Tek.no

Nyhet

– Du kan kontrollere en annens hjerne

Ny studie med oppsiktsvekkende funn.

Shutterstock 165670817
9 Nov 2014 06:00

Har du noen gang tenkt at det hadde vært interessant å kunne kontrollere et annet menneske? Nå har en ny studie fra en gruppe forskere ved The University of Washington beviser at nettopp dette er mulig, ifølge Engadget.

Studien bekrefter undersøkelsen den samme gruppen gjorde for et år siden, der de første testene viste antydninger til at tankekontroll kan fungere.

Du kan faktisk kontrollere en annens bevegelser gjennom hjernen, om enn så lenge i svært liten skala.

Videospill avslører sannheten

Påstanden høres unektelig både en smule skummel og merkelig ut, men resultatene taler for seg selv. I studien benyttet forskerne 6 testpersoner, koblet sammen i par. Den ene fikk et nett med elektroder plassert på hodet, mens den andre fikk noe som minnet om en badehette tredd nedover skallen. Deretter skulle de forsøke å spille et videospill ved å samarbeide.

Slik ser de to hjelmene ut.Foto: University of Washington/Skjermdump fra YouTube

Bare én av dem kunne se hva som foregikk i spillet, mens den andre testpersonen utførte kommandoene. Begge to befant seg på vidt forskjellige steder på universitetsområdet mens testen ble utført.

Oppsiktsvekkende nok greide de i stor grad å spille spillet, som gikk ut på å beskytte en borg ved å avfyre kanoner. Dette var fordi spilleren som kunne se spillet sendte ut kommandoer gjennom hjernen sin, og signalene ble videresendt til den andres hjelm som igjen sendte signalet videre til hånden hans. Hånden til den andre testpersonen beveget seg dermed uten dens egen frie vilje, fordi signalene like godt kunne ha kommet fra personens egen hjerne.

Ikke fullstendig kontroll enda

Det sier seg imidlertid selv at dette ikke setter deg i stand til å ta fullstendig kontroll over en annens kropp, men det beviser at det trolig er teoretisk mulig. Feilprosenten varierte dessuten fra 17 til hele 85 prosent, så helt ufeilbart er det ikke.

Studentene har uansett fått et tilskudd på hele 1 million dollar, omtrent 6 millioner norske kroner, for å fortsette forskningen sin. Hva forskningen kan brukes til i fremtiden er uvisst, men det gir oss iallefall interessant informasjon om hjernen vår.

Ta en titt på videoen nedenfor om du vil se hvordan det hele fungerer:

Forskningen trenger stadig dypere inn i hjernen vår:
Nå kan forskerne lese tankene dine »

(Kilde: Engadget)

annonse

Les også