Nyhet

Dette er de mest fornøyde elbilkjøperne

Tesla- – eller Kia e-Niro-kundene – avhengig av hvilken parameter du vektlegger, er de mest fornøyde elbilkjøperne i Norge.

Det viser undersøkelsen Elbilisten 2019, der Norsk elbilforening har spurt sine medlemmer om hvor fornøyde de er med bilen sin.

Over 16.000 elbileiere deltok, og alle Teslas tre biler – S, X og 3 – oppnådde toppscore (5 av 5 – veldig fornøyd) fra godt over 80 prosent av eierne i undersøkelsen, som var flest av alle. I tillegg svarte mellom 13 og 15 prosent at de var fornøyd (4 av 5) med Tesla-bilene sine.

– Mer lading vil gi mer fornøyde eiere

Totalt oppnår Model 3 og Model S en snittkarakter på 4,77 av 5, mens Model X plasserer seg like under, på 4,75. Kias e-Niro hadde imidlertid hårfint høyere snittkarakter enn alle disse, med 4,78, men antall svar fra e-Niro-eiere var markant færre enn fra Tesla-eierne.

– At Tesla-eierne er så fornøyde, er selvsagt en fjær i hatten for Tesla. Men tilfredshetsnivået har trolig også å gjøre med at Tesla med sine mange superchargere jo har sin egen godt utbygde og velfungerende ladeinfrastruktur. Når hurtigladersituasjonen i Norge blir mer tilfredsstillende også for andre elbiler, vil vi nok få se at fornøydhetsgraden skyter ytterligere i været også blant andre elbileiere, men her har vi som kjent fortsatt en lang vei å gå, sier Petter Haugneland, nestleder i Norsk elbilforening.

Totalt svarer 68 prosent av elbileierne av de er svært fornøyde med bilen sin, mens 24 prosent svarer at de er fornøyd. Bare 1,6 prosent oppgir at de er veldig misfornøyd med bilen sin.

Teslas kommunikasjonssjef Even Sandvold Roland er naturligvis fornøyd med resultatene.

– Det er hyggelig å se at også denne undersøkelsen bekrefter at kundene våre i stor grad er fornøyde. Vi har gjort store fremskritt når det gjelder servicekapasitet det siste året. I fjor sommer var ventetiden for servicetime i Oslo-området fire måneder, nå er den omlag to uker. Vi fortsetter selvsagt satsingen på service både med hensyn til bilene som allerede er på veien i dag og det vi skal levere fremover. Vi jobber blant annet med å etablere en rekke nye servicesentre, sier han.

Tesla Model X, Model 3 og Model S.

God score for Niro og Kona

Etter Tesla-bilene følger altså Kias e-Niro, som også oppnår toppscore fra nesten 80 prosent av respondentene og deretter Hyundai Kona med drøyt 78 prosent toppscore og en snittkarakter på 4,69.

Så langt i år er det registrert 651 e-Niro i Norge, men Kia varslet før sommeren at de kun ville levere rundt 200 hver av e-Niro og e-Soul resten av året i Norge. Og den magre leveringssituasjonen ser ut til å fortsette:

– Det er dessverre ingen endring på leveringssituasjonen på våre elbiler, så det vi kommuniserte ut før sommeren gjelder fortsatt. Hvordan det vil se ut for neste år er foreløpig for tidlig å si, sier kommunikasjonsansvarlig i Kia Norge, Mette Simonsen Sauge.

Kia e-Niro er svært godt likt av kundene, men det blir ikke veldig mange flere av dem i år.

– Har leveringsproblemene noe å gjøre med de nye EU-reglene som trer i kraft ved nyttår og krever lavere flåteutslipp av CO2?

– Mangelen på leveringer er sammensatt. Både e-Niro og e-Soul er veldig populære biler som er topp moderne biler med god rekkevidde. Etterspørselen øker i hele Europa som følge av dette, og de fleste land har ventetider på bilene. I tillegg innfører flere land incentiver for elbiler. Det er også problemer med leveranser av batterier som gjør at det ikke produseres flere biler, sier Sauge.

Av de to elbilene som det ruller flest av på norske veier, nemlig Nissan Leaf og Volkswagen e-Golf, får e-Golf noe bedre snittscore enn Leaf, med 4,61 mot 4,5. Snaut 69 prosent av e-Golf-eierne sier de er veldig fornøyde med bilen sin, mot under 61 prosent for Leaf.

annonse