Til hovedinnhold

WWDC 2007: Leoparden vises frem

Mac OS 10.5 Leopard får sin endelige lansering i oktober. I går kveld norsk tid demomstrerte Steve Jobs flere av funksjonene vi kan glede oss til. Her er noen av de viktigste.

Nytt skrivebord og dock

Skrivebordet skal nå være bedre tilpasset brukernes egne bilder. Toppmenyen som alltid er på plass i OS X vil tilpasses det bildet du har på bakgrunnen din, ved at den er laget delvis gjennomsiktig. Det skal også være mulig å tilpasse utseendet videre etter hvordan du selv kan tenke deg å ha det.

Docken er blitt "helt ny". Du kjenner deg fortsatt igjen, men nå ligger programmene på en reflekterende overflate som skal gi bedre oversikt og det skal være lettere å se de aktive programmene. Alle Apples egne programmer og funksjoner vil nå ha et gjennomgående utseende.

Funksjonen "Stacks" ble også vist frem, en måte å få orden i kaoset på. Stacks lar deg eksempelvis ha en egen nedlastingsmappe i docken, hvor alt du laster ned vil havne. Ved å trykke på den kan du få opp en liste som vist på bildet over, med filene du har lastet ned og du kan åpne, redigere eller flytte derfra. Dette er selvfølgelig laget for å holde orden på skrivebordet.

En egen liten applauncher er også inkludert, ved at du kan ha program-mappen plassert i docken og få oversikten over hvilke programmer du har og vil ta i bruk fortløpende ved hjelp av en visualisering.

Ny Finder

Det er ingen tvil om at iTunes både på Mac og Windows er en stor suksess, Apple vet å utnytte dette og i Leopards finder vil sidemenyen være lik som i iTunes. Her vil du finne diskene, .Mac, delte maskiner mm.

En av de mest imponerende nye funksjonene i Finder er også hentet fra iTunes. Mange av dere kjenner Coverflow fra før av, men som du ser på bildet gjelder dette nå også programmer og dokumenter. Du kan bla gjennom alle filene dine og se hva de faktisk inneholder uten å måtte åpne noen programmer.

Quick Look

Dette er egentlig en forlengelse av Finder, men er verdt å nevne som et eget punkt. Quick Look lar deg forhåndsvise alle typer filer og dokumenter uten å åpne ekstra programmer. Den lar deg kikke på PDF-er, bla gjennom sidene, se på filmer, Keynote-presentasjoner, Excel-dokumenter osv. Alt dette uten å åpne opp noen ekstra programmer.

Boot Camp

BootCamp er Apples program for å gi deg muligheten til å kjøre Windows på din Mac. Boot Camp vil fra og med Leopard være integrert og alt du dermed trenger er en kopi av Windows.

Spaces

Du kan nå lage flere egne oppsett ("Spaces") i Leopard. Ha en arbeidsflyt for jobb, en for bilderedigering, en for lek osv. Spaces lar deg definere forskjellige oppsett som du kan bytte mellom som du vil og etter hva som trengs.

Dashboard

Dashboard ble introdusert i Tiger og fortsetter i Leopard. Steve Jobs legger vekt på at det nå er over 3000 Widgets laget av tredjeparts utviklere. Utviklingsverktøyet for Widgets, "Dashcode" følger også med i Leopard og en funksjon kalt "Webclip" lar hvem som helst lage en Widget fra en hvilken som helst webside. Ta også en titt på vår

Widget-guide

for en oversikt over noen av de mest nyttige og praktiske Widgetene på markedet.

iChat

Til sist; iChat er kraftig utbedret og nå kan du streame innholdet på Mac-en din i en videosamtale med andre. Du kan vise bilder, spille av filmer eller presentasjoner. Appletoppene Phil Schiller og Steve Jobs demonstrerte også en del morsomme funksjoner i iChat kalt "Backdrops" som lar deg legge et bilde eller video som bakgrunn når du snakker. Du kan også legge inn Photo Booth-effekter og en del andre unyttige, men veldig morsomme funksjoner.

Les mer

Hvis du vil ha en demonstrasjon av funksjonene, samtidig som du kan se mer om iPhone og Safari,

kan du se hele gårsdagens Keynote her.

Sjekk også ut Apples nye websider for et innblikk i Leopardens verden.

Følg alle våre Mac-nyheter på Hardware.no/mac.

annonse