SniktittKurio KD Interactive

Her er nettbrettet for smårollingene

Lek og lær, eller tygg og kast. Kurios nye nettbrett er skapt for unger.

Brettet har en 7 tommer stor skjerm og kjører Android 4. Det har en drøss med ulike porter, så du kan koble det til TV (HDMI) eller bruke det med USB-tilbehør som tastatur, mus eller USB-minne. Det følger med et kraftig støtdempende gummitrekk som gjør at du slipper å bekymre deg for bitemerker i kanten av brettet.

Dermed skulle konstruksjonen være robust nok. Spørsmålet er om brukergrensesnittet er like barnevennlig.

Barnslig grensesnitt

Vi fyrte opp brettet, og fikk en litt annerledes oppstartsmeny enn hva vi er vant til. Den grafiske designen på brukergrensesnittet gjorde det temmelig klart at vi snakker om et produkt for unger. Fontene er byttet ut med noe som minner om håndskrevne blokkbokstaver, og flere av skjermelementene ser ut som om de er designet med fingermaling.

Men vi lar det passere – grensesnittet er det samme som ungene får tilgang til, selv om ungene riktignok møter atskillig flere begrensninger.

God foreldrekontroll

Blant annet kan du som voksen bestemme om de håpefulle skal ha tilgang til Internett, om det skal være en filtrert variant av Internett, og om de skal slippe til i brettets meny for nedlasting av apper. Du kan også stille inn en tidslås, så ungen ikke får brukt brettet i mer enn et visst antall minutter sammenhengende eller i løpet av et døgn. Dessuten kan du skru på en tidslås som gjør at det ikke kan brukes etter leggetid.

Du kan også huke av for hvilke apper småttingen skal holde seg unna. Du kan for eksempel hindre at poden får tilgang til «mine dokumenter», eller at det ikke skal kunne gjøres lydopptak eller vises film.

Leke og læremiddel

Brettet fra Kurio kommer med en rekke spill ferdig installert, i tillegg til at du kan legge til nye. Flere av appene har et pedagogisk formål, men de fleste er nok ren underholdning. Her finnes også noen e-bøker, for den som har unger som er gamle nok til å lese. Det er forresten ikke nok at de kan lese – de bør helst forstå engelsk også, siden både grensesnittet og e-boka som følger med er på engelsk.

Det er ikke noe SIM-kort i brettet, så nettsurfing må gå via Wi-Fi.

Også for voksne

Det er mulig å skru av Kurio-grensesnittet, slik at brettet blir et ordinært Android 4-brett (Ice Cream Sandwich). Da sitter du igjen med et nettbrett som har 7-tommer skjerm med oppløsning på 480 x 800 punkter, en prosessor som jobber på 1 GHz (Cortex A8), 4 GB minne, HDMI-utgang, støtte for SD-kort opp til 32 GB (MicroSD også, om du har en adapter), USB host (koble til tilleggsutstyr).

Spesifikasjonene er nok ikke i nærheten av hva du får med det kommende Google Nexus-brettet, men Kurio er langt billigere, og om du har planer om å slippe ungene løs på brettet er dette antakelig det mest solide du kan satse på.

Kurio-brettet har en veiledende pris på 1599 kroner, og selges gjennom Teknikmagasinet, Eurotoys og NetOnNet.

Om du foretrekker at ungene heller leker med iPhone, kan denne iPhone-biteringen fra Fisher-Price være et alternativ:

Les også
– Dette er som Netflix for barnebøker
annonse