Til hovedinnhold

Kina får sensurert Google

Det er i det siste blitt innført en rekke restriksjoner for bruk av Internett i Kina. For tre uker siden ble det annonsert at Kina hadde stengt 598 kinesiske nettsider som inneholdt pornografi.

Nå fortsetter sensuren. Det finnes allerede en egen versjon av Google på kinesisk, men denne går via USA. Google har planer om å slippe en egen utgave av sin søketjeneste via det kinesiske systemet, og det er denne utgaven som skal sensureres. Brukeren skal visstnok få beskjed i søkemotoren når et spesielt søkeord sensureres.

Google skal ifølge bbc.co.uk ha vært i tvil om de skulle tilby en søketjeneste for Kina - nettopp fordi de måtte innføre restriksjoner for å unngå at nettsiden deres ble stengt. De fant ut at dette er den eneste måten å erobre det kinesiske markedet på.

Google har ikke planer om å tilby tjenester som e-post, chat eller bloggtjeneste i Kina fordi de frykter at kinesiske myndigheter vil kreve sensitiv informasjon om brukerne.

Kritikerne mener selvfølgelig at dette vil begrense ytringsfriheten, og føre til at uavhengige nettsider aldri blir funnet av denne spesialutgaven av søkemotoren. Det vil også føre til at begivenheter som er kritiske til den kinesiske regieringen ikke blir funnet av den kinesiske Google-utgaven.

Kilde: bbc.co.uk.

annonse