Til hovedinnhold

Fire rottehjerner kan gi deg værmeldingen

Forskere lagde organisk datamaskin.

Duke University, Miguel Nicolelis

Datamaskiner er som oftest akkurat det navnet antyder, nemlig maskiner. Nå kan imidlertid Engadget melde om at forskere har klart å lage en organisk datamaskin. Det har de fått til ved å koble sammen hjernene til fire levende rotter.

Rottene sendte altså elektriske impulser til hverandre for å løse bestemte oppgaver. Ved hjelp av datakraften fra de fire hjernene, kunne forskerne blant annet prosessere bilder og lagre filer.

Kanskje mest spesielt er det at de greide å bruke den organiske regnekraften til å forutse sjansen for nedbør, basert på hint som forskerne ga dem om temperatur og lufttrykk. Værvarselet deres hadde angivelig en nøyaktighet på 41 prosent.

Vil koble menneskehjerner sammen

Slik så ett av forsøkene ut, der rottene ble belønnet for å samarbeide om visse oppgaver. De var imidlertid plassert langt unna hverandre, og løste oppgavene utelukkende via sammenkoblingen. Foto: Skjermdump fra video/Duke University, Miguel Nicolelis

Bragden ble utført ved Duke University Medical Center i den amerikanske delstaten North Carolina, av nevrobiologen Miguel Nicolelis. Han har tidligere jobbet mest med proteser, og brukte derfor en lignende metode i rotteforsøket.

Via en liten chip i rottenes hjerne kunne de «snakke» sammen trådløst. Dermed kunne også de bistå hverandre i å løse visse oppgaver, som for eksempel å dra i en spak. Det viste seg at rottene kunne løse slike oppgaver langt raskere dersom hjernene deres var koblet sammen, fordi flere bidro med tankekraft.

Nicolelis selv sier at han håper forskningen kan være et skritt på veien til også å koble menneskehjerner sammen, uten å sette inn en chip i hjernene. Hensikten skal blant annet være å hjelpe epileptikere og mennesker som er rammet av slag, men forskeren forklarer ikke i detalj hvordan det er ment å fungere.

Har du lyst på ny kropp?
Hodetransplantasjon på aper kan bane vei for menneskeforsøk »

(Kilde: Engadget)

annonse