Til hovedinnhold

– Uten Steve Jobs er verden litt fattigere

Teknologibransjen tar i dag farvel med sitt største ikon.

Få, om noen, har betydd så mye for teknologibransjen i nyere tid som Steve Jobs. Den ikoniske lederen av Apple har forandret livene våre, gang etter gang.

I en IT-bransje på slutten av 70-tallet der, ingeniørene rådet grunnen og datamaskinene var grå, sjelløse bokser, kom Steve Jobs inn som en kreativ virvelvind. Hippien fra San Fransisco nektet å akseptere status quo, og forlangte perfeksjonisme av seg selv og sine ansatte.

Etter lang tids arbeid kunne teamet presentere en prototype, bare for å få beskjed om at det var for dårlig og at de måtte starte på ny. Da Jobs var misfornøyd med at den nye Macintosh-prototypen startet opp for sakte, og forlangte at den skulle bli raskere, ble han møtt med at det ikke var mulig. Jobs var ikke interessert:

– Vet du, jeg har tenkt på det. Hvor mange folk kommer til å bruke en Macintosh? Én million? Nei, mer enn det. Om et par år, vedder jeg på at fem millioner vil boote Macintoshen sin hver dag. La oss si du klarer å kutte oppstartstiden med 10 sekunder. Gang det med fem million brukere og det er 50 millioner sekunder, hver eneste dag. Over ett år er det ett dusin livstider. Så om du gjør oppstarten 10 sekunder raskere, har du reddet ett dusin liv. Det er virkelig verdt det, er det ikke?

Det skulle bare ta noen måneder før teamet hadde klart å kutte mer enn ti sekunder av oppstarten. Og slik har det fortsatt.

sitat"Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works.- Steve Jobs"

På samme måte kunne han ikke fordra knapper og synlige skruer. Han kunne drive ingeniørene sine til vanvidd for å få Apples produkter så sømløse, solide og glatte som mulig.

For hver skrue man klarte å fjerne, forlangte han at man måtte klare å fjerne én til. Sammen med sin høyre hånd Jonathan Ive har Steve Jobs i løpet av 2000-tallet pekt retningen for moderne industriell design, og i dag forsøker utallige produsenter å etterape den distinkte Apple-stilen.

Den kompromissløse lederstilen fikk mange kritikere, men brukerne elsket Jobs' kreasjoner. For kanskje første gang i IT-bransjens historie fikk produktene sjel og skapte følelser – sterke følelser.

Forlangte det perfekte

For Steve Jobs handlet det aldri om teknologien i seg selv, men hva teknologien kunne gjøre for menneskene. Han snakket minst mulig om MHz og GB når han omtalte produktene sine, og var mye mer opptatt av hvordan de kunne forandre hverdagen. Produktene skulle være brukervennlige, intuitive og sømløse.

sitat"People think focus means saying yes to the thing you’ve got to focus on. But that’s not what it means at all. It means saying no to the hundred other good ideas that there are. You have to pick carefully.- Steve Jobs"

Hans nesten klarsynte visjoner for hvor bransjen måtte gå og hva konkurrentene gjorde feil, lot han på ti år snu hele bransjer på hodet – ikke bare én, men fire ganger. Mens Mac-en måtte gi tapt for det billigere og mer funksjonsrike PC-universet, var det på håndholdt forbrukerelektronikk med små skjermer at Steve Jobs' filosofi virkelig kom til sin rett.

Når Apple skulle lage en mobiltelefon, brukte de like mye tid på å få innholdet på skjermen til å ligge klistret til fingerens bevegelser, som de brukte på funksjoner. Utallige intrikate og sære muligheter ble ofret på brukervennlighetens alter, og det var akkurat det mobilene trengte.

En undersøkelse gjort i 2007 viste at iPhone-eiere besøkte i snitt 100 ganger flere nettsider med mobilen enn eiere av konkurrerende telefoner fra Windows Mobile og Symbian. Det skulle ta flere år før konkurrentene tok igjen gapet, og ennå den dag i dag er iPhone-brukere i teten når det gjelder å anvende alle funksjonene telefonen har å by på.

På samme måte lagde han verdens kanskje enkleste mp3-spiller for sin tid, iPod, ved å fjerne muligheten for å redigere filer på spilleren, fjerne nær alle knapper og integrere hver eneste funksjon i ett enkelt rullehjul.

Han var også den første til å overbevise platebransjen om å prøve å selge musikk over nettet, og bygget opp iTunes Music Store, som i dag er verdens største forhandler av digital musikk.

På toppen av det hele har han bygget opp det digitale animasjonsstudioet Pixar som en liten hobby på siden, med suksesser som Toy Story og Up!. Han satt til og med i styret til Disney.

Det siste verket Jobs rakk å lansere var iPad, et nettbrett som har tatt markedet med storm og har bidratt til å tvinge verdens største produsenter av PC-er, Hewlett-Packard, til knes.

Reddet Apple

Mens Steve Jobs på 80-tallet slet med å få Apple til å gå rundt, og til slutt ble kastet ut av selskapet han selv hadde bygget opp, viste han på 2000-tallet at han også kunne være en effektiv forretningsleder. Det er sagt om han at han aldri var opptatt av pengene, men innså at selskapet var avhengig av å hente profitt for at han kunne oppnå sin visjon.

I 1996 var Apple på randen av konkurs og Steve Jobs ble hentet inn for å prøve å snu rundt på selskapet. Etter at Steve Jobs lanserte sin "digitale livsstil"-strategi, en strategi få kritikere forsto den gang, har selskapets markedsverdi økt med ufattelige 5000 % på elleve år. Det er den største veksten til noe selskap i samme periode, og magasinet Fortune kåret han i fjor til tiårets leder. I dag priser aksjemarkedet Apples verdi til 1950 milliarder kroner – mer enn bruttonasjonalproduktet til 128 av verdens land.

Slutten på en epoke

Steve Jobs ble bare 56 år. I løpet av den tiden har han endret livene våre, gang etter gang. Han kjempet med kreftsykdommen i sine siste syv år, men jobbet likevel hardt til det siste med å fortsette sitt livsverk og spre sine visjoner.

Når han i dag har forsvunnet fra oss, står verden igjen litt fattigere.

Think Different from gchavezpooley on Vimeo.

Legg gjerne inn din kondolanse på forumet.

Mer om
annonse