Tek.no

Nyhet

Slik fungerer svevebrettet fra Lexus

Endelig har de avslørt hva de har jobbet med i 18 måneder.

Lexus
5 Aug 2015 10:05

Tidligere i sommer viste bilprodusenten Lexus frem det som så ut til å være et fungerende svevebrett i en video. Altså, et rullebrett uten hjul, som svevde over bakken.

Nå har de demonstrert brettet i en stilig video. Her ser du skatere bruke svevebrettet omtrent som de ville ha brukt et ekte rullebrett, i en spesiallaget skatepark. Ta en titt:

Maglev-brett

Da svevebrettet først ble avslørt, vekket det mye oppmerksomhet. Noen trodde det hele var lureri, mens andre trodde at Back to the Future-fremtiden endelig har innhentet oss. Sannheten er egentlig ingen av delene.

Svevebrettet fungerer nemlig, men det bruker magnetisme for å holde seg svevende. Derfor er det avhengig av magneter i bakken under. Med en gang det flyttes til en normal overflate vil det bli liggende helt ubrukelig på bakken.

Selv om skatingen ser naturlig ut i videoen, følger de i virkeligheten fastlagte spor med magneter like under overflaten. Akkurat som et maglev-tog, med andre ord.

Utvilsomt et veldig imponerende stykke ingeniørkunst, men ikke forgjengeren til et produkt du kan kjøpe i butikken. I videoen under kan du se utviklingen av brettet, fra konsept til virkelighet:

Innebygd superleder

Brettet har en innebygd superleder, som må holde en jevn temperatur på -197 grader Celsius. Nedkjølingen foregår ved hjelp av nitrogen i væskeform. Dr. Oliver de Haas, som er sjef hos et av selskapene bak brettet, forklarer for nettstedet Mashable:

– Magnetfeltet fra banen har i praksis blitt fryst inn i superlederen i brettet, for å holde en konstant avstand mellom brettet og banen. Dette gjør at brettet kan sveve, og kraften er sterk nok til at skateren kan stå og til og med hoppe på brettet.

Brettet skal ha vært i utvikling i 18 måneder.

Personlig har jeg aldri vært spesielt interessert i svevebrett
Men svevebiler? Det er mye kulere! »

(Kilde: Mashable)

annonse

Les også