Nyhet

Mobilen din kan få kuldesjokk

Omtrent ingen mobiltelefoner som selges på det norske markedet takler de ekstreme vintertemperaturene vi opplever her i nord. Enkelte mobilprodusenter, som Sony Ericsson og LG, oppgir at de fleste av deres mobiler tåler temperaturer ned mot minus 10 grader, mens vi får opplyst at Nokias mobiltelefoner tåler minus 15 grader. En iPhone 3GS som er skrudd på tåler ifølge Apple temperaturer mellom 0-35 grader celsius. Er den avslått, skal den imidlertid kunne overleve 20 minusgrader. Selv om produsentenes anbefalinger også er styrt av juridiske hensyn, er det liten tvil om at mobiltelefoner (og andre elektroniske dingser for øvrig) ikke er ment å tåle kulden vi nå opplever her i Norge. Touch-mobiler skal dessuten etter sigende være mer utsatt for skade ved lave temperaturer.

Å skru av mobilen før vi går utendørs er praktisk talt umulig for mange av oss, men det er likevel noen få grep du kan gjøre for å lindre kuldesjokket for din mobil.

Hold mobilen varm
Et hett tips i sprengkulda er å bruke egen kroppsvarme til å beskytte mobilen, for eksempel ved å oppbevare mobilen i en varm innerlomme på boblejakka fremfor en kald og utsatt bukselomme på jeansene dine. Har du mobilen din tett til brystet, absorberes kroppsvarmen din slik at telefonens temperatur ikke når kritiske nivåer. Oppbevarer du mobilen din i en veske eller bag, kan du med fordel benytte en godt polstret mobilveske for å gi ekstra beskyttelse i vinter. Et par ullsokker kan for øvrig fungere utmerket som en nødløsning i så henseende, dersom du ikke vil punge ut for en fancy mobilveske du knapt vil bruke ellers.

Signaler på at mobilen din har en for lav temperatur, kan være ”white screen” – at skjermen blir hvit og henger seg opp –, at responsen på dine tastetrykk blir merkbart tregere, eller at mobilen plutselig starter på nytt eller skrur seg av. Dersom dette skjer, kan det være en idé å vente med å skru på mobilen igjen til du har kommet innendørs eller har fått hevet mobilens temperatur ved hjelp av egen kroppsvarme.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Headsett med ledning
Du kanskje vandt til å bruke Bluetooth-headsett fra før? I mange minusgrader derimot fungerer det dårlig, først og fremst fordi batteriet tappes langt raskere enn normalt. Likevel kan det være en god idé å bruke et headsett med ledningen koblet til mobilen du har på innerlomma dersom du skal prate i telefonen utendørs i vinter.

På de fleste mobiltelefoner medfølger et headsett med ledning i salgspakken, og dersom du ikke har brukt dette tidligere er sjansen stor for at det ligger igjen i esken. Ellers kan du kjøpe originale og uoriginale headsett med ledning hos et mobilutsalg eller for eksempel Clas Ohlson, Coop Hypermarked etc.

Batteri
Batteriet som sitter i mobiltelefonen din tappes raskere når det er kaldt. Det kan derfor være lurt å lade telefonen oftere nå om dagen, så du ikke plutselig går tom for strøm.

Ikke at akkurat det nødvendigvis har så har så stor betydning for hvor godt mobilen din tåler kulda, men det kan likevel være greit å tenke over i disse dager.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Snø og fukt
Selv om det mange steder er tørr luft og lite nedbør akkurat nå, vil det utvilsomt bli mildere i løpet av vinteren. På lik linje med at du ikke bør bruke mobiltelefon i regnvær, gjelder også det når snøen daler ned.

De fleste elektroniske enheter tåler ikke fukt og vann/snø, men dersom uhellet er ute – at mobilen har blitt fuktig på ett eller annet vis –, kan du gjøre et par livredningsforsøk (varierende suksessrate): For å redde mobilen din bør du umiddelbart ta ut batteriet, tørke mobilen etter beste evne med et tørt håndkle, for så å legge mobilen til tørk i et par dager. Det er ofte kondens på innsiden av mobilen som fører til de beryktede ”fuktskadene” som ikke alltid er så lett synlig. Vær imidlertid oppmerksom på at dersom enkelte taster ikke fungerer som de skal, kan det være et tegn på permanent skade.
Nokia oppklarer
Vi hadde opprinnelig skrevet at Nokias mobiltelefoner bør brukes i temperaturer mellom 15-25 grader celsius, basert på informasjon vi fant i en brukerhåndbok. Informasjonssjef Oskar Södergren i Nokia Scandinavia ønsker imidlertid å understreke at telefonene skal fungere normalt i både høyere og lavere temperaturer enn dette. Mobilprodusenten bruker maskiner for å teste alle sine telefoner i ekstremt høye- og lave temperaturer, og skal tåle temperatursvingninger på 70 grader celsius, mellom -15 og +55 grader. Mobilene deres skal altså tåle å bli brukt selv i 15 minusgrader. Södergren opplyser også om at telefoner som har vært kjølt ned til minus 40 grader under transport eller lagring skal fungere normalt etter en stund.

- Det er også viktig å merke seg at selv om du er ute i kalde temperaturer, er det uvanlig at selve telefonen blir kaldere enn -15 grader, sier Södergren til Mobilen.no.

Les også
Slik redder du en våt mobiltelefon
Les også
På ski med iPhone
Les også
140 timer musikk på én lading
Les også
Nokia kaller tilbake mobillader
annonse