Nyhet

Google-annonser infiserte datamaskiner med ondsinnet programvare

Omfattende hackerangrep utnytter sårbarheter i nettleseren.

Hackere er stadig på ferde med sine ondsinnede programmer, og nå har det dukket opp enda et forsøk på å lage ugagn på folks PC-er. Nettstedet PC World melder om en ondsinnet programvare som har spredt seg via annonser fra en europeisk Google-partner. Programvaren ble oppdaget av sikkerhetsselskapet Fox It.

Annonsene skal ha omdirigert brukere til noe som heter «Nuclear Exploit Kit». En «exploit kit» er et verktøy som er utviklet for å automatisere prosessen med å identifisere sårbarheter i for eksempel nettlesere og programmer som brukes av nettlesere, slik som Java, Flash og Silverlight.

Skal ha infisert mange PC-er

Gjennom å identifisere slike sårbarheter legger verktøyet til rette for installering av ulike typer ondsinnet programvare, som igjen kan brukes til å for eksempel hente ut sensitive opplysninger fra ofrenes datamaskiner.

Ifølge Fox It skal et høyt antall PC-er ha blitt infisert med ondsinnet programvare gjennom Nuclear Exploit Kit-verktøyet, men det nøyaktige taller er uvisst. Programvaren skal gjøre det mulig å for hackere å kjøre programmer på de infiserte PC-ene via såkalte «command and control»-servere.

Sikkerhetsselskapet har heller ikke kommet til bunns i akkurat hva slags programvare som er blitt spredt via annonsene, så det er dermed også uvisst hva det eventuelle skadeomfanget er.

Skal ha blitt løst

Det er det bulgarske selskapet Engagelab som står bak de aktuelle annonsene. Engagelab er partner til søkegiganten Google, og jobber med å videreselge annonseplass fra selskapet. Det er uvisst hvordan hackerne har klart å kapre annonsene.

Ifølge Fox It skal Google ha blitt informert om problemet, og i en oppdatering på bloggen skriver selskapet at omdirigeringene nå har stanset. For å være sikker anbefaler selskapet uansett å oppdatere Flash, Java og Silverlight til de seneste versjonene. Mer informasjon finner du på Fox It-bloggen.

Sikkerhetsforskere kommer stadig med urovekkende opplysninger: Visste du at BIOS-en din kan hackes både raskt og enkelt? »

Les også
Populær Chrome-utvidelse inneholder skjult program som spionerer på surfingen din
Les også
Forskere: BIOS-en din kan hackes raskt og enkelt
Les også
PC-en din kan hackes gjennom fysisk manipulasjon av minnet
Les også
Nå saksøkes Lenovo for spionvare-skandalen
Les også
Kan være historiens største cyberraid
annonse