Til hovedinnhold

Se den fascinerende timelapse-videoen av Jorden fra verdensrommet

Satt sammen av tusenvis av bilder tatt fra romstasjonen ISS.

I tillegg til at det har blitt laget mange vakre timelapse-videoer av naturen på Jorden finnes det også fotografer som har snekret sammen like fascinerende timelapse-klipp ved å rette objektivet oppover mot himmelen.

Timelapse-videoer av selve Jorden sett fra verdensrommet hører imidlertid til sjeldenhetene, men nettopp dette har det europeiske romfartsbyrået ESA nå gitt oss i en YouTube-video som ble lastet opp rett før jul.

Fotografen, tyske Alexander Gerst.Foto: ESA

Består av 12 500 bilder

Klippet er laget av astronauten Alexander Gerst og består av 12 500 fotografier som Gerst tok under et seks måneder langt oppdrag på den internasjonale romstasjonen ISS. Oppdraget het «Blue dot» og varte fra 28. mai til 10. november i år.

I videoen får vi se både nordlys, solnedganger- og oppganger, stjerner som er mye tydeligere enn det man kan se fra Jorden, skydannelser og ikke minst de mange lysmønstrene på jordkloden fra byer og andre bebodde områder.

Kan kjøres i 4K-oppløsning

De mange stillbildene som videoen består av er for det meste ikke tatt manuelt, men snarere automatisk med faste tidsintervaller mellom, noe som gjør at klippet fremstår som en glatt og jevn timelapse-video. Bildene ble tatt mens Gerst utførte ulike eksperimenter på romstasjonen.

Videoen varer i rett over seks minutter, og om du ønsker ekstra skarpe bilder kan filmen kjøres i helt opp til 4K-oppløsning, men det forutsetter da at du har en skjerm som støtter denne oppløsningen. Videoen ser du under.

Denne norske timelapse-videoen var svært krevende å lage: Fotografen måtte nemlig fange et helt spesielt øyeblikk »

(Via Engadget)

Mer om
annonse