Til hovedinnhold

Nokia har kjøpt Trolltech

Nok en gang er Nokia ute på shopping. I dag kjøpte den giganten opp den norske programvareprodusenten Trolltech, etter å ha ligget i forhandlinger siden september.

Dette kan få stor betydning for hva vi kommer til å få se fra Finland fremover. Èn ting er at Qtopia, som er Trolltechs åpne Linux-plattform for mobiltelefoner nå ligger i hendene på Nokia.

Det som imidlertid er mest interessant er utviklingsverktøyet Qt, som blant annet ble brukt for å lage nettleseren Opera.

Vil fjerne barrierene

I presentasjonen fra Nokia legges det vekt på at produsenten skal fjerne barrierene mellom de forskjellige operativsystemene. En mobiltelefon skal kunne snakke like flytende med en Mac som med en Windows-maskin. Til dette formålet er Qt et helt perfekt verktøy.

I Qt trenger nemlig ikke programmereren mer enn én utvage av kildekoden for å lage programvare som fungerer både på Mac, Linux, Windows og mobilplattformen. Når koden er ferdig skrevet, trengs det bare et par klikk å lage versjoner for hvert av operativsystemene.

Ifølge Nokias pressemelding skal oppkjøpet få fart på utviklingen av programvare som fungerer like bra på både internett, mobiltelefoner og datamaskiner.

Nokia har det siste året lansert et nettsted for salg av musikk og spill, de har avduket fildelingstjenesten Mosh, og de har kjøpt Youtube-klonen Twango. Trolltechs programvare vil trolig komme veldig godt med når produsenten skal sy sammen det enorme spekteret av programvare og tjenester de etterhvert har bygd opp.

(Kilder: Nokia, Trolltech, TheInquirer)

annonse