Frankenstein-bærbar knuser finansieringsmålet
Den folkefinansierte maskinen skal få produksjonsoppstart i løpet av året.
Folkefinansiering er i vinden for tiden, og en av prosjektene som har gått vellykket ut av en slik finansieringsmodell er Oculus Rift og 3D-skriveren The Micro. Nå har også et annet produkt kommet i mål, og det er den bærbare datamaskinen Novena. Maskinen er designet av hackeren Andrew «Bunnie» Huang, og skal ifølge ham være alle hackeres våte drøm.
Maskinen og designen er fullstendig åpen, det er rett og slett ikke lagt noen begrensninger på hverken maskinvare eller programvare.
Novena er på ingen måter i takt med markedet ellers, som synes å tro at ultraportable er det eneste som er verdt å satse på.
Maskinen kommer i en rekke forskjellige varianter, alt fra det rene hovedkortet, for dem som vil bygge resten selv, til ferdigbygde maskiner.
Håndbygget kabinett i tre og aluminium
Den råeste av dem alle er prissatt til hele 5000 amerikanske dollar, og da får du en komplett maskin med en SSD på 480 gigabyte og et rimelig spesielt kabinett i tre og aluminium.
Maskinene er ellers temmelig spesielle, og det første du legger merke til er at skjermen åpnes «feil vei». Grunnen til dette er todelt, for det første kan maskinen henges på veggen, og for det andre er det enklere å komme til innmaten for dem som ønsker slikt.
Rent spesifikasjonsmessig har maskinene en firekjernet Cortex A9-prosessor kjørende på 1,2 GHz. Standard er fire gigabyte med SODIMM-minne, men denne modulen kan byttes. Videre er det med et microSD-kort på fire gigabyte med en standardinstallasjon av Debian.
Håvet inn over 700 000 dollar
Finansieringen har skjedd via nettsiden CrowdSupply, og målet var opprinnelig på 250 000 amerikanske dollar. Dette målet er nådd med god margin, og i skrivende stund har det tikket inn hele 702 445 dollar, noe som er nesten 281 prosent mer enn det som var etterspurt.
Selv om grunnmålet var på 250 000 har Andrew «Bunnie» Huang tatt høyde for at det kunne komme inn mer, og han lokket med flere tilleggsprodukter som ville bli utviklet, om det kom nok penger på bordet. Pengene ble ikke noe problem, og dermed kan de som har vært med på å støtte prosjektet se frem til en egen 2D/3D-driver og flere ulike ekspansjonskort.
Det finnes flere kraftige maskiner på markedet, som denne spillmaskinen fra MSI »
(Kilde: CrowdSupply, via Bit-Tech)