hz FreeSync15,6" IPS, 1920 x 1080, 16:9, 60Hz15,6" IPS, 1920 x 1080, 16:9, 60Hz15,6" IPS, 1920 x 1080, 16:9, 60Hz
ProsessorAMD Ryzen 5-5600H (6 kjerner, 12 tråder)Intel Core i3-1115G4 (2 kjerner, 4 tråder)Intel Core i5-1135G7 (4 kjerner, 8 tråder)Intel Core i3-1115G4 (2 kjerner, 4 tråder)
GrafikkAMD RadeonIntel UHDIntel Iris XeIntel UHD
Lagring512 GB (M.2 PCIe NVMe)256 GB (M.2 PCIe NVMe)512 GB (M.2 PCIe NVMe)256 GB (M.2 PCIe NVMe)
Minne8 GB (3200 MHz)8 GB (3200 MHz)16 GB (3200 MHz)8 GB (4266 MHz)
RadioWiFi 6, Bluetooth 5.1WiFi 6, Bluetooth 5WiFi 6, Bluetooth 5WiFi 6, Bluetooth 5.1
AnnetHD-kamera, ansiktspåloggingHD-kamera, fingerleserHD-kamera, fingerleserHD-kamera
Batteri75 Wh70 Wh41 Wh55 Wh
Porter2x USB-C, 2x USB-A, HDMI, SDXC, minijackUSB-C, 2x USB-A, HDMI, SDXC, minijackUSB-C, 2x USB-A, HDMI, MicroSD, minijack, strøm2x USB-C, 2x USB-A, HDMI, MicroSD, minijack
Vekt og mål1,93 kg. 35,6 x 25,1 x 2,15 cm1,71 kg. 35,8 x 23,3 x 2,15 cm1,71 kg. 36 x 23,2 x 1,85 cm1,54 kg. 35,6 x 22,9 x 1,7 cm
OperativsystemWindows 11Windows 10Windows 10Windows 10
Pris ved test8000 kroner7000 kroner80007000 kroner
Den største synlige forskjellen på maskinene er det skjermen til IdeaPad 5 Pro 16 som står for. Det mer høyoppløste 16:10-panelet dens gir mer plass og bedre oversikt enn konkurrentene. Her sammenlignet med Pavilion 15.

Styrker og svakheter

Trykk på «mer» for å lese mer på hvert punkt i tabellen!

ModellByggekvalitet og designSkjermTastatur og pekeplateBatteritidMinne og lagringProsessorytelse3D-ytelseStøyPortutvalg/sensorerKameraLyd
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16
Lenovo IdeaPad 5 15
HP Pavilion 15
Samsung Galaxy Book 15

Best i test: Lenovo IdeaPad 5 Pro 16

Lenovo IdeaPad 5 Pro 16.

Det tok faktisk ikke mange timene før vi hadde funnet testens vinner, og etter å ha tilbrakt en hel uke med den ser vi få grunner til at du bør velge en annen maskin fra testen enn denne.

For, Lenovos IdeaPad 5 Pro er ikke bare en råtass hva gjelder ytelse, men har også en totalt overlegen skjerm, er veldig god å jobbe på og varer lenge på batteriet: inntil 13,5 timer.

Den er testens mest komplette maskin, rett og slett.

Et av høydepunktene er den gode skjermen. Den har for det første mye høyere oppløsning enn konkurrentene, pluss et 16:10-forhold som gjør den litt høyere. Kombinert gir det et klarere bilde og mer plass til appene dine med bedre oversikt, noe du kan se illustrert på eksempelbildet litt lenger opp i testen.

Panelet byr også på de mest spennende, mettede og korrekte fargene i testen, og er relativt lyssterkt. At det er matt hindrer mye gjenskinn.

Med prosessorens seks kjerner er ytelsen klart best i testen, og denne maskinen takler det meste. Også noen enklere spill kan du kjøre på den med helt greit resultat, der panelets FreeSync-støtte hjelper til med å «roe ned» bildet og gi en illusjon av høyere bildeflyt som konkurrentene ikke kan matche.

Maskinen er en av de to i testen som er best å jobbe på, noe som blant annet skyldes den gode interaksjonen og byggekvaliteten.

Tastaturet har tydelige, raske og støysvake taster, og pekeplaten er stor, jevn og presis.

Det merkes også at maskinen er godt bygget, i aluminium, og vi liker at skjermen kan åpnes med en finger. Du logges raskt inn i Windows takket være ansiktsskanneren, en funksjon IdeaPad 5 Pro er alene om i testen.

Denne kommer dessuten med nye Windows 11 installert ut av esken.

Utvalget av porter er nesten helt komplett og vi digger minnekortleseren i full størrelse. Det eneste du må klare deg uten er Thunderbolt 4, men USB-C-portene klarer mange av de samme oppgavene.

Dette sagt er ikke maskinen perfekt. Blant det Lenovo har ofret for å gi deg alt det som er skikkelig bra, finner vi en noe mager minnemengde på 8 GB. Denne gjør maskinen litt mindre fremtidssikker, da fremtidens apper sakte, men sikkert vil kreve mer arbeidsminne. Om du ofte har et titalls nettleserfaner oppe, eller jobber mye med kraftige apper, kan du få utfordringer allerede i dag. Da kan du vurdere testens delte 2. plass fra HP under, selv om den ikke kan sammenlignes på flere andre områder.

Vi synes for øvrig også at høyttalerne spiller for lavt og uengasjerende. Kameraet, som har vært viktig for mange de siste par årene, er dessuten dårlig. Se eksempelbilde nederst i saken.

Ellers må det nevnes at maskinen lager mest støy blant deltagerne. Men bare når den jobber med noe tungt, og da hører du det som et monoton sus. Stort sett er maskinen helt stille.

Dette er uansett en imponerende maskin for pengene, der kvalitet har blitt satt over kvantitet og hvor du lett kan være mer produktiv enn på konkurrentene eller maskiner med mindre skjermer.

Lenovo IdeaPad 5 Pro 16
8.5
Meget bra
Best i test

Lenovo IdeaPad 5 Pro 16

sitat"Klar testvinner med overlegen skjerm og ytelse. Byr på kvalitet i alle ledd."

Fordeler

 • Krysse av
  God skjerm med høy oppløsning og ekstra plass i høyden
 • Krysse av
  Topp ytelse - takler også enkelte spill
 • Krysse av
  Gode taster og pekeplate
 • Krysse av
  Solid bygget og pent design
 • Krysse av
  Lang batteritid
 • Krysse av
  Flust av ulike porter
 • Krysse av
  Mye lagringsplass
 • Krysse av
  Ansiktspålogging

Ting å tenke på

 • Bytt
  8 GB minne kan være lite for noen
 • Bytt
  Dårlig kamera
 • Bytt
  Svak lyd
 • Bytt
  Støyer ved hard last

Fin til enkle oppgaver: Lenovo IdeaPad 5 15

Lenovo IdeaPad 5 15.

Dette er testvinnerens rimeligere lillebror.

Selv om vi glatt ville bladd opp den ekstra tusenlappen for storebroren, kan IdeaPad 5 være aktuell for deg som skal bruke den mest for lettere oppgaver og har et stramt budsjett uten at du vil ofte byggekvalitet, batteritid eller interaksjon.

Denne har nemlig nedarvet den samme supre byggekvaliteten, det pene designet, det gode tastaturet og den presise pekeplaten som Pro-versjonen.

På tre områder er den dessuten enda bedre:

Batteritiden strekker seg til inntil 15 timer (!) og er best i testen, høyttalerne er bedre enn noen av de tre alternativene og selv det høyeste støynivået er veldig lavt her.

På to områder skiller maskinen seg dessverre negativt ut.

Prosessoren jobber tregt når den blir presset med skikkelig tungt arbeid. Vi lurer derfor på hvordan de to prosessorkjernene vil takle fremtidens oppgaver og programmer. Å spille på maskinen er ingen god idé, da grafikkløsningen er veldig svak.

Skjermen har dessuten lavere oppløsning og mindre plass i høyden enn testvinneren. I tillegg har panelet merkbart svakere fargegjengivelse og kontrast.

Panelet er likevel fremdeles det nest beste i testen med god margin, og leverer generelt bra. Det bare dømmes ekstra hardt fordi testvinnerens er så suverent i forhold!

Vi må også understreke at maskinen føles veldig «snappy» til alle vanlige oppgaver vi har gjort på den, som nettsurfing og strømming av video. Slikt tar den på strak arm.

Problemene melder seg altså først under tung bruk, eller om du jobber med mye samtidig, der minnemengden på knappe 8 GB også kan begrense deg i likhet med på storebroren.

I tillegg til å tilby halvparten av lagringsplassen til testvinneren har ansiktspåloggingen måtte vike for fingerpålogging. Kameraet er også det samme dårlige som på storebroren.

Totalt sett mener vi kompromissene du må inngå med IdeaPad 5 er for mange til å forsvare å spare en tusenlapp fra testvinneren. Om det er her budsjettet ditt stopper, og du uansett ikke kjører tunge apper eller multitasker så ofte, får du likevel en maskin som er veldig, veldig god å jobbe på her.

Er du en multitasker, sjekk ut maskinen på den delte 2. plassen nedenfor.

Lenovo IdeaPad 5 15
7
Bra

Lenovo IdeaPad 5 15

sitat"Arver mange kvaliteter fra storebroren, men har lite krefter og svakere skjerm."

Fordeler

 • Krysse av
  Gode taster og pekeplate
 • Krysse av
  Solid bygget og pent design
 • Krysse av
  Lang batteritid
 • Krysse av
  Flust av ulike porter
 • Krysse av
  Fingerpålogging
 • Krysse av
  Støyer kun under spilling
 • Krysse av
  «Best» lyd i testen

Ting å tenke på

 • Bytt
  Svak prosessor- og grafikkytelse
 • Bytt
  8 GB minne kan være lite for noen
 • Bytt
  Upresise farger på skjerm
 • Bytt
  Dårlig kamera

For multitaskeren med lader i nærheten: HP Pavilion 15

HP Pavilion 15.

Pavilion 15 fra HP har direkte svak batteritid og kan slukke etter så lite som fem til seks og en halv time ved lett bruk. Det gjør maskinen helt uaktuell for deg som ofte beveger deg vekk fra et strømuttak eller ikke vil dra på en ladekloss i hverdagen.

Skjermen er også lyssvak, har mye lavere oppløsning enn testvinneren og viser upresise farger.

Men, maskinen har flere positive ting ved seg også:

Prosessorytelsen er nemlig ganske god, og i tillegg til å kjøre litt tyngre apper gjør den det mulig å slå i hjel noen timer med enklere spill. Uten støy – denne maskinen er rolig som skjæra på tunet.

Og maskinen er den eneste i testen som kommer med 16 GB minne. Det er dobbelt så mye som konkurrentene og godt levert til prisen. Er du en som liker å veksle mellom flere ulike apper og ha flere titalls nettleserfaner oppe samtidig, bør denne vurderes om batteritid ikke er viktig for deg. Kanskje bruker du maskinen mest hjemme, uansett?

Masse lagringsplass får du også.

Den gode ytelsen er imidlertid ikke nok til en generell anbefaling for alle som ikke prioriterer ytelsen foran alt annet.

Enkelte prosesser, som kopiering og utpakking av filer, led nemlig over at lagringsdisken var tregest i testen.

Og, selv om vi liker de støysvake tastene med sin lange vandring, trekker det ned at HP bare tilbyr et amerikansk tastaturoppsett. Pekeplaten føles heller ikke like god som hos Lenovo-maskinene, og som testens eneste kan ikke skjermen åpnes uten å holde igjen basen. Det senker totalinntrykket, selv om maskinen ellers både ser pen ut og føles solid.

Vel to år inne i pandemien, der videomøter har blitt en del av manges hverdag, er både kamera og lyd helt elendig, og HP har ikke ofret disse funksjonene en tanke her.

HPs Pavilion 15 bør vurderes av deg som har mange baller i luften samtidig og multitasker. Mye minne og fin ytelse gjør den til den kanskje mest fremtidsrettede maskinen i testen. Samtidig har den veldig svak batteritid, alt du ser på skjermen dens fremstår mindre spennende enn på Lenovo-maskinene den konkurrerer mot og «møtefunksjonene» er langt under par.

Du som prioriterer interaksjon og batteritid fremfor ytelse bør altså holde deg til en av de to maskinen over.

HP Pavilion 15
7
Bra

HP Pavilion 15

sitat"Dårlig batteritid stikker kjepper i hjulene for denne fremtidsrettede «raceren»."

Fordeler

 • Krysse av
  Topp ytelse - takler også enkelte spill
 • Krysse av
  Godt tastatur og presis pekeplate
 • Krysse av
  Masse minne og lagringsplass
 • Krysse av
  Svært støysvak
 • Krysse av
  Pent design og solid bygget
 • Krysse av
  Fingerpålogging

Ting å tenke på

 • Bytt
  Lyssvak skjerm med upresise farger
 • Bytt
  Dårlig kamera
 • Bytt
  Elendig lyd
 • Bytt
  Amerikansk tastaturoppsett
 • Bytt
  Skjermhengslen er veldig stiv

Ikke best på noe: Samsung Galaxy Book 15

Samsung Galaxy Book 15.

Samsung Galaxy Book 15 har to utfordringer.

 • Den er ikke best på noe
 • Ei heller er den en god allrounder

Slikt blir det jumboplass av.

Blant det negative vil vi trekke fram interaksjonen. Skjermen har et skikkelig «blåstikk», som betyr at den har feil hvitbalanse og viser for kalde og upresise farger.

Tastene er støysvake og raske, men lider av kort vandring, som gjør dem slitsomme å bruke i lengden. Pekeplaten er også ganske upresis og overdriver gjerne bevegelsene.

Selv om maskinen er responsiv til hverdagslige oppgaver, er ytelsen blant den svakeste i testen.

Det hjelper ikke at ikke engang Samsung, som burde ha trukket erfaring fra mobil- og nettbrettproduksjonen sin, har forstått viktigheten av et godt kamera og grei lyd i bærbare anno 2021.

Det du får servert her er langt under par. Som standard er kameraet lavoppløst og lite detaljert, og kommer med et skjønnhetsfilter som gir deg smalere ansikt og glatt, lysere hud. Se eksempel i testen av Galaxy Book Pro. Lyden er så lav og tynn at vi lett snakket over det høyeste volumet.

Galaxy Book kommer også, som den eneste i testen, uten noen biometrisk sikkerhetsfunksjon så du kan logge inn uten passord i Windows.

Til gjengjeld(?) kommer maskinen med testens desidert største utvalg av forhåndsinstallerte apper. Vi talte vanvittige 29 stykker signert Samsung Electronics. Noen nyttige – som kobler maskinen opp mot Galaxy-mobiler – men de fleste gjør bare ting Windows allerede gjør bedre.

Selv om det ikke gjør mye for vår anbefaling er det verdt å nevne at byggekvaliteten er god og designet – om enn litt kjedelig grått – er ganske stramt og moderne. Batteritiden er også helt fin.

Når plussene og minusene skal legges sammen, og alt veies opp mot konkurrentene, er det lite som taler for at det er en Galaxy Book 15 du bør sikte deg inn mot.

Her har nemlig Samsung en jobb å gjøre først.

Samsung Galaxy Book 15
5.5
Middelmådig

Samsung Galaxy Book 15

sitat"Hevder seg ikke på ett eneste område. "

Fordeler

 • Krysse av
  Solid bygget og moderne design
 • Krysse av
  God batteritid
 • Krysse av
  Kan kobles mot Galaxy-telefoner

Ting å tenke på

 • Bytt
  Upresise farger og blåstikk i skjerm
 • Bytt
  Upresis pekeplate
 • Bytt
  Kort vandring på taster
 • Bytt
  Svak prosessorytelse
 • Bytt
  8 GB minne kan være lite for noen
 • Bytt
  Verken finger- eller ansiktspålogging
 • Bytt
  Dårlig kamera (med skjønnhetsfilter)
 • Bytt
  Svak og lav lyd

Sammenligning av kamera

OBS: Vi har oppdatert testen 30.11 klokken 14:00. HP-maskinen vi testet fra NetOnNet viste seg å ha dobbelt så mye minne som vi opprinnelig la til grunn. Basert på dette har maskinen fått en ny karakter. Opp fra 6 av 10 til 7 av 10, og dermed også en delt 2. plass. Feilen skyldes forveksling av to modellnumre under opprettelse av saken (EG0025no vs. EG0003no) og at vi ikke dobbeltsjekket minnespesifikasjonen på testmaskinen vår. Vi beklager feilen.

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

annonse