Tek.no

Nyhet

Dette er ''ikke'' fastpris!

Marius Valle
23 Okt 2008 05:00

KOMMENTAR: Svært mange operatører har hevet seg på fastprisbølgen den siste tiden. "Fastpris" er et begrep som kommuniserer at du betaler et visst beløp for å ringe så mye du vil. Det blir omtrent som pizzarestauranters "spis så mye du vil"-tilbud.

Men begrepet misbrukes i operatørmarkedet. Er du operatør trenger du nemlig ikke å tilby fastpris selv om du annonserer med det. Ta for eksempel Talkmores Fastpris-abonnement. For 349 kroner i måneden får du, ifølge operatøren, i praksis ringe så mye du vil.

Problemet med dette er at du kun kan ringe 3000 minutter, eller 50 timer, i måneden. Da kan du i praksis faktisk ikke ringe så mye du vil for 349 kroner i måneden, og det er da ikke snakk om en fast pris, eller "spis så mye du vil". Den såkalte "fastprisen" gjelder i tillegg bare samtaler innenlands til ordinære mobil- og fasttelefonnummer.

Tidligere i år uttalte teleanalytiker Tore Aarønæs til Amobil at operatørene misbruker fastprisbegrepet. Operatøren MTU var enige, og proklamerte at dette er et eksempel på at operatører prøver å vinne på ordspill.

Et halvt år senere la MTU på en begrensning tilsvarende Talkmores på sitt fastprisabonnement. Det fungerer på akkurat samme måte, og skal vi tro selskapets uttalelser den gangen, driver de altså med ordspill i dag.

Operatørene burde lære av pizzabransjen, hvor fastpris betyr fastpris. (Foto: Istockphoto/Stacey Newman)

Også Mobildeal, Ventelo og Netcom er blant operatørene som hevder at 3000 ringeminutter er fastpris.

Det ser altså ut til at operatørene har blitt enige om at 3000 ringeminutter betyr fastpris, og at det da er greit å kalle det fastpris til tross for at det ikke er mer fastpris enn et hvilken som helst abonnement som inkluderer ringetid i månedsavgiften.

Det meste kan kalles "fastpris"

Det blir ikke fastpris selv om man putter Kyrre Holm Johannessen i en pappeske. (Foto: Talkmore.no)

Dersom vi skal legge denne definisjonen til grunn kan vi også kalle Telenor Fri20 for et fastprisabonnement. Dette abonnementet lar deg nemlig i praksis ringe så mye du bare vil, så lenge du begrenser bruken til under 20 minutter i måneden.

For all del – 3000 ringeminutter for noen hundrelapper er ikke et dårlig tilbud. Men å kalle det fastpris er å misbruke ordets betydning.

Det morsomste eksempelet på bruk av fastprisbegrepet er det Talkmore som står for. Nylig lanserte de en tilleggstjeneste som gir deg "fastpris" på datatrafikk. I dette tilfellet er det snakk om skarve 50 MB med nedlasting for 59 kroner i måneden. Jeg vet ikke helt hva Talkmore mener, men jeg syns ikke dette minner det grann om fastpris på datatrafikk. Jeg kunne i alle fall i praksis ikke surfet så mye jeg ville med dette tilbudet.

Fri er ikke gratis

"Fastpris" er dessverre ikke det eneste begrepet operatørene elsker å slenge rundt seg med. "Fri" er også et ord de har trykket hardt til sine bryst.

Et eksempel er One Call, som annonserer med "120 frie ringeminutter og 90 frie SMS hver måned". 120 frie ringeminutter klinger bra, men leser du det som står med liten skrift finner du ut at du må betale en oppstartsavgift på 59 øre for hver samtale.

Telenor er også glad i ordet "fri". Med sine abonnementer Fri20, -60 og -120 lokker de med inkluderte ringeminutter, riktignok bakt inn i stive månedsavgifter og høye minuttpriser utover de inkluderte.

Ordet "fri" kommuniserer akkurat det operatørene ønsker: At du skal tenke "gratis" samtidig som det er det innenfor hva de har lov til å si. Dette er smart tenkt i et markedsføringsperspektiv, men det er ikke realt overfor kundene. Ikke si "fri" når det inkluderer en masse hvis og om og men.

Null kroner langt fra gratis

Ikke la deg lure. Null betyr ikke gratis. (Foto: Istockphoto/Chris Fertnig)

"0 kroner" har også blitt en populær frase under markedsføring av såkalte venneabonnementer. For å ringe for null kroner må du faktisk betale en oppstartsavgift på samtalen. Hos Telenor er denne 89 øre mens hos Netcom og Tele2 er den 69 øre.

Så gratis er det slett ikke. I tillegg til oppstartsavgiften må du dessuten betale en månedsavgift.

Med andre ord betaler du operatøren en hel masse for å få lov til å ringe for null kroner.

Personlig er jeg mer enn lei av operatørenes ordkløveri. Hvorfor går det ikke an å kalle en spade for en spade, og slutte med denne tvilsomme markedsføringen? Er det rart vi forbrukere blir forvirret i denne jungelen av lokketilbud og misvisende markedsføring?

Pakkepris

Det som kalles fastpris er i realiteten "pakkepris". Du kjøper en pakke som inkluderer et visst antall ringeminutter, megabyte, SMS eller andre tjenester. Fastpris bør fortsatt bety fastpris, altså at du kan spise så mye du vil av ringeminutter, SMS, data eller andre tjenester for et fast beløp.

Et mer passende navn på dagens "fastpris"-tilbud kunne kanskje vært "Pakkepris inntil 3000 ringeminutter til ordinære telefonnumre innenlands". Joda, det er kanskje ikke så lett å markedsføre som "fastpris", men det hadde vært langt mer ærlig.

Fortell oss hva det egentlig er

Det er på tide at dere operatører slutter å påstå at produktene deres er noe annet enn det de i realiteten er. Skal dere kalle noe for fastpris, så bør det for svingende også være fastpris, og ikke et hel masse forbehold.

Hvis operatøren reklamerer med at det koster null kroner i minuttet eller frie ringeminutter, så vil jeg ikke betale noen oppstartspris. Null og fritt skal bety det det ser ut som!

Har jeg Talkmore så kan jeg i praksis ikke ringe så mye jeg vil for 349 kroner i måneden. Da er det ikke fastpris, så slutt å fortelle meg noe jeg vet ikke stemmer!

Marius Valle er ansvarlig redaktør i Amobil.

Hva mener du? Diskutér i forumet!

Les også
Talkmore inkluderer 150 SMS
Les også
MTU avblåser fastprisen
Les også
3000 ringeminutter fra Talkmore
Les også
Tele2 hiver seg på "0 kr"-bølgen
Les også
– "Fastpris" misbrukes
Les også
Nytt abonnement for ekstrembrukeren
annonse

Les også