Tek.no

Nyhet

Nokia lover HD-opptak med mobilen

Marius Valle
8 Des 2007 20:00

Nokia mener at videoopptak i HD-kvalitet med mobilen er en sannsynlighet. Til nyhetsbyrået Reuters sier Tero Ojanpera, Nokias teknologisjef, at dette er på vei.

- Det kommer. Teknisk er vi et par år unna, sier Ojanpera til Reuters.

DVD-aktig

I dag hevder Nokia at enkelte av deres telefoner kan ta opp video i det de kaller DVD-aktig kvalietet. DVD-kvalitet kan man ikke hevde at det er, siden DVD har 720 x 480 pikslers oppløsning med liten komprimering. Nokias beste videomobiler klarer 640 x 480 piksler med forholdsvis tung komprimering.

Nokia er den eneste av de store produsentene som virkelig har satt klutene til og satset på video. De har for eksempel lansert to videokameramobiler, og har hatt video i 640 x 480 pikslers oppløsning på mange modeller siden de slapp Nokia 6280 for over to år siden.

Videoopptak med mobilen har dog ikke tatt av på samme måte som fotografering med mobilen.

Mobilen må kunne spille det av

Dersom HD-opptak med mobilen skal ta av, må telefonene også støtte avspilling av video med så høy kvalitet. Det er det ingen som gjør i dag.

Gartner-analytiker Alan Brown tror ikke at dette vil skje med det første. Til Reuters sier han at bare 8-10 prosent av mobiltelefonene i 2010 eller 2011 vil støtte HD-avspilling.

Brikkeprodusenten Broadcom har imidlertid begynt å selge et begrenset antall brikkesett til mobiltelefoner som vil tillate dekoding og avspilling av HD-video. I tillegg har Texas Instruments en prototype som kan gjøre dette.

(Kilder: Reuters, News.Yahoo.com)

Les også
Her er fremtidens Nokia-symboler
Les også
- 64 GB internminne om to år
Les også
Nokia lar deg føle taster på skjermen
annonse

Les også