Til hovedinnhold
NyhetStor oversikt:

Dette er de essensielle iPhone-appene

Får disse appene plass blant dine favoritter?

Innledning

Apple App Store kan friste med over en halv million forskjellige apper. Andelen gratisapplikasjoner er færre enn i Google Play (Android Market). Til gjengjeld er det fortsatt mange app-utgivere som prioriterer iOS fremfor de andre plattformene når de skal slippe nye applikasjoner på markedet, noe som betyr at mange av de beste appene kommer først til iPhone.

I denne oversikten har vi samlet våre favoritt-apper til Apple iPhone. Listen er ikke rangert, men vi har plassert dem i ulike kategorier:

Noen av iPhone-appene fungerer også på iPad (merket med et pluss-tegn i App Store), mens det i andre tilfeller finnes forskjellige utgaver av appene til mobil og nettbrett.

Har du forslag til flere essensielle iPhone-apper som bør være med på listen? Kommenter i forumet eller skriv omtale på AppLista.no.

Har du en Android-mobil? Sjekk listen over de essensielle Android-appene her!

Sosiale medier

Her er de essensielle appene for sosiale medier:

Twitter

Twitter kan beskrives som en upersonlig og til dels uhøytidelig mikroblogg der du kan få utløp for mye av det du har på hjertet. Samtidig er det vel så viktig å "følge" personer du har interesse av for å se hva de mener om aktuelle tema. Finnes også til iPad.

Følg idolet ditt på Twitter (gratis)

Facebook

Facebook er en verdenskjent sosial nettverkstjeneste der du via statusmeldinger, bilder og en personlig profil forteller venner og bekjente hva som foregår i livet ditt. Du kan også chatte med de du har på vennelisten. Fungerer også på iPad.

Besøk Amobil på Facebook (gratis)

SoundCloud

Sosial deling av lyd.

Få respons på hjemmesnekrede låter via SoundCloud (gratis)

Google+

Googles sosiale nettverkstjeneste har foreløpig ikke klart å vippe Facebook av pinnen, men den eksisterer som et godt alternativ for de som er lei av å bli poket av eldgamle klassekamerater på Facebook.

Velg hvem som skal få vite hva med Google+ (gratis)

Find My Friends

Denne originale Apple-appen lar deg finne venner som også bruker iPhone, iPod Touch eller iPad på et kart - eksempelvis når du skal møte noen et sted.

Finn en forsvunnen venn med Find My Friends (gratis)

LinkedIn

Er du opptatt av karrierebygging vet du at det handler mest om å skaffe seg et godt nettverk. Hensikten med LinkedIn er å styrke båndene mellom deg og dine jobbkontakter.

Knytt jobbkontakter på LinkedIn (gratis)

Path

Path er en sosial nettverkstjeneste for deg og dine aller nærmeste. Appens design gir inntrykk av at dette er en slags digital multimediedagbok, og tilbyr en rekke artige funksjoner - som bildeeffekter og musikkgjenkjenning.

Publiser et "Pow!-bilde" av poden med Path (gratis)

Øvrige: Skype, Blendr, Tango, Viber, iCalls Norge, Flickr, Tumblr, Foursquare ,IM+, Whats App Messenger, Formspring, +++

KATEGORIER:

Har du forslag til flere essensielle iPhone-apper som bør være med på listen? Kommenter i forumet eller skriv omtale på AppLista.no.

Spill

Dette er de essensielle iPhone-spillene:

iBomber Defense Pacific

Kanskje det ultimate "tower defense"-spillet? Fungerer vel så bra på iPad som på iPhone.

Nøytraliser Fi i iBomber Defense Pacific (21 kroner)

Klokkeleken

Klokkeleken er en app for små barn, med 24 minispill som skal ligne oppgaver vi utfører i løpet av døgnets 24 timer, som å lage frokost eller pusse tenner. Passer nok bedre på iPad enn på iPhone. Alt i alt virker dette som en veldig god app for små barn.

Lek og lær med Klokkeleken (14 kroner)

WordMe

Dette norske spillet soler seg litt i glansen til Wordfeud, men ligner kanskje vel så mye på Hangman. I WordMe kjører du egen bil i et race mot den du spiller med, og for hvert riktige ord rykker du nærmere målstreken. Den som kommer først, vinner. Friskt utseende på appen.

Slå vennene dine i WordMe (14 kroner/gratis med reklame)

Air Mail

Dette spesielle flyspillet byr på en spennende historie, krevende oppdrag og grafikk som yter den såkalte Retina-skjermen rettferdighet på iPhone og iPad.

Fly avgårde med Air Mail (35 kroner)

Ski Safari

Liker du Jetpack Joyride og Tiny Wings, så vil du utvilsomt også like Ski Safari. Her skal du stå på ski ned et snøkledt fjell og komme så langt ned før du bli tatt av snøskred. På veien støter du på blant annet pingviner (!), Yeti-er (!), snøscootere, hytter, bonuspenger, hopp og hindre.

Ta salto på Yeti-ryggen med Ski Safari (7 kroner)

Angry Birds Space

Den nye utgaven av mobilspillsuksessen Angry Birds er ut av denne verden - bokstavelig talt. Nå skal nemlig kamikaze-fuglene knerte de grønne grisene i verdensrommet.

Lek i meteorregnet med Angry Birds Space (7 kroner)

Jetpack Joyride

Som helten Barry Steakfries skal du fly med en "jetpack" på ryggen gjennom et topphemmelig laboratorium fylt med hindringer. Samme versjon kan spilles på iPad.

Bli luftens baron i Jetpack Joyride (7 kroner)

Fifa 12

Endelig et skikkelig fotballspill til mobilen. Bedre kontroller og bedre grafikk gjør Fifa 12 til en vinner blant fotballfrelste.

Vinn ligaen med favorittlaget i Fifa 12 (42 kroner)

Wordfeud

Den norskutviklede Scrabble-kopien Wordfeud er fortsatt umåtelig populær - også i Apple App Store. Kan brukes på iPad.

Utvid ordforrådet med Wordfeud (gratis/kjøp fullversjon for 21 kroner)

Where's My Water

Den badeglade krokodillen Swampy trenger vann til badekaret sitt, og det må du sørge for at han får. Virker på iPad også.

La vannet flyte i Where's My Water (gratis/kjøp fullversjon for 7 kroner)

Need for Speed: Hot Pursuit

I dette bilspillet skal du enten være purk eller tyv. NFS: Hot Pursuit byr på en omfattende og morsom karrieremodus med deg i førersetet.

Kjør fra purken i Need for Speed: Hot Pursuit (35 kroner)

Grand Theft Auto 3

Dette spillet er en kriminelt bra nyutgivelse av PS2-spillet GTA 3. Samme versjon fungerer også på iPad.

Stjel en politibil i Grand Theft Auto 3 (35 kroner)

World of Goo HD

Dette spesielle hjernetrimspillet går ut på å løse oppgaver ved å bygge koblinger eller broer med "Go-balls" - små gjørmete skapninger. Spillet er pakket inn i en god historie, toppet med strålende grafikk.

Test de små grå med World of Goo HD (35 kroner)

Øvrige: Song Pop,Draw Something, Shadowgun, Death Rally, Minecraft, Tiny Wings, Reckless Getaway, Flick Golf Extreme, Fruit Ninja, The Moron Test, Football Manager Handheld 2012, Contre Jour HD, Anthill, Broken Sword - The Smoking Mirror, The Sims 3, Tom Clancy's Rainbow Six: Shadow Vanguard, Amazing Alex, The Amazing Spider-Man, Peggle, Ocean Tower, Where's My Perry, +++

KATEGORIER:

Har du forslag til flere essensielle iPhone-apper som bør være med på listen? Kommenter i forumet eller skriv omtale på AppLista.no.

Underholdning

Her er de essensielle underholdningsappene til iPhone:

Garage Band

Apples mobile musikkstudio byr på mye moro for den som er moderat til maks interessert i musikk. Samme versjon fungerer på iPad.

Dra en trommesolo i Garage Band (35 kroner)

IMDb

The Internet Movie Database (IMDb) er et strålende oppslagsverk for deg som ser mye film eller følger med på amerikanske TV-serier. Sjekk vurderinger, omtaler, rollelister, filmbiografier og mye mer direkte fra mobilen. Appen IMDb Trivia kan også prøves.

Se når neste Community-episode går på IMDb (gratis)

Den Store Lesehesten

Barnebøker for litt større barn er det du finner i appen Den Store Lesehesten. Selve appen er gratis, men hver bok koster 49 kroner. Aschehoug står bak satsningen, og Unni Lindell har skrevet to av bøkene som tilbys. Den Store Leseshesten passer for 3.-5. klasseelever.

Les "Gordon blir uteligger" via Den Store Lesehesten (gratis - 49 kroner per bok)

ARK e-bok

Bokhandelen ARK har lansert en egen e-bokleser. Her kan du kjøpe e-bøker direkte i appen hvis du på forhånd har registrert deg som ARK-bruker. Dersom du begynner å lese en e-bok på nettbrettet ditt kan du fortsette der du slapp på mobilen senere.

Les en bestselger med ARK e-bok (gratis)

Scalado PhotoBeamer

Denne appen lar deg vise frem bildene du har på mobilen på en PC-skjerm. Dette gjøres via www.photobeamer.com og en QR-kode som vises i nettleseren som du må skanne.

Vis frem feriebildene med Scalado PhotoBeamer (7 kroner)

iMovie

Med denne appen kan du redigere filmopptakene dine og legge til stilige effekter.

Lag en Tarantino-inspirert hjemmevideo med iMovie (35 kroner)

WiMP

Den norske musikkstreamingstjenesten WiMP har redaksjonelle anbefalinger og et rikt utvalg av norsk musikk som to av de sterkeste kortene på hånden. Abonnement, inklusive tilgang på mobilen, koster 99 kroner per måned. Fungerer også på iPad.

Hør Årets album "El Camino" via WiMP (abonnement, 99 kroner/mnd.)

Spotify

Spotify gjorde musikkstreaming til allemannseie i Norge. Her får du blant annet et rikt utvalg av musikk og deling av spillelister. Abonnement koster 99 kroner i måneden hvis du også vil bruke tjenesten på mobilen.

Del favorittspillelista di på Spotify (abonnement, 99 kroner/mnd.)

Ordflyt

Cappelen Damms nye lydbokstreamingstjeneste lar deg høre på en rekke gamle klassikere helt gratis. Nye bøker må du foreløpig kjøpe stykkevis.

Hør "Don Quixote" og andre klassikere via Ordflyt (gratis/kjøp nye lydbøker)

Shazam

Denne appen gjenkjenner hvilken låt som spilles. Veldig nyttig hvis du hører en låt på radioen som du vil lete frem på WiMP/Spotify i ettertid.

Tag' en låt på café med Shazam (gratis/kjøp fullversjon)

SoundHound

SoundHound gjør akkurat samme nytten som Shazam - den gjenkjenner låter og viser deg artist, låtnavn og tekst. Samme versjon virker på iPad.

Finn ut hvem som har den nye radiohiten med SoundHound (gratis/fjern reklame for 49 kroner)

iPhoto

Apples fotoprogram lar deg organisere og redigere bildene dine på en enkel måte.

Lag din egen fotobok med iPhoto (35 kroner)

Øvrige: Camera+, Hipstamatic, Instagram, Magic Hour Pro, iBooks, Snapseed, StumbleUpon!, Action Movie FX, Helium Booth, Songify, LaDiDa, Hound, TuneIn Radio Pro, Photosynth, Brushes, QR Reader, SongKick Concerts, TimeLapse,+++

KATEGORIER:

Har du forslag til flere essensielle iPhone-apper som bør være med på listen? Kommenter i forumet eller skriv omtale på AppLista.no.

Nytteapper

Dette er de essensielle nytteappene til iPhone:

Partly Cloudy

For værgale nordmenn må jo Partly Cloudy være midt i blinken. Her får du værmeldingen presentert på en spennende og oversiktlig måte, med mye nyttig info. Værdataene leveres av Norsk Meteorologisk Institutt, selv om appen er utviklet av tyskere.

Få en annerledes væroversikt med Partly Cloudy (14 kroner)

TeamViewer

Med denne appen kan du fjernstyre PC-en din fra mobilen på en enkel måte. TeamViewer er gratis til privat- og ikke-kommersiell bruk.

Ta kontroll over PC-en din med TeamViewer (gratis)

Chrome

Apples egen nettleser, Safari, har fått en farlig utfordrer i Google Chrome som nå er lansert til iOS. Her får du blant annet menylinjen øverst og kan velge inkognito-modus direkte fra nettleseren. Bruker du Chrome på PC-en din, overføres bokmerkene dine automatisk. Grensesnittet fungerer godt.

Bytt til Chrome-nettleseren (gratis)

iTranslate Voice

Å kommunisere med noen som ikke snakker samme språk som deg, kan være en spennende opplevelse. I likhet med Google Translate, er dette mulig med iTranslate Voice. Fokuset her ligger imidlertid på muntlig tale. Appen støtter 31 språk og dialekter, men oversettelsene er etter sigende litt unøyaktige til tider.

Snakk med Syden-naboen via iTranslate Voice (7 kroner)

SkyDrive

Med iCloud kan du lagre inntil 5 GB gratis i skyen. Med Microsoft SkyDrive får du imidlertid 20 GB gratis, og derfor kan denne være nyttig.

Last opp bildene dine i skyen med SkyDrive (20 GB gratis lagringsplass)

Clear

Et annerledes notatprogram som lar deg rangere gjøremålene etter prioritet. Krever litt tilvenning, men er veldig praktisk når du kommer inn i det.

Hold styr på det som må gjøres med Clear (14 kroner)

Week Calender

Kalenderen som følger med iOS viser kun dag- og månedsvisning. For deg som planlegger uke for uke er Week Calender gull verdt.

Ta ting en uke av gangen med Week Calender (14 kroner)

Evernote

Evernote er et praktisk notatprogram som du har tilgang til både fra mobil, nettbrett og PC.

Husk alt med Evernote (gratis/betal for mer lagringsplass)

Sleep Cycle

Denne appen registrer når du er på vei ut av den dype søvnen, og vekker deg når det er naturlig for kroppen å våkne. Dette skal gjøre deg mer opplagt og morgenen.

Start hverdagen med Sleep Cycle (7 kroner)

Google Translate

Vil du kommunisere med noen som ikke snakker ditt språk, eller vil oversette ord og uttrykk fra et fremmed språk, er Google Oversetter veldig nyttig.

Bestill tzatziki på gresk med Google Oversetter (gratis)

Find My iPhone

Har du mistet iPhonen din kan du spore den via Find My iPhone.

Finn din iPhone med Find my iPhone (gratis)

Øvrige: Dropbox, Astrid Tasks, iLumination (lommelykt), Word Lens, Rowmote Pro, Things, Bil og henger (Statens Vegvesen), Sleep Talk Recorder, Fakturaskanner, Mobile Speed Test, Webr, Day One - Journal, +++

KATEGORIER:

Har du forslag til flere essensielle iPhone-apper som bør være med på listen? Kommenter i forumet eller skriv omtale på AppLista.no.

Nyheter og medier

Her er de essensielle nyhets- eller medieappene til iPhone:

Instapaper

Denne appen lar deg lagre nettsider slik at du kan lese dem senere. Finner også artikler som andre har delt via sosiale medier.

Les det senere med Instapaper (35 kroner)

NRK Nett-TV

Med denne offisielle appen kan du streame NRK1, NRK2 og NRK3/Super, samt programmer fra NRKs arkiv.

Se reprise av "Åpen Post" med NRK Nett-TV (gratis)

NRK Radio 2.0

Den offisielle NRK Radio-appen gir deg tilgang til alle NRKs radiostasjoner som du kan høre via 3G eller WiFi.

Hør Radioresepsjonen med NRK Radio 2.0 (gratis)

Newsdesk

Den norske utvikleren Martin Sivertsen har laget Newsdesk - en app som viser deg toppsakene fra ulike nettaviser. Dermed får du raskt med deg de viktigste hendelsene i nyhetsbildet i det øyeblikket du sjekker innom appen.

Få med deg det viktigste via Newsdesk (gratis)

Pulse News

Pulse News lar deg tilpasse nyhetssiden selv. Dermed kan du for eksempel legge inn VG, Dagbladet, TV 2, NRK, The Telegraph og New York Times som dine favoritter og få nyheter fra disse kildene samlet i samme app.

Få siste nytt med Pulse News (gratis)

TV 2 Sporten

Til tross for appverdenens mest irriterende reklame er TV 2 Sporten en essensiell app for sportsinteresserte nordmenn. Prøv også den nye VG Sporten-appen.

Sjekk overgangsryktene hos TV 2 Sporten (gratis)

BBC News

En gjennomført nyhetsapp fra BBC som passer for et "internasjonalt publikum". Samme versjon fungerer på iPad.

Direkte fra London, her er BBC News (gratis)

CNN

CNN-appen gir deg internasjonale nyheter fra et amerikansk perspektiv i en app med gode tilpasningsmuligheter.

Se hvor det smeller med CNN-appen (gratis)

TV 2

Den nye utgaven av TV 2-appen leverer nyhetene på en oversiktlig og grei måte, samt sender deg push-varsler på det aller viktigste hvis du ønsker det.

Bli blant de første til å vite hva som skjer med TV 2-appen (gratis)

Øvrige: Washington Post, VG+, Aftenposten, Flipboard, DN eAvis, NYTimes, Read It Later Pro, +++

KATEGORIER:

Har du forslag til flere essensielle iPhone-apper som bør være med på listen? Kommenter i forumet eller skriv omtale på AppLista.no.

Diverse apper

Her har vi samlet noen apper som det absolutt er verdt å få med seg, men som ikke passet inn i de andre kategoriene:

Wikipedia

Det brukergenererte oppslagsverket Wikipedia er kjekt å ha i form av en app, slik at du raskt kan søke opp fakta.

Les deg opp på det du lurer på med Wikipedia (gratis)

Stay.com

Norske Stay.com satser stort på sin nye reiseplanleggingsapp, og har fått positiv omtale hos blant annet Techcrunch etter lanseringen 11. juli. Her skreddersyr du din egen sosiale reiseguide sammen med de du skal reise med, basert på anbefalinger fra venner og proffe anmeldere. Gode offline kart medfølger til de 116 byene som foreløpig støttes.

Planlegg New York-turen med Stay.com (gratis)

Well

Lag lister om hva som helst og få forslag fra andre Well-brukere. En kreativ måte å utarbeide eller oppnå målene dine. Krever registrering via enten Twitter eller Facebook, men publiserer ingenting uten at du aktivt samtykker til det. Nyttig, annerledes og morsom app.

Tenk kreativt med Well (gratis)

App in the air

Denne perlen av en app bør få plass på hjemmeskjermen din hvis du skal ut og reise. Ikke bare sørger den for at du rekker flyet ditt (push-varsel når boarding starter), men du får også tips til hva du kan gjøre mens du venter på flyplassene, eller ankommer en ny by. Norske flyplasser og flyselskaper er inkludert.

Reis smartere med App in the air (gratis)

Lego Super Hero Movie Maker

Denne appen kan fort gjøre deg fortjent til "Årets pappa-prisen". Hvis barna dine liker å leke med lego, og kanskje spesielt den nye superhelt-serien, bør det være rimelig populært at du kan få figurene til å bevege seg på mobilskjermen. Med "Stop Motion"-funksjonen i denne appen kan du lage animasjoner av Lego-figurene.

Lag "Helter i Lego-bukser" i Lego Super Hero Movie Maker (gratis)

Fitocracy

Sliter du med motivasjon til å trene? Fitocracy-appen skal gjøre det morsommere å komme i form... hørt den før? Forskjellen her er at denne appen gjør treningen til et slags rollespill, der du stiger i gradene, utfører oppgaver og kjemper mot venner og ukjente om å ta flest mulig poeng. Artig idé.

"Slay the laziness dragon" med Fitocracy (gratis)

MatPrat

Er du en kjøtteter finner du mange enkle middagstips hos MatPrat, appen til Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Lag biffsalat med bacon med MatPrat (gratis)

Endomondo

Denne treningsappen kan hjelpe deg med motivasjonen, enten du trener på lavt, middels eller høyt nivå.

Ta en sykkeltur med Endomondo (gratis/betalingsversjon 28 kroner)

Yr.no

Med Yr.no kan du sjekke værvarselet på åtte millioner steder i Norge og verden for øvrig. Liker du værmeldingen på TV 2 bedre bør du heller velge Storm som vær-app.

Planlegg piknik i parken med Yr.no (gratis)

Fribi

Fribi er en mobiltjeneste som lar deg dele og få gratisvarer fra andre. Alt fra bøker og sko til Fooseball-bord og hagemøbler.

Bytt bøker med andre via Fribi (gratis)

TaxiNå!

Ring direkte til nærmeste taxiholdeplass i stedet for sentralen.

Unngå taxikøen med TaxiNå! (35 kroner)

Øvrige: BYmelding (Oslo), Gule Sider, 180.no, 1881, VG Pent, Rimi Pluss, RunKeeper, Trafikanten, Donorkort, bSafe, NSB, Norge-serien (turkart), Hjelp 113, Star Walk, Telefonterror, Middagsplanleggeren (Rema 1000), JumiCam, VisitOSLO, UT.no turguide,+++

KATEGORIER:

Har du forslag til flere essensielle iPhone-apper som bør være med på listen? Kommenter i forumet eller skriv omtale på AppLista.no.

annonse