Tek.no

Nyhet

En kamerabombe

Har Blackmagic laget årets mest spennende videokamera?

17 Apr 2012 09:25

Er du en av de som liker å lage småfilmer med et speilreflekskamera, og som føler at du har vokst litt fra utstyret ditt? Du har kanskje lyst på et dyrere videokamera, men føler kanskje at REDs kameramodeller blir for dyre? Da bør du lese videre.

Les også: Speilrefleks for videoentusiastene

Etter at Canon implementerte full-HD videofunksjon på sitt EOS 5D MKII, har filming med speilrefleks tatt helt av. I tillegg har digitale kinokameraer blitt billigere og billigere, spesielt etter at RED lanserte sitt første digitale kinokamera som prismessig kostet en brøkdel av prisen sammenlignet med de kameraene som bransjen brukte på den tiden.

Dessverre har gapet mellom disse type kameraene vært ganske stort, så om man trenger høyere oppløsning og bedre filmfunksjoner enn hva et speilreflekskamera kan tilby, har overgangen til f. eks nevnte RED eller Canons nye Cinema-serie vært relativt dyr. Nå har imidlertid Blackmagic sluppet et kamera som vil appellere til alle som vurderer en oppgradering av videoutstyret sitt.

Blackmagic Designs nye videokamera har fått mye positivt oppmerksomhet.

Det nye kameraet har en rekke fordeler som de fleste filmfotografer vil sette pris på. Det har en bildebrikke som kan skyte 2.5K oppløsning i 12 bits RAW-format, som gir ukomprimert video til etterbehandling i postproduksjon. Hva angår bilderate kan man velge mellom 23.98p, 24p, 25p, 29.97p og 30p. For å håndtere den store datamengden har kameraet en innebygd SSD, som også lar brukeren redigere videoen direkte fra kameraet når man kobler det til en PC eller Mac. Produsenten oppgir også at kameraet skal gi et dynamikkomfang tilsvarende 13 stopp, for å gi et filmatisk uttrykk.

Les også: Slipper nytt kamera for Hollywood

Det nye videokameraet har støtte for EF-og ZF-fatning, slik at de som eier Canon- eller Carl Zeiss-optikk kan du bruke disse objektivene. Det er implementert eletronisk kontroll for EF-optikk, som skal gi tilgang til styring av blender og fokus.

Les også: Nytt kinoobjektiv fra Fujifilm

Kameraet styres via en LCD-skjerm som sitter på baksiden, som også er trykkfølsom. Den er på hele 12,7 cm (5 tommer), slik at det skal være enkelt å sette fokus riktig. Oppløsningen på skjermen er 800 x 480 bildepunkter. På venstre side er det tilkoblingsmuligheter for lyd inn og ut, 3G SDI, strøm (12 volt til 30 volt), fjernkontroll og Thunderbolt-port for raskere dataoverføring. Sistnevnte port kan også brukes til å overføre seks forskjellige livebilder av histogram, fargedata, bildevisning og annet info under opptak. Blackmagic er kanskje mest kjent for sitt postproduksjonsutstyr, og fargekorrigeringsprogrammet DaVinci Resolve følger med om man kjøper kameraet, for å gjøre arbeidsflyten til fotografen enklere.

Kjøper du kameraet følger det med solblender, kamerahus, strømadapter og to dataprogram; monitorprogrammet som nevnt ovenfor, samt DaVinci Resolve 9. Prisen er imidlertid kanskje den største overraskelsen. Kameraet har en veilende pris på 2995 amerikanske dollar, eller ca 17 300 norske kroner. I tillegg kommer skatter og avgifter, men det er fortsatt relativt billig, selv sammenlignet med speilreflekskameraer. Kameraet vil bli tilgjengelig for salg i løpet av juli.

Kilde: www.blackmagic-design.com

Les også
Slipper nytt kamera for Hollywood
Les også
Dette fartsmonsteret stopper kula
Les også
Sony med 4K-kapabel video
Les også
Canon frir til filmskaperne
annonse

Les også