Til hovedinnhold

Windows Mobile 6

Windows Mobile 6, eller Crossbow, har fått en rekke forbedringer. (Alle foto: Einar Eriksen)

(3GSM/Barcelona) På mobilmessen 3GSM sto Microsoft høyt på interesselista vår. Årsaken er det nye operativsystemet for mobiler: Windows Mobile 6.

Windows Mobile 6 er avtageren til velkjente Windows Mobile 5. Den nye versjonen kommer i tre forskjellige versjoner:

  • Standard: Mobiler uten trykkfølsomme skjermer
  • Professional: Mobiler med trykkfølsomme skjermer
  • Classic: PDA-er uten telefonfunksjoner

Før Windows Mobile 6 ble lansert, har det vært en rykteflom rundt det nye operativsystemet som da fikk kodenavnet Crossbow. Det var kort sagt stor interesse rundt Microsofts nye ess. Nå har vi tatt oss en skikkelig rundreise i Windows Mobile Standard. Hva er egentlig nytt?

Friskt og lettleselig

Lettere å se
Når det gjelder utseendet i Windows Mobile 6, er oppskriften den samme som før, men fargene er først og fremst friskere. Kantene er også litt rundere. Kort sagt er det helt tydelig Vista-inspirert.

Informasjonen som du får opp i hvilemodus har også fått en oppussing. Klokkeslettet, har blitt forstørret, noe som er positivt siden det nesten var mikroskopisk i Windows Mobile 5. Informasjon om nett og Wi-Fi har fått en mer sentral plass på skjermen, og er også forstørret.

I snarveislisten under har Microsoft lagt til en Windows Live-søkefunksjon slik at du kan søke på nettet rett fra hvilemodus. I tillegg er det lagt til informasjon om MSN, som status og antall nye meldinger. Som vanlig ser du også neste kalenderoppføring, nye hendelser og annen viktig informasjon i hvilemodus.

Klikk for større bilder

Hvor er startmenyen?
Når du trykker på startknappen i Windows Mobile 6 hopper det opp en oversikt over programmene dine. Men denne oversikten er ikke implimentert i en startmeny, men kommer opp som et helt eget vindu. Her får du opp de viktigste programmene. For å se flere trykker du "more" i den engelske versjonen, og du kan scrolle opp og ned blant alle programmene dine.

Alle nye mobiler med Windows Mobile får nå en tilbaketast, litt i samme stil som Sony Ericsson. Denne fungerer akkurat som tilbakeknappen i nettleseren din.

I bunnen av Windows Mobile 6 ligger Windows CE 5.0. Dette er samme kjernen som i Windows Mobile 5, og det er derfor nærliggende å tro at responsen ikke har endret seg drastisk. Likevel synes vi responsen i menyene var helt greie da vi prøvde Windows Mobile 6 på 3GSM.

Kan vise Office-filer, punktum.

Heftige programoppdateringer
Programvaren i Windows Mobile 6 har blitt heftig oppdatert fra den forrige versjonen. Blant annet har e-postleseren fått en skikkelig søkefunksjon.

Her kan du skrive inn et ord du vet e-posten inneholder, og e-postleseren vil filtrere e-posten mens du skriver. Du ser til enhver tid også i hvilken sammenheng ordet står i i de forskjellige e-postene dine. I tillegg kan e-postleseren endelig vise html direkte.

Windows Mobile 6 Standard har Office innebygget. Her kan du vise Office-dokumenter som allerede eksisterer, og redigere de. Men du kan dessverre ikke opprette nye. Da må du kjøpe deg ekstra programvare.

Windows Mobile 6 Professional har imidlertid også mulighet til å opprette og redigere Office-dokumenter. Det vil altså si de Windows-mobilene som har trykkfølsomme skjermer.

Planleggeren har også gått gjennom en rekke forandringer. Utseendet er frisket opp, og kalenderen kan på en bedre måte vise avtalene dine. For hver dag du ser på i kalenderen får du nemlig en tidslinje øverst på skjermen der avtalene dine er merket av. Dersom to avtaler krasjer med hverandre, får disse en rød firkant rundt seg, slik at du vet at du må være to steder samtidig eller at du må kansellere en av de.

Klikk for større bilder

Live Messenger er også en velkommen nyhet i Windows Mobile 6. Her kan du prate med vennene dine, og du kan sende og motta filer.

Du finner også en ny versjon av kontaktlisten i Windows Mobile 6, der anropsloggen er inkludert i kontaktene dine. For eksempel kan du se når du sist ringte en bestemt kontakt, så vel som varigheten på samtalene.

I tillegg har Windows update dukket opp på listen over programmer, uten at vi fikk prøvd hvordan det fungerer. Microsoft lover også at Windows Mobile 6 skal ha tette integrasjoner med Windows Vista.

Windows Mobile 6 har en slitsom oppgavebehandling

Dårlig oppgavebehandling
Oppgavebehandlingen i Windows Mobile 6 er nesten akkurat lik som på Windows Mobile 5. Her starter du et eget program fra menyene, dersom du ikke lager deg en egen snarvei. Dette programmet viser hvilke programmer som er åpne, og herfra kan du også lukke programmer.

Dette synes vi ikke er godt nok. Tenk om du i Windows på PC-en din måtte starte et eget program for å få oversikten over åpne programmer? Å ha alle sammen på startlinjen er selvsagt mye bedre.

Oppgavebehandlingen i Windows Mobile 6 kan heller ikke måle seg med for eksempel Series 60 der du holder inne en egen tast i noen sekunder for å få opp de åpne programmene.

Konklusjon
Da vi prøvde Windows Mobile 6 gikk alt kjapt og greit, og responsen var god. Samtidig er utseendet forfrisket og systemet inneholder flere og bedre programmer. Dette gjør absolutt operativsystemet til en velkommen nyhet.

Skal vi sette fingeren på noe, må det være oppgavebehandlingen som rett og slett ikke er enkel nok i bruk.

PS: Hvis du allerede har en mobil med Windows Mobile 5, er det ingen grunn til å kaste den i søpla ennå. Det kan nemlig tenkes at produsenten vil tilby oppgraderinger til Windows Mobile 6 i nær fremtid.

annonse