Tek.no

Nyhet

Hva slags kamera er dette?

Black Magic har lansert en liten overraskelse.

Blackmagicdesign.com
Paal Harald Mork-Knutsen
8 Apr 2013 22:44

Det er ganske nøyaktig ett år siden selskapet Black Magic tok videoproffene, og for så vidt amatørene også, skikkelig på senga. Selskapet har i flere år vært kjent for sitt postproduksjonsutstyr for etterbehandling av video, og de færreste hadde nok sett for seg at selskapet ut av det blå skulle lansere et av de mest spennende videokameraene videoverden har sett etter at den digitale revolusjonen traff markedet for et par år siden.

Les også: En kamerabombe

Blackmagic Cinema Camera var et kamera som klarte å kombinere det alle videoentusiaster manglet. Et kamera som kunne levere høyoppløst RAW-video i 2.5k uten at det kostet skjorta. De fleste som ønsket et kinolignende bilde på videoopptakene sine måtte velge mellom rimelige speilrefleksmodeller eller langt dyrere videoutstyr som gjerne kostet 5 ganger så mye. Ikke rart at de fleste ble småbegeistret over et kamera som kunne leveres med EF, PL eller mFT-fatning, 5 tommers trykkfølsom skjerm, RAW-opptak i kinooppløsning og redigeringsprogram inkludert for knappe 3000 dollar.

Nå har det som sagt gått et år siden kameraet ble lansert, og de fleste har gått og ventet på at Black Magic skulle lansere en ny modell med støtte for elektronisk styring av blenderen til mFT-optikk, noe som manglet på den første modellen. I dag begynte det imidlertid å spres bilder av et helt annet produkt på Twitter, og senere i dag ble det offisielt lansert to nye kameramodeller fra den ferske kameraprodusenten.

Black Magic Pocket Cinema Camera er ikke særlig stort.

Den kanskje aller største nyheten er det lille kameraet Black Magic Pocket Cinema Camera. Som det fremkommer av kameraet er ikke dette et særlig stort kamera, og ut i fra bildene vi har sett kan det godt ligne på en av de mindre micro FourThirds-modellene fra Olympus eller Panasonic. Men dette er et fullblods videokamera som byr på langt flere muligheter for bildebehandling i postproduksjon. Kameraet kan ta opp video i full-HD, men i motsetning til vanlige kameraer tar kameraet opp video i RAW-formatet CinemaDNG RAW 422 som visstnok skal gi et dynamikkomfang tilsvarende 13 blendertrinn. Dermed skal kameraet ha et like godt utgangpsunkt for etterbehandling som storebror Cinema Camera, bare med lavere oppløsning.

RAW-filene lagres på et SD-kort, og kameraet er utstyrt med en 8,89 cm (3,5 tommer) stor LCD-skjerm på baksiden av kameraet. Kameraets fatning er som nevnt micro FourThirds, slik at man kan bruke alt av tilgjengelig optikk fra Olympus og Panasonic til kameraet. I følge produsenten passer kameraet for enhver som liker videofilming, enten man filmer en dokumentarfilm av en kompis eller om man tar med seg kameraet ut for å dokumentere et bryllup. Kameraet har en veiledende pris på 995 amerikanske dollar, eller omtrent 6000 norske kroner. I tillegg kommer norske skatter og avgifter. Selv om det kanskje frister å legge inn en bestilling med en gang, må man smøre seg med litt tålmodighet. Kameraet blir tilgjengelig for salg i løpet av juni måned.

Black Magic Pocket Cinema Camera har et relativt stort bruksområde.Foto: Blackmagicdesign.com

det andre kameraet som har blitt lansert, er en videreutvikling av Black Magic Cinema Camera. Den nye modellen med navnet Black Magic Production Kamera 4K er som navnet tilsier en oppgradert versjon som kan filme i 4K-oppløsning (3840 piksler x 2160 piksler). I følge Black Magic er dette verdens minste 4K-kamera, og tatt i betraktning av at det ikke er store saken kan det godt være at det ikke er langt fra sannheten. Kameraet tar opp video i det samme opptaksformatet som sine brødre, og videoopptakene skal dermed være godt egnet for fargekorreksjon og etterbehandling i postproduksjon. Production Camera er utstyrt med en lukkermekaniske som eksponerer hele bildebrikken samtidig, i motsetning til den mer vanlige rullende lukkeren som leser linje for linje. Selve bildebrikken er en super 35 bildebrikke på 21,12 mm x 11,88 mm.

Black Magic Production Camera kan filme i full kinooppløsning, 4K.Foto: Blackmagicdesign.com

Kameraet blir levert med de samme funksjonene som lillebror, og leveres med fatning til EF-optikk. Prisen er på 3995 amerikanske dollar, eller omtrent 23 000 norske kroner. Også denne modellen vil bli tilgjengelig for salg i juli.

Kilde: www.blackmagicdesign.com

Les også
En kamerabombe
annonse

Les også