Tek.no

Nyhet

Grafikkortet som proft lydkort?

6 Sept 2004 13:39


Grafikkbrikkene utkonkurrerer prosessorene?

Et profesjonelt lydsystem kan koste mange titalls tusen kroner, men yter allikevel dårligere enn et av NVIDIAs siste grafikkbrikker når det kommer til å rå regnekraft. Et amerikansk selskap hevder nå å ha funnet en måte å bruke kraften i grafikkort til å manipulere digitale lydstrømmer - men dette er bare begynnelsen, ifølge BionicFX.

40 gigaflops
Regnekraften i de siste grafikkortene fra NVIDIA ligger på 40 gigaflops for enkelte oppgaver, for eksempel utregning av fargekombinasjoner og geometri - som er langt kraftigere enn en "vanlig" CPU. Derfor bruker BionicFX sin programvare hovedprosessoren til å "oversette" digitale lydstrømmer til farger og og teksturer som sendes til grafikkprosessoren, for så å oversette dem tilbake igjen når den er ferdig - og det hele skjer så fort at et grafikkort til fire-fem tusenlapper kan erstatte et helt studio, uttaler BionicFX på hjemmesidene sine.

Den første programvaren - som heter AVEX (for Audio Video EXchange) - skal lanseres i januar 2005, først og fremst som en tilleggsmodul til det populære lydprogrammet VST. Selve teknologien kan derimot fort dukke opp i en hel rekke andre programmer.

Ifølge BionicFX er lydprosessering bare begynnelsen. Det neste skrittet på veien er å bruke GPU-er som regnemaskiner for å løse biologiske utregninger.

Les mer på BionicFX' hjemmesider.

(Kilder: BionicFX [PDF], Extremetech)

Les også
Mer konfigurerbare grafikkort
Les også
IBM gir NVIDIA suksess?
Les også
AMDs dobbelkjerne-CPU fotografert
Les også
Demonstrerer dualkjerne-prosessor
Les også
Bruker samme verktøy som Nvidia
Les også
NVIDIA: 27 % raskere med 64 bit
annonse

Les også