Utlover rekorddusør etter at hackere stjal 750 millioner kroner
Du kan bli steinrik om du bidrar til å fakke bakmannen.
Over en periode på flere år har et botnett med antatt base i Russland blitt brukt av hackere til å stjele rundt 100 millioner dollar, cirka 750 millioner kroner, fra intetandende ofre over hele verden. Som blant andre sikkerhetsselskapet Kaspersky meldte ble botnettet tatt ned i fjor sommer, og siden den gang har etterforskerne kastet seg rundt.
Nå har amerikanske myndigheter kommet med et ganske dramatisk fremstøt for å få fortgang i arbeidet med å fakke de ansvarlige. Som nettstedet Cnet melder har det nemlig blitt utlovet en dusør på formidable 3 millioner dollar, cirka 22 millioner kroner, for informasjon som kan føre til arrestasjon av bakmannen.
Høyeste noensinne
Dette skal være den høyeste dusøren noensinne i en Internett-relatert kriminalsak. Dusøren er utlovet av utenriksdepartementets avdeling for transnasjonal, organisert kriminalitet. Den mistenkte er en russer ved navn Evgeniy Mikhailovich Bogachev, som nå er etterlyst av FBI for å ha stått bak botnettet som la til rette for det omfattende tyveriet.
Dette botnettet, som har fått navnet «GameOver Zeus», har visstnok vært operativt helt siden 2011 og ble utnyttet til å infiltrere et sted mellom 500 000 og én million datamaskiner over hele verden, i den hensikt å hente ut blant annet kredittkortinformasjon og andre sensitive opplysninger som deretter er blitt brukt til å stjele penger.
Infiltrasjonen skal blant annet ha skjedd via «phishing»-metoder, som innebærer å sende skadevare som vedlegg i tilsynelatende legitime e-poster som ser ut til å komme fra kjente kilder. Denne skadevaren kan samle inn informasjon ved å for eksempel registrere tastetrykkene til brukeren, slik som passord, kredittkortnumre etc.
Ble også brukt til å spre «ransomware»
Skadevaren skal også ha spredt seg via falske nettsider som ble opprettet av hackerne. Deler av botnettet som ble brukt til å utføre det omfattende tyveriet skal også ha blitt brukt til å administrere det såkalte «ransomware»-programmet Cryptolocker, som vi meldte om allerede i 2013.
Cryptolocker var et svært sofistikert program som fungerer ved at det krypterer innhold på en datamaskin slik at det blir utilgjengelig for brukeren, for deretter å kreve «løsepenger» innen en gitt tidsfrist for å dekryptere innholdet. Programmet ble spredt som vedlegg til e-poster og skal ifølge det amerikanske justisdepartementet ha utpresset brukere for rundt 27 millioner dollar, over 200 millioner kroner.
Nylig ble det som kan være historiens største cyberraid avslørt: Hackere kan ha stukket av med vanvittige 7,6 milliarder kroner »