Til hovedinnhold

Dette fossilet skulle aldri eksistert

Nå klør forskerne seg i hodet over salamanderfunnet.

Oregon State University/Teknofil.no/montasje

Noen ganger støter vitenskapen på det som må beskrives som rene mysterier, og Cnet kan melde om et splitter nytt mysterium – en liten, fossil salamander. Det er i utgangspunktet ekstremt sjelden man finner fossile salamandere innkapslet i rav, men det som gjør dette funnet enda mer spesielt er at det «aldri skulle ha eksistert».

Funnet ble gjort i den Dominikanske Republikk i Karibia, og grunnen til at forskerne nå klør seg i hodet er rett og slett at det ikke eksisterer salamandere i denne regionen av verden.

Det har det heller aldri gjort – inntil nå.

To mulige teorier

Her ble salamanderen funnet. Foto: Skjermdump fra Google Maps/Teknofil.no/montasje

Av den grunn er funnet helt unikt, og gjør at man må skrive om en bit av historien til øyene. Salamanderen er svært ung, og ser ut til å mangle et ben. Forskerne tror derfor den har vært i kamp med et rovdyr, men greid å komme seg unna. Uheldigvis for den lille tassen ble den sittende fast i kvaen til et tre, og ble innkapslet. Dette skjedde for mellom 20 og 30 millioner år siden, og like lang tid etterpå ble dyret altså funnet i en rav-gruve.

Forskere ved Universitetet i Oregon, som undersøkte funnet, har to hovedteorier som kan forklare hvorfor salamanderne – som unektelig en gang har eksistert i Karibia – forsvant plutselig.

Var det en slik tass som ble utryddet i den Dominikanske Republikk for 20-30 millioner år siden? Foto: Shutterstock

Den første teorien går ut på at et nytt og ekstremt effektivt rovdyr ankom øyene, og at salamanderne rett og slett ble drept og spist i hopetall. Teori nummer to går derimot ut på at en dramatisk klimaendring kan ha utfordret levegrunnlaget til salamanderne, som dermed sakte men sikkert døde ut. Uansett hva som skjedde, må forskerne notere seg en splitter ny salamanderart: Palaeoplethodon hispaniolae.

Er du klar til å opplive virkelighetens Jurassic Park?
Skal ha funnet rester av blodceller i dinosaurbein »

(Kilde: Cnet)

annonse