Solgte en «Apple 1» for 6 millioner kroner

Bare 50 eksemplarer ble laget.

Apple 1 er navnet på Apples første datamaskin. I 1976 bygde Steve Wozniak først 50 stykker av dem for hånd i Steve Jobs' garasje. Maskiner fra det første partiet har med årene blitt et ettertraktet auksjonsobjekt, og selgere har fått både to og tre millioner kroner for et eksemplar.

Annonse fra 1976.Foto: Wikipedia

Nå melder Reuters at en Apple 1 har blitt solgt på auksjon for svimlende 905 000 dollar – 5 954 613 kroner! Det er ikke bare ny rekord, men over dobbelt så mye som auksjonshuset Bonhams hadde forventet på forhånd. I 2012 ble en Apple 1 solgt for 347 500 dollar (ca. 2,3 millioner kroner).

Kjøperen denne gangen er The Henry Ford Organization, som vil stille ut Apple-maskinen på sitt museum i Michigan. De begrunner kjøpet med at Apple 1 var et av produktene som la grunnlaget for den digitale revolusjonen. Hovedkortet på det solgte eksemplaret skal være ett av bare 15 som fortsatt fungerer.

Nøkkelen til Apples suksess

Det som gjorde at Apple kom skikkelig igang var at elektronikkbutikken Byte Shop bestilte 50 stykk Apple 1 og solgte dem for 666,66 dollar hver. Takket være dette, bestemte Jobs og Wozniak seg for å lage 150 stykker til, og solgte dem til venner og andre butikker.

Året etter kom mangemillionæren Mike Markkula inn i bildet, og bidro med kapital for å danne Apple Inc. og lansere selskapets neste datamaskin, Apple II. Resten er historie.

Snart kommer det enda en Apple-film
Christian Blale skal spille hovedrollen som Steve Jobs »

(Kilder: Reuters, Hardware.no)

Les også
Det finnes kun åtte fungerende Apple 1-maskiner igjen – én av dem kan nå bli din
Les også
Ta tidsmaskinen tilbake til 70-tallet og prøv 500 sjeldne Apple II-titler
annonse