Til hovedinnhold

Plattformkrigen nærmer seg

Fingervennlig startmeny. Endelig.
Hvilemodus.

Det er en knapp uke siden Microsoft lanserte den nyeste versjonen av mobilplattformen sin: Windows Mobile 6.5. Operativsystemet hadde imidlertid ikke noe banebrytende nytt å komme med, foruten nyoppussede, fingervennlige menyer og direktetilgang til programvarebutikken Windows Marketplace. Sistnevnte blir for øvrig også tilgjengelig for mobiler med eldre utgaver av Windows Mobile.

Ironisk nok ble Microsoft blant de siste til å kvitte seg med den originale startmenyen, som er så liten og kompakt at fingernavigasjon har vært knotete. Produsenter som HTC var kjapt ute med å slenge sitt eget menysystem på toppen av Windows Mobile, nettopp for å gjøre menyene bedre å bruke uten pekepenn.

Kommer Windows Mobile 7 raskt nok?

Den neste store versjonen av Microsoft-plattformen er Windows Mobile 7, som skal by på mer drastiske forandringer enn 6.5. Blant annet forventes det at den vil være svært synkroniseringsvennlig mot den kommende PC-plattformen Windows 7, som er frigitt som betautgave i disse dager. Den endelige versjonen skal utgis rundt juletider i år.

Vi skrev i begynnelsen av måneden om Motorola, som indirekte bekreftet at Windows Mobile 7 kommer senest i 2010 ved å si at de planlegger å satse på nettopp dette operativsystemet neste år. I går gikk Microsoft-sjef Steve Ballmer ut og bekreftet at dette stemmer. Windows Mobile 7 kommer altså neste år.

Det man kan begynne å lure på, er om dette er raskt nok. Mobilbrukerne har skreket høyt etter en oppgradert versjon av Windows Mobile i lang tid, og forrige ukes lansering er, med unntak av økt fingervennlighet, farlig tynn. For all del, det er ikke noen nedgradering. Men konkurransen i markedet står ikke akkurat stille.

Og de blir stadig flere..

Symbian-hæren står klar

Symbian Foundation er nok den mest hardtslående av Microsofts konkurrenter. Denne organisasjonen består av et lass med anerkjente mobilprodusenter, operatører og andre mobilrelaterte selskaper, som jobber sammen om å lage en helt ny, åpen versjon av Symbian-plattformen.

Med tanke på at det allerede er solgt godt over 225 millioner Symbian-telefoner verden over, er det ingen grunn til å tro at dominansen vil bli mindre med flere produsenter på laget.

Selskapene som er medlem i organisasjonen begynner arbeidet med plattformen i disse dager, og de første telefonene med neste Symbian-versjon skal etter planen lanseres i løpet av året.

Vil du vite mer om Symbian Foundation?

Verdens første Android-telefon.

Android – Googles mobilplattform

Etter årelange rykter om at Google snuser på mobilbransjen, lanserte søkegiganten sitt eget operativsystem for mobiltelefoner: Android.

Motorola har allerede sagt at de skal satse på dette fremfor Windows Mobile 6.5 i år, da de ser Android som mer konkurransedyktig. Man kan riktignok si hva man vil om Motorolas konkurransetaktikker, men foreløpig er det lite som tyder på at Android ikke vil bli en suksess.

Android er i likhet med den kommende Symbian-versjonen en åpen plattform, noe som betyr at alle som har de riktige kunnskapene kan være med å forbedre programvaren.

Den første telefonen med Android er HTC G1, og både Samsung, LG og Sony Ericsson har varslet at de skal lage telefoner med plattformen i løpet av året. Det kan fort bli farlig å undervurdere Google i kampen om markedsandelene, med andre ord.

Du finner for øvrig en strålende brukertest av HTC G1 i diskusjonsforumet vårt.

Ren og skjær brukervennlighet.

Apples Mac OS

Apple har tatt verden med storm med sin Iphone og Iphone 3G, som kjører på selskapets egen Mac OS-plattform. Grensesnittet i dette operativsystemet er uten tvil mer brukervennlig enn det aller, aller meste, og har bidratt til at folk både spiller og surfer mer på mobiltelefonen sin.

Apple holder plattformen helt for seg selv, og har ingen planer om å dele den med andre produsenter. I tillegg har produsenten kun lansert én ny mobiltelefon hvert år, noe de ser ut til å fortsette med.

Det er uansett all grunn til å regne med Apple som en stadig større aktør i mobilmarkedet, og Analysebyrået Generator Research går så langt som å si at Apple vil være større enn Nokia på smarttelefonmarkedet i 2013.

Spennende tider i møte

Det er ingen tvil om at vi står overfor en aldri så liten revolusjon når det kommer til operativsystemer på mobiltelefoner. Det skal bli veldig interessant å se hvordan de forskjellige produsentene stiller neste år, når alle er på banen med oppgraderte versjoner av plattformene sine.

(Kilder: Informationweek, Symbian Foundation, Wikipedia)

annonse