Slik havnet spillverdens hellige gral – «Nintendo PlayStation» – på et kontor i Norge

Video

– Jeg kommer aldri til å selge den. Bare her i Norge ble jeg tilbudt én million dollar, men jeg vil ikke selge. Den skal være med meg til jeg dør.

Slik beskriver Terry Diebold sin mest verdifulle eiendel – en helt unik spillkonsoll kalt Nintendo PlayStation. En spillkonsoll som vitner om et samarbeid mellom Nintendo og Sony som aldri ble av, og kanskje Nintendos største tabbe gjennom tidene.

De to japanske selskapene skulle gå sammen om å lage et tillegg til Nintendos daværende dominerende spillkonsoll, SNES, som kunne lese av CD-rom. Sony skulle ta seg av produksjonen, og beholde eierskapet til alle spillene som ble laget for CD-rom. Nintendo trakk seg i siste liten, etter at Sony hadde presentert samarbeidet på CES-messen i 1991. Sony ble nødt til å droppe hele prosjektet, kaste alle prototypene, og bestemte seg i stedet for å lage sin egen konsoll – Sony PlayStation – Nintendos største erkerival i dag.

Diebold eier det eneste gjenlevende eksemplaret av den sagnomsuste maskinen. Sony lagde bare 200 prototyper, og samtlige ble beordret destruert da prosjektet ble forkastet.

Men én maskin overlevde.

Historien om hvordan det kunne skje, og hvordan den havnet i hendene til en mann som Terry Diebold, er full av tilfeldigheter, flaks og motgang.

Se video øverst i saken!

Kjøpt på auksjon for 75 dollar ved en tilfeldighet

Ved første øyekast ser det kanskje ut som en vanlig SNES-kontroller, helt til du ser logoene. Dette er trolig det første produktet med en PlayStation-logo.
På baksiden står det fortsatt Nintendo.

Terry Diebold jobbet som vedlikeholdsmann på et selskap kalt Advanta Corporation på begynnelsen av 2000-tallet. Selv om han likte å spille litt spill, kunne han aldri ha kalt seg selv for en spillentusiast. Han jobbet for å få endene til å møtes, og som en singel far hadde han ikke tid til å spille som mye.

Selskapet Diebold jobbet i ble tilfeldigvis ledet av den tidligere sjefen i Sony Interactive Entertainment, en mann som het Olaf Olafsson. Olafson hadde vært en del av teamet som jobbet med å få den originale PlayStation-konsollen ut på markedet tilbake på 90-tallet, men hadde senere gått videre til andre prosjekter.

I 2009 ble Advanta lagt ned, og bygget skulle tømmes for å få inn nye eiere. Store deler ble bestemt auksjonert bort, og Diebold var ansvarlig for å pakke en rekke av tingene i bygget ned i esker, før de skulle auksjoneres bort. Diebold fikk altså en liten sniktitt på varene før alle andre, og i ett av møterommene så han blant annet et kjempefint sett av tallerkener som han hadde skikkelig lyst på. Han pakket dem forsiktig ned, og husket nummeret på pappesken, slik at han kunne på by den senere.

Da auksjonen endelig fant sted dukket pappeskene han hadde lyst på opp, og han endte opp med å vinne dem for 75 dollar. Et kupp for så fine tallerkener! Men da han gikk for å plukke opp de tre pappeskene han hadde vunnet, viste det seg at han hadde bydd på langt mer. Haugevis av esker hadde blitt slengt med i samme bud, nok til å fylle to biler, med krimskrams fra kontoret til blant annet Olaf Olafsson.

Og det var der, i én av disse eskene han ikke engang visste han hadde bydd på, hvor han fant den unike spillkonsollen.

Visste ikke hva de hadde

Med en CD-rom-spiller på framsiden og plass til spillkasetter på toppen, var det meningen at konsollen skulle kunne spille både gamle SNES-spill, men også nye CD-spill fra Sony.
Du kan styre avspillingen av en musikk-CD via kontrollene på toppen, samtidig som du spiller et spill fra en kasett.

Akkurat som en Super Nintendo har den unike konsollen en kasettholder på toppen, men det står tydelig Sony PlayStation på toppen. De store, runde knappene for å fjerne spillkasetten, og for å restarte konsollen, minner også mer om Sonys framtidige spillkonsoll enn noe Nintendo hadde laget. På framsiden var det to tilkoblingskontakter for SNES-kontrollere, men også en CD-rom-spiller.

– Verken jeg eller sønnen min visste hva det var. Vi googlet litt rundt for å se om noen andre hadde noe lignende, men kunne ikke finne noe. Vi syntes det var en kul greie, men det slo oss aldri da hva vi faktisk hadde funnet, forteller Diebold.

Siden det ikke fulgte med noen strømkabel, og den eneste spillkassetten var blank bortsett fra et par håndskrevne ord på, lot de den ligge. De pakket konsollen vekk på loftet, og glemte den bort.

Latterligjort på nettet

sitat"De gjorde narr av ham og spurte om han kanskje også hadde Half Life 3 på loftetTerry Diebold om Reddits reaksjon til sønnens historie om Nintendo PlayStation."

Spol tiden fram til 2015, da sønnen Dan var inne og besøkte nettstedet Reddit. Noen brukere diskuterte Sony og Nintendos mislykkede samarbeidsprosjekt på begynnelsen av 90-tallet, som aldri ble noe av. Beskrivelsene deres av spillkonsollen hørtes kjent ut, og Dan skjønte at de snakket om maskinen han hadde sett på farens loft.

– Han fikk så mye pepper! Han fortalte Reddit-brukerne at ikke bare hadde han sett en sånn konsoll, men at faren hans hadde en på loftet! Ingen trodde på ham. Absolutt ingen. De gjorde narr av ham og spurte om han kanskje også hadde Half Life 3 på loftet, mimrer Diebold da han gjenforteller historien.

Fra den opprinnelige Reddit-tråden som fikk Terry til å finne frem spillkonsollen fra loftet igjen.

For å motbevise internettrollene tok sønnen til slutt turen tilbake til Philadelphia, der Terry bodde, for å ta bilder av maskinen. Han la ut tre bilder på Reddit, og det var nok til å forandre livene til Diebold-familien.

– Mobilen hans eksploderte nesten. Den ville ikke slutte å ringe. Meldingene rullet inn og den ringte i ett sett. Da han endelig tok telefonen var det en journalist fra Polygon (en av USAs fremste spillnettsider red.anm) på tråden. Han ville ha et intervju, og en video av konsollen for å verifisere at den var ekte.

Det resulterte i den første videoen av Nintendo PlayStation på YouTube. Historien om den forsvunne spillskatten som endelig hadde blitt funnet gikk verden rundt, og spillnettsteder, samlere og aviser ville ha tak i Terry og hans Nintendo PlayStation.

Endelig fungerer den

Fra venstre: Super Nintendo Entertainment System, «Nintendo PlayStation» og Sony PlayStation.
Start- og reset-knappen fikk leve videre i PlayStation.

Medietrykket gjorde også at Terry og sønnen Dan kom i kontakt med en Youtuberen Ben Heck, som mente han kunne hjelpe dem. Spillkonsollen manglet som kjent den opprinnelige strømkontakten, og selv etter at de fant en kabel som passet, fungerte ikke hele maskinen. De kunne få vanlige Super Nintendo-spill til å fungere, men CD-luka ville verken åpne seg eller spille noen spill. Ben Heck driver imidlertid en YouTube-kanal som utelukkende handler om å fikse, tweake og åpne opp spillkonsoller, og med Diebolds tillatelse ville han åpne opp den unike spillkonsollen for å se om han kunne fikse den. Terry tok tilbudet, og reiste personlig med konsollen til Ben Heck.

– Jeg hadde aldri, aldri, gitt den fra meg eller latt noen andre frakte den. No, Sir! Den reiser jeg med, og den forblir ved min side, forteller Terry.

Skrur man på konsollen med Boot-kasetten i, lyser den klassiske Super Disc-logoen opp, før en generisk meny dukker opp.

Etter iherdig jobbing fra Ben Heck, og en håndfull forskjellige videoer på Youtube-kanalen hans, ble spillkonsollen fikset ferdig i mai 2017. Den kan nå spille både Super Nintendo- og Famicom-spill, CD-spilleren kan åpnes, og også spille av musikk-CD-er. CD-en styres separat fra spillkonsollen med knappene på toppen, og erstatter spillmusikken hvis du setter den på. Sammen utgjør det hele en helt unik spillkonsoll som ingen andre kan skryte av i hele verden.

Og denne uken var den altså på besøk i Oslo, sammen med sin stolte far Terry.

Vi fikk prøve den

Boot-kasetten sjekket at alt fungerte.
Super Boss Gaiden ble laget av et par spillentusiaster for «Nintendo PlayStation.

Fraktet over Atlanterhavet, nøye pakket inn i plast for å unngå fukt og slag, har den unike konsollen funnet veien til et bord i Oslo. Da vi kommer på besøk er den flanket av sine to nærmeste konsollbrødre – en klassisk Super Nintendo og den originale PlayStation.

Terry har kommet på besøk til Norge for å promotere den norske Retrospillmessen som finner sted den 12. og 13. mai i Sandefjord, hvor han er invitert som æresgjest.

Ved siden av spillkonsollene ligger det en rekke magasiner og aviser med intervjuer av Terry og hans sønn, og signerte Super Nintendo-kasetter han har fått av fans.

I motsetning til det du gjerne forventer av en samler eller kuratør, er Terry overraskende åpen for at alle kan spille, ta og løfte på konsollen. Kanskje nettopp fordi han ikke er en samler.

– Hadde jeg solgt den til et museum eller en samler hadde den aldri blitt spilt på igjen. Det er det verste jeg kan tenke meg. Den er laget for å underholde, og det er det jeg vil at den skal gjøre, forteller Diebold.

Endelig tid for å spille litt!
Bordet var dekket av signerte spillkasetter Terry har fått fra fans, som han tar med seg på reisene sine.
Super Boss Gaiden har til og med fått et skikkelig etui, og Terry Diebold tar med seg spillet hver gang han reiser med spillkonsollen.

Mer oppmuntring enn det trengte ikke vi. Vi fikk prøve et par spill, og begynte med det klassiske Super Nintendo-spillet Street Fighter 2 Turbo. Den unike håndkontrolleren med Sony PlayStation-logo fikk ligge pent og pyntelig på bordet, mens vi brukte vanlige Super Nintendo-kontrollere for å spille. Vi fikk også prøve et hjemmesnekret spill kalt Super Boss Gaiden, hvor du styrte en illsint Sony-sjef som skulle prøve å destruere alle de gjenværende prototype-konsollene.

Definitivt to spilløyeblikk vi sent vil glemme, selv om det tross alt var «vanlige» Super Nintendo-spill. Men så handler nok hele denne historien om Nintendo PlayStation mer om at vi var vitne til et lite stykke spillhistorie på det lille kontoret i Oslo, og ikke om spillmekanikk eller kontrollerergonomi.

– Jeg fant spillkonsollen ved en ren tilfeldighet, og det var aldri planlagt. Jeg gjør ikke dette for penger, for det er ikke noe penger i det jeg driver med. Jeg gjør dette fordi jeg elsker å møte mennesker og jeg elsker å gi muligheten å prøve en helt unik spillkonsoll til andre personer, forteller Diebold.

Han påpeker flere ganger at han verken får betalt for denne eller andre tilsvarende reiser han drar på. Han får dekket reisekostnader, men ikke noe utover det. Og selv om han snakker om penger, er det ikke noe som interesserer han.

– Jeg vil ikke selge den. Nå kan jeg og sønnen min si at vi har verdens eneste eksemplar av denne konsollen. Det er det ingen andre som kan si. Ingen. Hvis jeg selger den – hva får jeg da? Én million dollar? Delt på meg og sønnen min, trekk fra skatt, nedbetalinger på lån - da er jeg nesten i minus igjen. Nå kan jeg heller være den eneste eieren i verden av denne maskinen, jeg kan reise og jeg kan treffe mennesker. Det er det jeg vil. Denne spillkonsollen skal være med meg til jeg dør.

Se videoen øverst i saken for Nintendo PlayStation i aksjon.

Les også
Dette er alle spillene som kommer med PlayStation Classic
annonse