Tek.no

Nyhet

Endelig slippes MacOS Catalina

Sjekk om du kan laste den ned.

Tek.no
8 Okt 2019 08:27

Nå kan du oppdatere din Mac til Apples nyeste versjon av MacOS, som er mer kjent under navnet Catalina. Den nye versjonen ble kjent allerede i sommer – og vi likte mange av de nye funksjonene og endringene.

Før du leser videre kan du raskt sjekke om oppdateringen gjelder for din maskin. Her er listen over hvilke enheter som kan motta og oppdatere til Catalina:

  • MacBook (f.o.m. tidlig 2015)
  • MacBook Air (f.o.m. midten av 2012)
  • MacBook Pro (f.o.m. midten av 2012)
  • Mac Mini (f.o.m. sen 2012)
  • iMac (f.o.m. sen 2012)
  • iMac Pro (f.o.m. 2017)
  • Mac Pro (f.o.m. sen 2013)

Hva er nytt?

En av endringene i den nye versjonen er at iTunes forsvinner. Programmet har vært både elsket og hatet av mange, og nå prøves det altså på en ny vri.

Podcast-appen er blitt bedre, raskere og mer oversiktlig.
Tek.no

Nå er det tre ulike apper som skal gi deg kontroll på podcaster, TV og musikk.

Tanken bak delingen er nok å gjøre hver enkelt del raskere og mer spisset mot oppgaven den skal gjøre. Da vi testet en tidlig utgave av Catalina virket både podcast- og Apple Music-appen godt, og du beholder naturligvis musikken du har kjøpt via iTunes.

Tek.no

Apple TV er også med, men denne appen vekket ikke helt den samme begeistringen. Appen lar deg enkelt finne igjen og se gammelt videoinnhold, men å basere deg på å kjøpe filmer i 2019 virker kanskje litt gammeldags?

Samtidig så tar Apple et skikkelig røsk hva gjelder bilder, og ikke minst hvordan disse sorteres. Her filtres bilder slik at de som fokuserer på familie, venner, turer og opplevelser fremheves. Mens bilder av alt mulig annet havner litt i bakgrunnen.

Bilder som systemet tror er av stor betydning vil derfor vises større en andre bilder, og samtidig vil videoer du har liggende også starter å spilles av automatisk. På den måten skal du enkelt finne frem til mimreverdige stunder.

Sjekk hvor mye du bruker maskinen

Skjermtid gir deg full oversikt over hva du bruker tiden din på.
Tek.no

Har du en iPhone eller iPad, så er du kanskje kjent med funksjonen som holder styr på hvor mye bruker enheten, kalt Skjermtid.

Denne blir nå også en del av MacOS, og dette kan være til nytte for mange.

Her får du nemlig oversikt over hvor mye du bruker maskinen, og ikke minst hvilke apper som beslaglegger mesteparten av tiden din foran skjermen.

Det blir blant annet mulig å effektivisere arbeidsdagen din, ved at du blir mer bevist på hvordan du bruker tiden din.

Samtidig kan du sette opp hvilke programmer og tjenester barne skal ha tilgang til under hvilke tider av døgnet. På denne måten kan du holde litt kontroll på at tiden blir brukt til lekser og skolearbeid fremfor andre ting.

Vi har som nevnt allerede prøvekjørt Catalina for deg:
Her er alt du trenger å vite »

Les også
Ut med det gamle og inn med det nye: Slik er Apples nye MacOS
annonse

Les også