Tek.no

Nyhet

EU vil nekte Facebooks kryptovaluta

Finansministrene i EU vil sette foten ned for kryptovalutaprosjektet Libra.

Dado Ruvic / REUTERS
Mats Arntzen
6 Des 2019 14:17

Ifølge nyhetsbyrået Reuters kom EU torsdag til enighet om å ha kjøre en tøff linje mot Facebooks kryptovaluta.

På møtet i Brussel ble det vedtatt at private, digitale valutaer som Libra skal holdes unna det europeiske markedet.

Setter foten ned

Mye kritikk har blitt rettet mot Libra siden det ble lansert i juni, for hvordan kryptovalutaen kan påvirke det finansielle systemet.

– Ingen globale stablecoin-ordninger skal operere i EU før de juridiske, regulatoriske og tilsynsmessige utfordringene er blitt identifisert og adressert på en tilstrekkelig måte, sa statsrådene i en felles uttalelse.

Såkalte stablecoins skiller seg fra for eksempel bitcoin, ved at de normalt sett baserer seg på «vanlige» penger og andre mer etablerte finansielle systemer. Dette skal gjøre verdien mindre volatil, altså mer stabil.

EU-ministrene sier at de vurderer å regulere kryptovaluta og stablecoins som en del av en global plan.

EU-kommisjonen jobber allerede med en ny regulering, fortalte EU-kommisjonær Valdis Dombrovskis til finansminsitrene i en offentlig seanse knyttet til møtet i Brussel.

Store selskaper som PayPal, Stripe, Mastercard og Visa er blant de som har trukket seg ut av Facebooks Libra-prosjekt, mens Lyft, Uber og Vodafone fortsatt er involvert.

MICHAEL REYNOLDS / EPA

Vil lage digital lommebok

Facebook har tidligere sagt at de vurderer å lage en «digital lommebok» for Libra som skal integrereres i selskapts tjenester.

Per i dag er det planer om at lommeboka skal integreres i Messenger, WhatsApp og komme som en tredje, frittstående Calibra-app. Som med selve valutaen, er målet at alt skal være på plass i løpet av 2020.

Calibra-lommeboka vil da gjøre det mulig å sende Libra direkte mellom nærtil alle personer med en smartmobil. Facebook ser for seg at det skal være enkelt, raskt og rimelig – på linje med å sende en teksmelding.

annonse

Les også