Tek.no

Nyhet

Her testes en mobil til bristepunktet

I denne laben kaster Huawei mobilene sine mot stein.

I et laboratorium i Shanghai testes Huaweis telefoner for slitasje- og støtsikkerhet. Noen ganger går robotene over mobilenes tålegrenser.

Mer
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
6 Jan 2020 13:40Først publisert 27 Des 2019 16:00
annonse

De fleste av oss har hatt en knust mobilskjerm i lommen. Følelsen av å plukke opp en telefon som akkurat har gått i bakken er den samme hver gang. Det er Schrødingers skjerm - den som er både knust og ikke knust på samme tid. Til vi snur telefonen og flaksen - eller våre verste mistanker - bekreftes.

På en nylig reise til Kina ble vi invitert inn for å se hvordan Huawei testet mobiltelefonene sine til bristepunktet. I et stort rom i en anonym kontorbygning i Shanghai ble telefonene utsatt for krefter jeg knapt hadde turt å utsette ekstra polstrede anleggstelefoner for.

Trommel og kast mot stein

Noen av testene var velkjente, som for eksempel den klassiske tromletesten der telefoner faller ned fra side til side i et kvadratisk kammer som går rundt og rundt og rundt.

annonse

Den mest spektakulære testen var den der en robotarm kastet en Mate 30 Pro mot bakken, som i dette fallet var en steinblokk. Det var rundt en halvmeter fra armen slapp til blokken, men mesteparten av kreftene kom fra akselerasjonen robotarmen ga telefonen.

Knuste skjermen

I sitt første forsøk foran kameraet klarte faktisk kasteroboten å ødelegge skjermen på en av telefonene, og det ble plutselig mye summing og mange folk rundt båsen. Det skal visstnok ha vært første gang det hadde skjedd, og med en telefon som har vært i bakken mange ganger før.

Jeg hadde slett ikke regnet med at en mobil jeg mistet i bakken med tilsvarende kraft ville overleve. Men den neste Maten de monterte i roboten tålte mange kast mot marmoren uten problemer.

Et helt testbatteri

I laboratoriet testes en rekke ulike egenskaper for telefonene. Har du mobilen i baklomma også når du setter deg? Huawei har en egen maskin som tester om mobilene tåler å bli sittet på.

Egne maskiner vrir også så langt som de kan på mobilen, mens andre igjen trykker på skjermen så hardt som mulig. I noen få tilfeller trykkes og vris de på helt til de knuser, men som regel holder de seg innenfor grensene som mobilen skal tåle.

Typiske problempunkter som ladekontakten testes også hardt med tilkobling og frakobling og trykk mot de tilkoblede pluggene.

I en egen del av testlabben testes også lydfunksjonene til mobilen. Det gjøres i såkalte anekoiske kammer, der det er så godt som helt stille. For å simulere ulike typer omgivelser spilles det lyd over høyttalere montert i rommene.

Tek.no og Verdens Gang betalte for reise og opphold i Kina.

annonse

Les også