Til hovedinnhold

Skjønnheten versus udyret

De siste ukene har vi i Teknofil lekt oss med to helt forskjellige maskiner, men som begge har vært myntet på spill. Både Fujitsu Siemens Amilo 3650 og Toshiba Qosmio X300 er begge med mye godbiter under panseret. Men i både utseendet og pris snakker vi om to helt forskjellige maskiner. Amilo 3650 stiller med stilrent design, 13 tommer skjerm og en prislapp på rundt 10.000 kroner. Toshiba Qosmio X300 har på sin side 17 tommer skjerm og ser mest ut som et beist av en maskin. Prisen for monsteret ligger på rundt 20.000 kroner. Hvilken passer best for deg?

Les hele gjennomgangen av Toshiba Qosmio X300 her.
Les hele gjennomgangen av Fujitsu Siemens Amilo 3650 her.

Spillmaskiner med forskjellige løsninger

Begge disse maskinene er i utgangspunktet skapt for spill, men løsningene de velger er litt forskjellig. Det vanligste problemet med bærbare spillmaskiner er som oftest skjermkortet. Det krever både plass og kraft å få god grafikk på maskinen. Det har både Toshiba og Fujitsu Siemens fått til, men med helt forskjellige løsninger.

Mens Toshiba har valgt en integrert løsning med et skjermkort av typen GeForce 9800M GTX, så har Fujitsu Siemens gått for en ekstern løsning. Til deres maskin kan du koble en graphic booster som egentlig er et eksternt skjermkort av typen ATI Mobility Radeon HD 3870. På denne måten gjør du ved enkle håndvendinger Amilo 3650 om fra en lett og liten laptop til en god gamingmaskin. Dette har både fordeler og ulemper.

God spillopplevelse med Toshiba

Toshiba sin løsning gir på sin side en god spillopplevelse. Her får du fullt utbytte av spillene dine selv på høyeste oppløsning. Samtidig er dette neppe maskinen du tar med deg på tur. Størrelsen og vekten blir i meste laget for at du enkelt kan putte den i sekken. Derimot kan den kjapt puttes i en skuff om du får besøk eller vil ha bedre plass i hjemmet. En stor skuff vel og merke. Toshibas maskin har samtidig et par kraftige integrerte Harman Kardon høyttalere. Fire av disse er plassert rundt tastaturet, og under maskinen finner du en egen subwoofer for virkelig å skape liv i lydbildet mens du spiller.

Fujitsu Siemens gir deg to i en

Fujitsu Siemes sin løsning er på sin side god for deg som sier ja takk begge deler. Når du kobler til det eksterne grafikkortet får du en fullgod spillmaskin. Den eksterne løsningen kan ikke sammenlignes med ytelsen du får ved et integrert system med samme spesifikasjoner, så ikke forvent perfekt ytelse ved høyeste oppløsning på dagens mest fotorealistiske spill. Men om du går litt ned på oppløsning og detaljer så vil du få et godt bilde. Samtidig kan du kjapt koble fra det eksterne skjermkortet. Maskinen blir da til en god og lett bærbar som du vil kunne ta med deg på veien.

Store designforskjeller

Designmessig er det også et stort skille mellom maskinene. Mens Fujitsu Siemens har satset på et stilrent hvitt design, så har Toshiba gitt det de har med røde flammer på oversiden og lysdioder på innsiden. Her spiller nok smak og behag inn, men de fleste her i redaksjonen var ikke overbegeistret over Toshibas designvalg. Derimot gir Toshibas størrelse mulighet til å få inn et fullt tastatur i maskinen. Dette er noe kronglete plassert, men til forskjell fra Fujitsu kan dette godt brukes ved spilling. Med Fujitsu bør du nok ha på plass både eksternt tastatur, skjerm, lydanlegg og ikke minst mus om du skal få en fullverdig spillopplevelse.

Av utganger stiller begge maskinene med det du måtte ha av behov. Dessverre er det derimot ingen av løsningene som har fått på plass optiske lesere for Blu-ray. Det skulle vi gjerne sett at kom på plass.

Hva er best for deg?

Alt i alt er det tydelig at 10.000 kroner gjør en forskjell. Toshiba Qosmio X300 har en komplett pakke for deg som vil ha en kraftig maskin for spilling. Her får du både lyd, skjerm, tastatur og system integrert. Dette er en god løsning for deg som planlegger å bytte ut desktopen, vel og merke om designet faller i smak og om lommeboka tillater det. For 20.000 vil du utvilsomt få en helt ekstremt rå desktopmaskin.


Om du derimot vil spare 10.000 og trenger en spillmaskin som også er mobil så vil Fujitsu Siemens Amilo 3650 kunne gjøre nytten. Vel og merke vil ikke selve spillmaskinen være like mobil, men om du sparer spillingen til du er hjemme og bruker maskinen til jobb ellers, så vil dette være en løsning som appellerer til deg. Spillopplevelsen vil derimot ikke bli like fullstendig som ved kjøp av en desktopmaskin i samme prisklasse. Men den vil heller ikke være like mobil.

Les hele gjennomgangen av Toshiba Qosmio X300 her.
Les hele gjennomgangen av Fujitsu Siemens Amilo 3650 her.

Mer om
annonse