Til hovedinnhold
Nyhet– Målet er å ta livet av TV

– Målet er å ta livet av TV

BitTorrent Live skal utkonkurrere fjernsynet.

En ny type P2P-teknologi er på trappene, og den er designet av ingen ringere enn Bram Cohen, mannen bak den populære BitTorrent-protokollen.

Det nye opplegget heter BitTorrent Live og skal bidra med billig P2P-videostreaming i sanntid. I likhet med BitTorrent skal brukere streame live video uten hjelp av en sentral infrastruktur, og dele mellom hverandres datamaskiner.

– Målet er å ta livet av TV, spøkte Cohen på MusicTech-møtet i San Francisco sist mandag, hvor han demonstrerte den nye teknologien til publikum.

– Fjernsynets fysiske infrastruktur er nødvendigvis på vei bort, men TV som en måte å konsumere på er her for å bli. Folk elsker hva de ser på TV, men vil ha det tilgjengelig på nett.

Fra bunnen av

BitTorrent Live er ment for å streame videokonferanser, spillturneringer eller idrettsarrangementer live til millioner av samknyttede enheter. Ifølge Cohen har han måtte utvikle den nye teknologien helt fra bunnen av, ettersom tidligere P2P-algoritmer hadde for mye ventetid for applikasjoner i sanntid.

– Det var en vanskelig nøtt å løse, men jeg har klart å finne ut av det, sier Cohen om den tre år lange ferden det tok å skape BitTorrent Live.

Protokollen kan velte 99 prosent av all dataoverføring over på brukerne, fremfor å belaste sentrale servere. Dette gjør at man får en forsinkelse på bare fem sekunder selv med millioner av seere.

Potensielle partnere

Cohens selskap BitTorrent Inc. har ikke utdypt hvordan de skal markedsføre og selge protokollen, men Cohen selv nevner at han er i samtaler med flere potensielle partnere for å implementere den nye teknologien.

I tillegg skal de som ikke er ute etter profitt fra sine sendinger kunne bruke BitTorrent Live gratis:

– Det passer inn i DNA-et til BitTorrent, ettersom det er åpent og fritt, sier Cohen. De som vil sende reklame må derimot betale en lisensavgift, men den er til gjengjeld mye billigere enn nåværende løsninger.

Det er foreløpig ingen konkrete planer om å lansere produkter basert på BitTorrent Live. I løpet av de siste månedene har likevel BitTorrent Inc. utført en rekke tester på nettsiden sin, hvor de streamer musikkarrangementer ukentlig ved hjelp av den nye P2P-protokollen.

Forbrukeren er vinneren

– Den store vinneren er forbrukeren, hevder Cohen, ettersom den nye teknologien gjør det mulig for utgivere å lansere innhold på nett til en brøkdel av nåværende priser. Han fortsetter:

– Mesteparten av videoene som folk ser på i dag er fremdeles ikke på Internett, ettersom eksisterende protokoller ikke er lagd for å støtte store live-arrangementer.

Det blir spennende å se hva som blir mulig med BitTorrent Live. Teknologien kan brukes til idrett og konferanser som nevnt, men også til utdanning eller for eksempel overføring fra krigssoner. Protokollen åpner for leverandører av alle størrelser – fra uavhengige artister og journalister til store selskaper.

Ta en titt på BitTorrent Live hos Live.BitTorrent.com.

(Kilder: GigaOM, TechCrunch)

annonse