Til hovedinnhold

Mobilen som tåler "alt"

Vi fikk prøve Cat B15 på Mobile World Congress.

Kurt Lekanger, Amobil.no
Operativsystemet er Android 4.1 Jelly Bean.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Cat B15 ligger godt i hånden. Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Gummiluker foran alle innganger sørger for at ikke vann trenger inn.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Kameraet har en oppløsning på fem megapiksler.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Aluminium, gummi og store skruer gir et solid inntrykk. Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Volumtastene er laget i gummi. Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Gummilister rundt kanten sørger for at ikke vann trenger inn bak dekselet. Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Den store Cat-logoen preger baksiden av telefonen. Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Produsenter som Cat, JCB og Sonim er kjent for å lage telefoner som virkelig tåler en trøkk. Problemet tidligere har imidlertid vært at disse telefonene ikke akkurat vinner noen designpriser – de har stort sett vært store, stygge og klumpete.

Sony har med telefoner som Sony Xperia V og Sony Xperia Z vist at det er mulig å lage vann- og støvtette telefoner som også er pene å se på. Men selv om disse telefonene er vann- og støvtette, mangler de den robustheten du finner på de aller tøffeste – såkalte "ruggedized" – telefonene.

Vi ble derfor svært positivt overrasket over Cats nye B15-modell, som vi fikk prøve på Mobile World Congress-messen i Barcelona. Ikke bare er denne telefonen mer solid enn de fleste andre på markedet, den er også pen å se på – og den har kraftigere maskinvare enn de fleste andre robuste mobiltelefoner.

Aluminium og glass

Ifølge produsenten selv skal Cat B15 være den mest robuste og slitesterke mobiltelefonen som finnes på markedet i dag. Om det stemmer, vet vi ikke – men at den har en solid innpakning er det ingen tvil om.

Caterpillar – også kjent som Cat – er mest kjent for å lage gravemaskiner og tunge anleggsmaskiner. Cats telefoner produseres av selskapet Bullitt Mobile Ltd., som sitter på rettighetene globalt.

Selv om Cat B15 har en langt mer stilren design enn tidligere Cat-modeller, og kanskje dermed ikke har like mye til felles med Cat-bulldoserne som før utseendemessig, har den et tøft og maskulint utseende. Telefonen har en ramme i sølveloksert aluminium, og baksiden og hjørnene er i støtdempende gummi. Skjermen er laget i Gorilla Glass, noe av det kraftigste som finnes, og rammen rundt skjermen går litt på utsiden slik at skjermen til en viss grad er beskyttet om telefonen ramler i bakken med skjermen først. Vel å merke om den ramler på en plan overflate.

Vi synes telefonen lå godt i hånden, selv om den er litt "kantete". Den er rundt én og en halv centimeter tykk, men designen gjør at den virker ganske slank likevel.

Ok maskinvare

I motsetning til JCB Pro Smart, som vi testet før jul, er Cat B15 noenlunde godt utstyrt også på maskinvaresiden. I forhold til de mest avanserte toppmodellene er nok ikke dette noen spesielt kraftig mobil, men med en 1 GHz tokjerneprosessor, 512 MB RAM og Android 4.1 Jelly Bean er spesifikasjonene likevel helt greie for en vanlig arbeidstelefon.

Da vi prøvde telefonen på Cats stand på Mobile World Congress opplevde vi den som forholdsvis kjapp. Menyer og brukergrensesnitt reagerte kjapt og greit. Nettleseren fungerte også fint, og virket ganske kjapp. Vi hadde imidlertid ikke mulighet til å installere og prøve ulike apper på den, så hvordan telefonen oppfører seg i daglig bruk over tid må vi komme tilbake til når vi får testet den.

Alle portene rundt telefonen er beskyttet med gummiluker, og dekselet på baksiden har også gummlister på innsiden som sørger for å holde telefonen tørr på innsiden. Volumtastene på siden av telefonen er også laget i gummi, og mens vi på konkurrenten JCB Pro Smart slet med at knappene var veldig harde å trykke ned, fungerte de langt bedre på Cat B15.

En praktisk ting med denne telefonen er for øvrig at skjermen har såkalt "wet tracking", det vil si at den skal fungere selv om du er våt på fingrene. Men såvidt vi vet fungerer den ikke med hansker, slik Nokia har på noen av sine modeller.

For friluftsmennesker og til tøffe jobber

Vi tror denne telefonen vil kunne passe både for de som trives ute i skog og mark, som jegere og fiskere, og for industriarbeidere, snekkere og andre med yrker hvor mobilen kan bli utsatt for røff behandling, støv og søl. Vi kommer tilbake med en test av telefonen på et senere tidspunkt.

Les også testen av JCB Pro Smart: – Dette er årets dårligste mobiltelefon

annonse