Tek.no

Nyhet

HTC lanserer Max 4G

Marius Valle
14 Nov 2008 11:55
Max 4G er laget for den russiske operatøren Yota.
Telefonen har støtte for operatørens multimediatjenester.

HTC har lansert en ny modell som har fått navnet HTC Max 4G, en ganske ekstrem telefon kan det virke som. Nykommeren har fått støtte for Wimax-teknologi, som enkelt forklart er Wi-fi over store avstander.

Til tross for bruk av ord som "max" og "4G", og utover at dette er verdens første mobil med GSM- og Wimax-støtte, er det likevel ikke snakk om de helt revolusjonerende nyhetene.

Den nye telefonen er nemlig i bunn og grunn en redesignet HTC Touch HD. Max 4G mangler støtte for 3G, så dersom du bruker den i Norge får du ikke tilgang til nedlasting i høye hastigheter.

For russere

Telefonen er dog beregnet for det russiske markedet, hvor det ikke finnes operative 3G-nett. De har derimot bygget ut Wimax mange steder i Russland. Wimax er en teknologi som potensielt kan gi en god del høyere overføringshastighet enn 3G, og har flere ganger blitt omtalt som 4G.

Hvorvidt Wimax kan kalles 4G kan diskuteres. Den kommende LTE-teknologien som skal erstatte 3G i mobilnettet vil tillate nedlastingshastigheter på inntil 100 Mbps. Wimax har på sin side en makshastighet på 70 Mbps, mens de praktiske hastighetene gjerne er på 2 Mbps, og maks 10 Mbps over korte avstander. Hvorvidt det er riktig å kalle Wimax 4G eller ei er dog en annen diskusjon.

Kombinerer GSM og Wimax

HTC Max 4G har støtte for GPRS og Edge, slik at du også kan koble deg til internett i vanlige GSM-nett. Det er altså mulig å bruke telefonen i Norge dersom du ønsker å importere en. Max 4G er for øvrig verdens første telefon som kombinerer GSM og Wimax.

HTC Max 4G skal selges eksklusivt under den russiske operatøren Yota. Brukerne vil få tilgang til 14 TV-kanaler, musikknedlasting, og mobilt bredbånd. Interessant nok har ikke Yota eget GSM-nett, så Max 4G-brukere må altså skaffe et eget GSM-abonnement i tillegg dersom de ønsker å ringe over GSM.

Noen forskjeller fra Touch HD

Telefonen skiller seg fra HTC Touch HD ved at den har et kamera med lavere oppløsning. Mens HD har 5 megapiksler har 4G 3,2. Telefonene skiller seg også fra hverandre ved at 4G har 8 GB brukerminne i tillegg til minnekortplass, mens HD kun har minnekortplass til brukerminne.

Les mer om HTC Touch HD »

Max 4G skal for øvrig også ha en "proximity sensor", eller en nærhetssensor, som for eksempel skrur av skjermen når du holder telefonen inntil øret for å snakke i den. Dette finnes også i Apple Iphone.

Prisen på det nye vidunderet blir intet mindre enn 7300 kroner.

(Kilde: wikipedia.org, gsmarena.com, theregister.co.uk)

Les også
Gjør Xperia om til Touch HD
Les også
Omnia har fått råere skjerm
Les også
HTC Touch HD
Les også
Nokia 5800 Xpressmusic
Les også
Her er prisene på Touch HD
annonse

Les også