Tek.no

Nyhet

Magic Lantern i ny drakt

Lar deg finjustere fokus under videoopptak.

Anton Ligaarden
28 Aug 2012 09:39

Er du en av dem som er mer opptatt av 24 bilder i sekundet enn 12? Er du Canon-bruker i tillegg, kan det godt hende Magic Lantern 2.3 er noe for deg. Tredjepartsfirmwaren som gir utvidet videofunksjonalitet til enkelte Canon-kameraer, er nå oppdatert.

Hva er egentlig Magic Lantern?
Filming med speilreflekskamera har gått som en farsott rundt omkring på nettet fra Canon slapp den første speilrefleksen som kunne filme i FullHD (1920x1080). Kombinasjonen av stor bildebrikke og tilgangen på rimelige, lyssterke objektiver gir et visuelt uttrykk med lav dybdeskarphet som rett og slett er unik. Likevel er de fleste speilreflekskameraer konstruert med hovedfokus på å være et stillbildekamera, noe som har fått mange til å klø seg i håret over manglende essensielle videofunksjoner. Det er her Magic Lantern kommer inn.

Magic Lantern ble raskt kjent blant annet fordi den fjernet et essensielt hinder. Fram til den siste tiden har det vært regelen, heller enn unntaket, at de fleste speilreflekskameraer kun kan filme i 12 minutter av gangen av avgiftsmessige grunner. Noe kan tyde på at Magic Lantern var forut sin tid, for med Canon 5D Mark III er denne sperren fjernet.

Ikke risikofritt
Det er viktig å påpeke at siden Magic Lantern er tredjepartsvare, bruker du det på eget ansvar. Skulle noe ryke, står du på bar bakke. Firmwaren har ikke gått gjennom Canon sitt omfattende testsystem, men derimot har Magic Lanterns beta-brukere testet denne firmwaren vel og lenge. De rapporterer om bortimot ingen feilmeldinger. Det er med andre ord opp til deg - er fordelene større enn de eventuelle ulempene? Utviklerne er optimistiske på egne vegne, i følge dem er dette den mest stabile versjonen av firmwaren per dags dato.

Les også: Er du misfornøyd med videofunksjonen på 5D Mark II?

Hjelper deg med fokus
Den største og mest spennende nyheten med Magic Lantern 2.3 er fokus-hjelpen som firmwaren byr på. Originalfirmwaren til Canon-kameraer lar deg ikke forstørre et gitt område for å kunne finjustere fokus under opptak, noe som gjør at du må stoppe opptaket og fokusere for så å sette i gang igjen. På Magic Lantern kan du forstørre et område under opptak, og finjustere, uten at opptaket må stoppes. Dette alene er en stor oppdatering som vil glede Magic Lantern-brukere stort.

De tidligere menyene i Magic Lantern har fått mye kritikk for å være vel knotete. Dette har utviklerne gjort noe med, ved å nå la deg kunne snekre sammen din egen favorittmeny. Fortsatt må vel menyen sies å se noe gammeldags ut.

For deg som alltid finner ut at de fleste filmfilene dine er overeksponerte, kommer en god nyhet. Funksjonen med sebrastriper skal være kraftig forbedret, ved å blant annet gi enda raskere tilbakemelding om eventuelle utbrente områder i bildet.

Magic Lantern har lenge hatt en egen HDR-funksjon, hvor firmwaren automatisk forandrer eksponeringen trinnvis bilde for bilde. Utviklerne har gitt denne funksjonen et par ekstra gir, ved at firmwaren analyserer motivet du skal ta bilde av og selv velger hvor mange eksponeringer som trengs for å kunne fange dynamikkomfanget tilfredsstillende.

Magic Lanterns hjemmesider kan du lese mer om oppgraderingen.

Les også: Akams test av Canon EOS 5D Mark III

annonse

Les også