Til hovedinnhold

9 strålende nettlesere til mobilen

For deg som er lei av Safari, Chrome og Internet Explorer.

Nettlesere er noe vi sjelden tenker over at er der, men uten dem hadde vi aldri kunnet bruke nettet til noe som helst. Enda færre tenker nok over at de kan bytte ut nettleseren sin med en annen, og med god grunn. Standardnettlesere som Chrome, Safari og Internet Explorer er i bunn og grunn såpass gode nå at de aller fleste kan si seg fornøyd med en av disse.

Selv om Chrome strengt tatt ikke alltid er standard i Android (noen telefoner bruker fortsatt den gamle Android-nettleseren) er den altså ikke med her fordi den er så kjent at den vanskelig kan kalles «alternativ».

Om du surfer på en datamaskin er surfeopplevelsen uansett ikke så fryktelig stor fra nettleser til nettleser. Det er den imidlertid på mobile plattformer, der effektivitet og intuitivitet er de viktigste parametrene for å måle hvor god en nettleser er.

Selv om alle standardnettleserne – og også forsåvidt Firefox – gjør jobben godt, finnes det mange andre måter å løse det hele på. Mange vil nok også mene at det finnes flere løsninger der ute som langt overgår det Google, Microsoft eller Apple gir deg rett ut av boksen. Men hva i all verden skal du velge om du skal bytte til en alternativ nettleser?

Det er nettopp det vi skal hjelpe deg med her. Her er 9 strålende alternativer til standardnettleseren din.

1. Opera -- Sømløst og funksjonelt

Opera. Opera Mini har samme ikon.Foto: Opera Software

La oss starte med noe fra våre breddegrader – norskproduserte Opera. Opera er en nettleser med en del unike funksjoner, og ved siden av fullversjonen har du også den nokså spesielle saken kalt «Opera Mini». Men det er en helt annen sak, så la oss starte med den første.

Rent utenom å være en god og svært populær nettleser gir Opera deg noen spennende funksjoner. En av disse heter Hurtigvalg, og kan best beskrives som et visuelt bokmerkesystem som lar deg dra forskjellige nettsider oppå hverandre i mapper – akkurat som appene på en iPhone, egentlig. I tillegg til dette får du en slags Flipboard-aktig nyhetsleser som heter Oppdagelser. Her får du kort sagt toppnyhetene fra dine favorittnettsider, og du kan selv konfigurere hvilke typer nyheter som skal dukke opp.

Kutt databruken med Opera Mini

Opera kommer med hurtigvalg rett på startssiden. Foto: Opera Software

Opera Mini er på sin side ikke det spor lik sin navnebror, rent utenom at denne nettleseren er produsert av samme, norske selskap. Fordelen med denne nettleseren er at den benytter en kompresjonsteknologi som gjør den mye mer lettkjørt enn fullversjonen. Men Mini får du en mye raskere surfeopplevelse og mye lavere dataforbruk, men må samtidig gi avkall på mange funksjoner og nettinnhold. Du får fortsatt en slags versjon av Hurtigvalg, men stort sett får du ingenting annet enn en helt basal nettleseropplevelse med Mini.

Begge to synkroniseres for øvrig sømløst mellom alle enhetene dine, noe som er en stor fordel. Fullversjonen av Opera har også en «Off-road»-knapp, som gjør nettleseren like kompresjonsvillig som lillebroren, men med de samme ofrene, selvsagt.

2. Maxthon -- Platformgiganten

Maxthon. Foto: Maxthon Browser

Sannsynligvis har du aldri hørt om Maxthon, så la oss starte med en av hovedgrunnene til at du burde har hørt om den. Dette er nemlig en av ytterst, ytterst få nettlesere som har en versjon for nærmest alle operativsystemer som finnes der ute. Denne får du til både Android, iOS, Kindle Fire, Mac, Windows og Windows Phone. Ikke et lite utvalg, altså. Til sammenligning får du for eksempel fortsatt ikke Chrome til sistnevnte.

Macthons versjon av nyhetsfeeden.Foto: Maxton Browser

På samme måte som i Opera får du enkel tilgang til snarveier fra nettleseren i Maxthon, men de kan ikke legges i mapper. Dette – samt utformingen på ikonene – gjør at grensesnittet minner mer om Windows-fliser enn iOS-apper.

Ved siden av dette får du også snarveier til nattmodus (demping av skjermlyset), inkognitomodus og mulighet for å skru av bildelasting. Det sistnevnte kan være nyttig om du ønsker å spare dyrebare datakvoter eller vil laste sider raskere. Du kan også aktivere en ren tekst-modus, om du vil ta den helt ut. En funksjon kalt Fetch laster også inn sider før du trykker deg videre, noe som gjør ventetiden nokså mye kortere. Smart.

En annen flott funksjon ved Maxthon er at den kan synkroniseres over alle enhetene dine via en skytjeneste kalt «My Cloud Tabs». I likhet med for eksempel Firefox finnes det dessuten en hel haug med utvidelser du kan installere for å utvide brukeropplevelsen.

3. Dolphin -- Innovativ og ryddig

Dolphin Zero (til venstre) og Dolphin (til høyre).Foto: Dolphin Browser

Få alternative mobilnettlesere har vært med oss så lenge som Dolphin, og få har vært like populære. Nettleseren kan blant annet skryte av å ha over 100 millioner nedlastinger til sammen over iOS og Android. Selskapet bak, Mobotap, hevder også at dette er den mest nedlastede alternative nettleseren til Android, noe som jo må sies å være intet mindre enn imponerende.

Gestures fungerer lekende lett på Dolphin.Foto: Skjermdump fra Dolphin/Torstein Norum Bugge, teknofil.no

For de aller fleste av oss betyr nok ikke det særlig mye. Til syvende og sist er det brukeropplevelsen som teller, så hva er det egentlig som gjør at Dolphin skiller seg ut?

Jo, kanskje spesielt én ting, nemlig den såkalte «Gestures»-funksjonen. Dolphin har i likhet med Opera et hurtigvalgsystem, men i førstnevnte finnes det en enda kjappere og mer intuitiv måte å åpne favorittnettstedene dine på. Gestures er rett og slett et system for å binde et spesielt symbol til et nettsted, hvorpå du enkelt kan tegne dette symbolet for å åpne den bestemte nettsiden. Funksjonen henter du fram fra et lite delfinsymbol i bunnen av nettleseren.

Dette betyr at du kun trenger å sveipe to ganger for å nå nettstedet du leter etter. Stort mer effektivt enn det blir det ikke. Sveiper du fra høyre side får du en meny med 6 små knapper for fullskjermmodus, nattmodus, skrivebordsmodus, inkognitomodus og en ren tekstmodus. Smart.

Dolphin Zero sletter alle spor.Foto: Skjermdump fra Dolphin/Torstein Norum Bugge, teknofil.no

Dolphin Zero -- Bokstavelig talt

Ellers har Dolphin alt man forventer av en mobilnettleser og litt til, og etter at appen fikk et strøk maling i fjor glir den rett inn i den virale verdens nye, «flate» stil. Du får et innebygd talesøk à la Siri kalt «Sonar», nettleseren kan synkroniseres til andre nettlesere og det finnes et vell av utvidelser du kan plugge inn. Alt i alt en av de beste nettleserne på markedet, noe den store kundeoppslutningen også viser.

Verdt å nevne er også Dolphin Zero, som egentlig overhodet ikke deler noen funksjoner med sin navnebror. Dette er en fullstendig nedstrippet nettleser, og rent bortsett fra enkelheten er det kun ett stort salgsargument: du etterlater ingen spor. Dolphin Zero sletter som standard alle spor du etterlater deg på nettet, og når du forlater appen vil en makulatoranimasjon vise deg at alt virkelig forsvinner. Den finnes imidlertid bare til Android, så iOS-brukere må lete etter andre løsninger.

4. Next Browser -- En lynrask nettleser

Next Browser.Foto: GO Launcher Dev Team

Denne nettleseren har du sannsynligvis ikke hørt om, men du har muligens hørt om skaperne bak. Next er en nettleser laget av GO Launcher Dev Team, de samme folka som har laget den enormt populære alternative Android-startskjermen GO Launcher. Dette er den definitivt mest nedlastede applikasjonen av sitt slag, og selskapet har en drøss av tilleggsapper og andre tjenester. Nettleseren Next er en av disse.

Next gir deg lynrask surfeopplevelse, og utviklerne lover til og med at du skal kunne laste alle nettsider innen 1,5 sekunder – uansett. Det må du nok ta med en klype salt, men faktum er uansett at Next bruker lite data, laster raskt og tar lite plass på telefonen din. Nærmere bestemt 4 megabyte.

Du får også en rekke fliser dersom du blar helt til høyre i nettleseren, der hver flis representerer nyheter og tilbud innenfor en kategori, for eksempel «biler», «teknologi» eller «mat og reise».

De tre startsskjermene i Next Browser. Til venstre vises de nettsidene du besøker mest, i midten er hurtivalgene og til høyre er nyhetsfeeden.Foto: GO Launcher Dev Team

Next finnes bare til nettbrett og mobil, og skal du synkronisere til en datamaskin må du gå veien om en utvidelse og Chrome. Tungvint, og ikke alltid like pålitelig. Men, når det er sagt, så er det lite annet å utsette på nettleseren. Du får også her tilgang til hurtigvalg, en nyhetsfeed, inkognitomodus og et pent grensesnitt. Next støtter også offline-lagring av nettsider. Bunnlinjen: en pen, ryddig og lettkjørt nettleser med alle basisfunksjonene på plass.

5. Easy Browser -- Det absolutte minimum

Easy Browser.Foto: Easy Software

Dette er muligens den mest ukjente mobilnettleseren i denne samlingen, og det er det en god grunn til. Dette er beint frem ikke den peneste nettleseren der ute, og grensesnittet må kunne sies å begynne å dra noe på årene. Men selv om det gir nettleseren et litt eldre preg, er det fullstendig irrelevant med tanke på funksjonaliteten.

Easy Browser er spesialisert på én ting, og som navnet antyder er det enkelhet. Her er det lite dilldall, og knappene gjør det du forventer at de skal. Det er ingen spesialfunksjoner, under-, nedtrekks- eller sidemenyer, og alt oppfører seg konsekvent og logisk.

Mange vil nok oppleve Easy Browser som noe begrensende, og grensesnittet vil nok også skremme vekk mange. Men nettleseren har ett stort ess opp i ermet: størrelsen. Dette er en ekstrem lettvekter blant nettlesere og tar ikke mer enn 213 kilboyte av lagringsplassen din. Til sammenligning vil ett gjennomsnittlig mobilbilde ta omtrent 2 megabyte, eller rundt 10 ganger mer.

Easy Browser gjør det helt grunnleggende. Kvaliteten er imidlertid varierende, og Teknofil.no var ikke noe den helt ville spise. I midten sees faneinndelingen fra bunnen, til høyre er startssiden. Foto: Easy Software

Dermed er den et naturlig valg om du for eksempel har en gammel eller svært dårlig spesifisert Android-telefon med lite lagringsplass og vil ha en raskere surfeopplevelse. Easy Browser fungerer faktisk helt ned til Android-versjon 1.5, så uansett hva du har burde appen fungere.

6. Puffin - Raskere enn Opera?

Puffin Browser Free (til venstre) og Puffin Browser (til høyre).Foto: CloudMosa Inc.

Her er nok en ganske populær nettleser, som likevel er langt fra å bane seg vei inn i de tusen hjem. Nettleseren heter Puffin, og finnes som både gratis og betalt versjon. Det som skiller Puffin fra andre nettlesere får du imidlertid i begge versjonene, så la oss konsentrere oss om det de har felles først.

Det finnes drøssevis med temaer du kan pynte Puffin med. Blant annet fuglen nettleseren er oppkalt etter.Foto: CloudMosa Inc.

Puffin kan i likhet med mange andre nettlesere skryte av å være lynende rask, men av andre grunner enn man umiddelbart tenker seg. Nettleseren bruker nemlig ikke telefonens egen maskinvare for å laste nettsider og filer, men laster heller deler av arbeidet over på serverne til selskapets egen nettsky. Du kan også velge at filer du laster ned skal lagres i Puffin-skyen istedenfor på mobilen din, noe som kan være plassbesparende.

Dette betyr i praksis at så lenge du har en brukbar internettoppkobling, så vil surfeopplevelsen være upåklagelig nesten uansett hva du skulle utsette nettleseren for. Det kan også hjelpe på flyten dersom du har en telefon med svak maskinvare.

Dette er forsåvidt samme metode som Opera Mini også bruker, men Puffin skryter altså av å være enda raskere.

Flash på dagtid

Puffin kommer også med egne algoritmer som ifølge selskapet bak, CloudMosa Inc., skal komprimere dataene med opptil 90 prosent uten at det går utover innholdet i nettsidene. Flash er også innebygget, men vil delvis deaktivere komprimeringen dersom du bruker det. Puffin krypterer dessuten som standard all aktiviteten din, noe de færreste andre nettlesere per dags dato gjør.

For 24 kroner får du for øvrig fullversjonen, og da kan det være nyttig å vite de største forskjellene. I gratisversjonen fungerer underlig nok Flash kun på dagtid, du kan kun laste ned filer opptil 20 megabyte. I fullversjonen fungerer Flash hele tiden, og du kan laste ned filer opptil 100 megabyte i skyen.

7. Wildcard - Et kort for alt

Wildcard.Foto: Coopkanics Inc.

Dette er det ferskeste tillegget i listen, for Wilcard ble i skrivende stund lansert for litt under 2 uker siden. Nettleseren finnes så langt bare til iOS, og grensesnittet er da også en smule inspirert av den flate, gjennomskinnelige teksturen Apple introduserte med iOS 7. Samtidig er det en sentral del av nettleseren som bringer tankene over på Google: kortene.

Slik ser fanene ut i Wildcard. Eller rettere sagt kortene.Foto: Coopkanics Inc.

Som i Google Nå er det kort som gjelder i Wildcard, og hensikten er den samme. Informasjonen skal presenteres tydelig og adskilt fra resten av informasjonen rundt, og leseren skal enkelt kunne kvitte seg med kortet når han eller hun er ferdig. På samme måte som i Googles løsning kan du derfor bare sveipe kortene bort når du er ferdig med dem.

Ingen faner

Det mest spesielle med denne nettleseren er imidlertid at du ikke har noen faner. Her fungerer derimot kortene som faner, og når du søker får du opp en mengde kort istedenfor vanlige søkeresultater. Nettleseren lærer seg også dine interesser og bruksmønster, og presenterer søkeresultatene deretter. Dette fungerer kanskje aller best for nyheter, der du gjennom kortene får en kjapp oppsummering av saken og så kan velge om du vil lese resten eller ikke.

Dette gjør brukeropplevelsen svært ryddig, og luker bort unødvendig informasjon. Etterhvert lærer også Wildcard seg hvilke nyheter du foretrekker, og viser de ferskeste nyhetene i de kategoriene i en egen avdeling kalt «Digest». Dette gjør det enkelt og raskt å orientere seg om hva som skjer, samtidig som det ikke blir overveldende, ifølge Thenextweb.

Det er også interessant at dersom du søker etter et spesielt produkt, la oss si en hårspray, så vil det dukke opp muligheter for å kjøpe produktet direkte fra kortet. Det kan være en fordel både for bedrifter og forbrukere, som begge når det de vil ha tak i.

  • Last ned Wildcard til iOS »

8. Surfy - Internet Explorer, men bedre

Surfy.Foto: Outcoder

Nettlesere til Windows Phone har med et hederlig unntak av Maxthon glimret med sitt fravær i denne listen, noe som ganske enkelt skyldes at utviklere prioriterer Android og iOS før Microsofts mobilplattform. Apputvalget i Windows Store er betydelig mindre enn i Google Play eller App Store, og utvalget av gode nettlesere til Windows Phone deretter. Det finnes imidlertid noen, og en av dem heter Surfy.

Surfy går godt inn i Metro-grensesnittet, og har mange tilleggsfunksjoner Internet Explorer mangler. Deriblant skrivebordsmodus og tekstmodus, som kan sees her.Foto: Outcoder

Surfy er en nokså enkel nettleser, og heller enn å introdusere mange nye funksjoner tar den sikte på å gjøre mye av det forhåndsinstallerte nettleser Internet Explorer ikke kan.

Internet Explorer kan for eksempel ikke gå i fullskjermmodus eller få bunnlinjen i appen til å forsvinne totalt. Det kan Surfy. Førstnevnte har også problemer med å spise en del nettsider, og Surfy ser ifølge Allaboutwindowsphone.com ut til å gjøre dette langt bedre. Appens rene tekstversjon er ifølge samme nettsted også glimrende. Ellers får du nattmodus, snarveier til nettsider, inkognitomodus og alle standardfunksjonene. Til de fleste formål fungerer Internet Explorer og Surfy like bra, men dersom du eier en Windows Phone og er klar for noe nytt så er sistnevnte et glimrende alternativ.

Surfy kommer for øvrig i både en betalt og en gratis versjon, men den eneste forskjellen av betydning er at du ikke kan ha mer enn 3 faner åpne samtidig i gratisversjonen. Om du virkelig ønsker å bruke Surfy burde du nok derfor vurdere å kjøpe fullversjonen.

Link Bubble.Foto: Chris Lacy

Aller sist på listen har vi en nokså annerledes utfordrer, som ikke ligner på noen andre nettlesere der ute. Faktisk ligner den nesten mer på Facebook sin Messenger-app enn en nettleser. Link Bubble vil aldri bli standardnettleseren din, men det er heller ikke poenget. Den ligger i bakgrunnen og slumrer helt til du trenger den, og når du først trenger den kommer den løpende til unnsetning.

Så når er dette?

Slik ser de små boblene i Link Bubble ut. Her ligger de oppå Twitter.Foto: Chris Lacy

Jo, når du trykker på en link. Hvis en venn for eksempel deler en nyhet med deg på Facebook, vil du ikke bli kastet ut i en ny app og må vente på at den skal lastes ferdig. Istedenfor aktiveres Link Bubble stille i bakgrunnen, hvorpå du ganske enkelt kan trykke på boblen for å få opp nettsiden over appen du allerede er i. Dette fungerer nøyaktig som i Messenger, så dette burde sitte i hendene på de fleste.

Dårlig gratisversjon

Ettersom du åpner flere nettsider vil flere og flere bobler poppe opp, og for at det hele ikke skal bli alt for kaotisk kan du legge boblene oppå hverandre eller lagre dem for senere lesning. Dette skjer ved å holde fingeren på en av boblene for å hente fram en meny, der appen Pocket er satt som standard lagringssted. Den kan imidlertid byttes ut. I denne menyen kan du også dele linken direkte til sosiale medier.

Link Bubble kommer for øvrig både som en gratis og en betalt versjon, og akkurat i dette tilfellet burde du kanskje spytte inn de drøyt 18 kronene fullversjonen koster. Ellers kan du nemlig ikke opprette mer enn én boble av gangen, noe som begrenser nytteverdien nokså mye.

Det er ikke likegyldig hvilken nettleser du bruker på PC-en heller:
Dette er den beste Windows-nettleseren »

(Kilde: The Next Web (1), The Next Web (2), Coopcanics (iTunes), Opera (1), Opera (2), Maxthon, Dolphin (1), Dolphin (2), Chris Lacy (1), Chris Lacy (2), GO Launcher (Google Play), Easy Software, Tencent Mobile, Best Browsers, Windowscentral, CNET)

annonse