Nyhet

Se hvordan transistoren som endret verden fungerer

En av verdens største oppfinnelser, enkelt forklart.

Derek Muller har gjort stor suksess med sin YouTube-kanal Veritasium. Hver uke legger han ut nye og lærerike filmer, der vitenskap blir forklart på en spennende og enkel måte.

Denne uken har han sakset sammen en seks minutter lang film som på en forståelig måte forteller deg hvordan en transistor fungerer – selve byggesteinen til det moderne samfunnet.

Den ble oppfunnet i 1947 av de tre ingeniørene William Shockley, John Bardeen og Walter Battain ved Bell Labs. De skjønte det kanskje ikke den gangen, men oppfinnelsen la grunnlaget for en revolusjonering av hele verdens industri, levestandard og teknologi.

Du finner transistorer omtrent overalt, og den digitale dingsen du leser dette på er proppfull av dem. Har du en rimelig ny datamaskin, kan det lett befinne seg over en milliard transistorer på innsiden. Har du en kraftig spillmaskin, har den trolig over fem milliarder transistorer på innsiden.

Videoen kan du se under, og vil du vite hvordan man produserer flere milliarder transistorer samtidig, bør du sjekke denne saken:
Slik lages en prosessor »

(Kilde: YouTube, via Gizmodo)

Les også
Dette stoffet kan gjøre PC-er ekstremt strømgjerrige
Les også
Forskere har bevist: Alt i PC-en din kan drives av lys
Les også
Slik fungerer et skjermkort
Les også
Denne revolusjonerte verden – nå fyller den år
Les også
Forskere har laget databrikke med nanorør
annonse