Til hovedinnhold

Alt ut for Altinn

Store tekniske problemer for Skatteetaten.

Flere har sikkert fått med seg skandalen rundt Skattetatens nettside Altinn. I går opplevde en mann ved navn Kenneth at alle som logget seg på tjenesten ble blottlagt for hans personopplysninger. Det skjedde etter en feilretting som følge av at systemet for å sjekke selvangivelsen stoppet opp. Selskapet Basefarm har ansvaret med å holde Altinn oppe. Mildt sagt har det vært hektisk på kontoret deres det siste døgnet.

– Vi jobber med et sett med hypoteser om hva som kan ha ført til at brukere havnet på feil profil. Hvilke hypoteser det er snakk om ønsker jeg ikke å gå inn på, sier administrerende direktør Bjart Kvarme hos Basefarm Norge til Teknisk Ukeblad.

Ekspertene søker eksperthjelp

Hittil har ikke ekspertene, som er satt på saken for å finne ut feilen hos Altinn, kommet frem til feilen. Nå jobber Basefarm med folk utenfor bedriften for å ordne opp i sakene. I tillegg har det sirkulert en stillingsannonse hos NAV som søker ny teknisk ansvarlig for nettopp Altinn.

– Er du den som ser mulighetene til å forbedre våre velferdstjenester ved bruk av IKT? Bli med i et av landets mest spennende IKT team!, reklamerer NAV i stillingsannonsen.

I Sverige ble tilsvarende løsning åpnet i går. Der har ting gått knirkefritt, og på ingen måte så ille som i Norge. Utvikler i svenske Skatteverket, Kay Kojer sier til Dine Penger at en slik tabbe aldri hadde skjedd i Sverige, og forklarer hvorfor.

– På sikkerheten har dere i Norge gått en annen vei enn oss. Dere gir ut PIN-koder igjen og igjen, dersom man mister dem. Vi har valgt en løsning hvor alle kun har én PIN-kode. Mister du den, får du ikke en ny, men må benytte e-legitimasjon som i nettbanken.

På Altinns hjemmesider står det at feilen jobbes kontinuerlig med, men det finnes ingen indikasjon om når tjenesten kommer opp og hva brukerne må gjøre for å sikkert sjekke skatteopplysningene sine.

(Kilde: Teknisk Ukeblad og Dine Penger)

annonse