Til hovedinnhold

Smittestopp på iPhone fungerer bare skikkelig når appen er åpen

Niklas Plikk, Tek.no

Smittesporingsappen Smittestopp, som ble lansert torsdag, har en stor begrensning på iPhone. Apple tillater nemlig ikke at bluetooth-tilkoblingen fortsetter i bakgrunnen når appen ikke lenger er på skjermen.

Det betyr at når telefonen for eksempel ligger i lommen, med skjermen av, vil den ikke kunne snakke med andre telefoner i nærheten som har bluetooth, slik noe av meningen med sporingsappene er.

Kyrre Lekve i Simula sier Apples bluetooth-begrensninger er deler av grunnen til at man har valgt både å gå for bluetooth og GPS i Smittestopp-appen.
Bård Gudim/Simula

Simula: - Vi bruker flere datakilder

Viseadministrerende direktør Kyrre Lekve i Simula, som har utviklet den norske Smittestopp-appen, bekrefter at dette er en utfordring. Det er også grunnen til at Simula og norske myndigheter har valgt en løsning som baserer seg både på bluetooth og lokasjonsdata fra GPS.

– I et økosystem hvor du kun baserer deg på bluetooth og har mange Apple-telefoner, så vil systemet ha begrenset verdi. Det norske markedet består jo også av over 50 prosent Apple-telefoner, og det er derfor vi også regner på hvor disse iPhonene kan befinne seg ved å kombinere flere informasjonskilder, sier Lekve til Tek.no.

Danskenes smittesporingsapp er et par uker unna, varslet den danske Digitaliseringsstyrelsen tidligere denne uken. Men denne appen, som kun er bluetooth-basert, vil ikke fungere fullt ut på iPhone, presiserte de.

– Den store utfordringen er at man ikke kan registrere kontakter med iPhone i dag, fordi operativsystemet er designet til å kutte av appens forbindelse til bluetooth når man ikke aktivt bruker appen eller telefonen, sier direktør Rikke Zeberg i Digitaliseringsstyrelsen til avisen Altinget.

Apple og Google samarbeider

Lekve i Simula sier at en rekke regjeringer har sendt brev til Apple og spurt om nettopp denne bluetooth-sperren. Android-telefoner har ikke denne begrensningen, og Apple og Google varslet nylig at de inngikk et samarbeid om å utvikle et såkalt API som blant annet gjør at iOS- og Android-telefoner bedre skal kunne snakke sammen over bluetooth og bidra til smittesporing av coronaviruset.

Denne skal være klar i mai.

Slik beskriver Apple og Google hvordan smittesporing gjennom mobilen kan fungere.
Apple/Google

– Mange tror jo at API-et de samarbeider om vil kunne bidra til å fikse nettopp dette problemet. Vårt argument for å lansere appen nå er at det er viktig å komme i gang, vi har ikke noen tid å tape. Men vi er helt åpne for å se nærmere på API-et når det kommer, for å se om det kan brukes til å forbedre Smittestopp-appen, sier Lekve.

– Så det er ingen grunn for iOS-brukere til å droppe å laste ned appen?

– Nei, absolutt ikke! Med den løsningen vi har valgt, så vil de i stor grad nøyaktig kunne peiles nøyaktig likevel, men det må gjøres litt mer indirekte, ved å kombinere informasjonskilder. Vi tror vi oppnår to ting: En effektiv, fleksibel og nøyaktig smittesporingsapp, i tillegg til at myndighetene får et verktøy til å følge epidemien direkte. Det siste er det jo myndighetene som har bedt om, sier han.

Smittestopp-appen er lastet ned over 750.000 ganger.
Niklas Plikk, Tek.no

750.000 nedlastinger

Ved 12-tiden fredag var det rundt 750.000 nordmenn som hadde lastet ned appen, sier Simula-direktøren, et tall han sier de foreløpig er veldig fornøyde med. Rundt 60 prosent av nordmenn må ta i bruk appen for at den skal bli ordentlig effektiv, er deres foreløpig beste anslag.

– Personlig tror jeg at det at 750.000 er en veldig god start. Jeg tror det vil gi oss data som vil bidra positivt, men for at den skal bli skikkelig effektiv, så må det bli enda flere, sier Lekve, som også sier at islandske myndigheter har henvendt seg til dem for å få kildekoden til den norske appen. Det har de sagt ja til, bekrefter han.

Også Folkehelseinstituttet sier de kjenner til utfordringen med bluetooth på iPhone.

– For noen telefontyper er det vanskeligere å vekke appen når skjermen er låst. Bruk av lokasjonsdata og sentral lagring kan kompensere for noe av dette. Andre telefoner kan for eksempel oppdage den telefonen som ikke våkner og rapportere inn kontakten på vegne av begge brukerne. For noen telefontyper er lokasjonskvaliteten så god at vi kan se nærkontakt utendørs basert på GPS, og dette er noe vi ønsker å teste ut i valideringsfasen. Vi jobber med andre land og leverandører for å finne gode løsninger på dette problemet som ikke tapper batteriet mer enn nødvendig. Det kan også hende at noe av dette kan løses når Apple og Google senere introduserer støtte for kontaktsporing i operativsystemet, men det er for tidlig å si hvordan vi skal implementere dette, svarer de på vårt spørsmål på e-post.

Vil ikke kunne gjøre smittesporing i starten

I Danmark skal coronaappen utgis i to omganger. I første omgang vil den kun registrere hvor mange du har vært i nærkontakt med, og på den måten si noe om du har holdt tilstrekkelig avstand til andre mennesker.

Den vil i starten ikke kunne brukes til direkte smittesporing.

– Vi håper vi kan være klare i april. Men det handler i stor grad om hvorvidt Apple kommer med en API eller tillater denne bruken av bluetooth - eller om vi finner en annen metode. Dette er en utfordring for alle som jobber med Apple-telefoner som går i dvale, sier Zeberg i Digitaliseringsstyrelsen til Altinget.

annonse