Til hovedinnhold

TV 2 Sumo slutter å fungere på gamle Samsung-TV-er

Fra mars kan ikke appen lastes ned lenger.

Denne beskjeden har dukket opp på eldre Samsung-TV-er den siste uken.

På tampen av fjoråret kuttet Netflix appstøtte for noen av de eldste smart-TV-ene i markedet, og nå følger norske aktører opp. Brukere av Samsung-TV-er fra 2014 og bakover har nemlig fått beskjed om at det nå er slutt på tilgang på Sumo-appen for disse skjermene.

Endringen har vært varslet på Sumos nettsider en stund, men først i mars trer den i kraft for alvor.

Appen kan virke en stund til

Jan-Petter Dahl i TV 2 forklarer at Sumo-appen vil fortsette å virke, men du kan ikke laste den ned etter mars, og funksjonsnivået vil bli gradvis dårligere.

Det vil likevel ikke være helt over og ut ennå; appen vil forsvinne fra appbutikken på TV-en, og innhold vil ikke lenger bli tilpasset så det nødvendigvis virker på de gamle skjermene. Men appen vil fortsette å virke så lenge innholdet på Sumo virker med den.

TV 2s pressesjef, Jan-Petter Dahl, forklarer at årsaken er at de ikke kan vise sin beste kvalitet på TV-ene.

– Teknisk så er det blant annet begrenset kapasitet på de eldre smart-TV-ene til å kunne levere 50 fps (bilder per sekund, red. anm.) Disse støtter kun 25 fps og gir en dårlig brukeropplevelse sammenliknet med andre plattformer vi leverer på. Man kan fremdeles bruke de eldre skjermene, og for brukere som ønsker å fortsatt benytte TV-en er det anbefalt å benytte tilleggsutstyr som Apple TV eller Chromecast for en best mulig opplevelse, sier Dahl, som også påpeker at slikt utstyr gir det beste miljøregnskapet.

Småbarnsmor: – Chromecast er en dårlig løsning

Dahl henviser til at de har varslet dette som informasjon rett på TV-skjermen til disse brukerne en stund, og én av TV-eierne som har fått opp informasjonen på sin fem år gamle TV er småbarnsmor Maren Wilberg, som ikke synes alternativene er sammenliknbare.

Maren Wilberg er en av mange nordmenn som har fått den sure beskjeden på TV-en sin.

– Å bruke Apple TV eller Chromecast gjør ikke saken bedre. Skal man da bruke enda mer penger på å kjøpe en Apple TV, eller måtte gi småbarna telefonen så de kan caste Sumo via appen på telefonen? Det er en dårlig løsning.

NRK beholder støtten

Vi spurte NRKs distribusjonssjef, Bjarne Andre Myklebust om hvor ståa er for deres TV-støtte:

– NRK har per i dag ingen konkrete planer om å kutte støtten til disse modellene. Likevel kan vi ikke utelukke at vi må redusere tilbudet på noen eldre modeller som ikke teknisk henger med på ny funksjonalitet, eller der TV-produsentene selv har stengt for muligheten til å oppdatere applikasjoner, sier Myklebust.

– I slike tilfeller vil vi sørge for at det finnes gode alternativer som kan benyttes opp mot de aktuelle modellene, avslutter NRKs distribusjonssjef.

Netflix kutter også støtten for eldre TV-er, men de forholder seg stadig vekk til tre år eldre TV-er enn Sumo nå gjør. Fra dem er det varslet at smart-TV-er fra før 2011 ikke lenger støttes.

Ikke slett appen

At TV 2s Sumo-app forsvinner fra appbutikken på TV-en og ikke lenger får oppdateringer betyr altså ikke at den blir borte fra TV-er som allerede har den. Og innholdet vil altså antakeligvis virke en grei stund fremover likevel. Dermed bør du som regner med å få behov for Sumo på en så gammel TV fremover, installere appen nå, og sørge for å ikke slette den eller nullstille TV-en etter mars.

– Ok, nå ble jeg lettet! Da kan jeg fortsatt bruke appen. Jeg syns likevel Sumo bør etterstrebe å levere en god strømmetjeneste til alle. Ikke bare til de som har splitter nye TV-er, kommer det fra Wilberg, når vi videresender meldingen om at hun kan beholde Sumo-appen hun allerede har lastet ned og slipper å gi ungene mobilen og en Chromecast helt med det samme.

Smartkrøll med høyttalere

Også for eiere av smarthøyttalere har oppdateringer blitt en hodepine. Flere av de eldste Sonos-produktene har blitt varslet kuttet fra støtte de siste dagene. Brukere ble anbefalt å sette høyttalerne i resirkuleringsmodus, slik at de slutter helt å fungere og kan leveres inn. Deretter kunne de få rabatt ved kjøp av nyere modeller.

Fredag morgen ble det imidlertid klart at Sonos fortsetter å ha en grunnleggende støtte for disse eldste høyttalerne.

Les også
Sonos-sjefen beklager i åpent brev
annonse