- Ut med mandlene, inn med sola!

Derfor tar solceller over for jordbruk i California.

Den amerikanske delstaten California er inne i den verste tørketiden i moderne tid. Vannreservene er straks borte, og myndighetene har pålagt innbyggerne å spare vann der de kan.

Det californiske jordbruket lider spesielt som følge av ekstremtørken, og av tiltakene som har blitt innført. Flere får ikke lov til å vanne åkrene sine, og de få som får lov, må gjøre det i ekstremt begrenset omfang. Blant bøndene er det særlig de som driver med mandelproduksjon som har fått gjennomgå. Her kreves det nemlig enorme mengder vann, i tillegg til sollys, for å få en vellykket avling.

Nå skriver Gizmodo at flere bønder i California har byttet ut mandelproduksjon med produksjon av solenergi. Store jorder, hvor det i årevis har vokst mandeltrær, fylles nå med solcellepaneler istedet.

Blir solcellebonde

I en video som Newsweek har lagt ut på Vimeo, forklarer en tredjegenerasjons mandelbonde hvorfor han valgte å bytte til solceller. Han sier det er flere likheter, som at både mandeltrær og solcellefarmer har en levetid på omtrent 20 år. Dessuten var det en annen årsak som gjorde valget litt lettere:

– Min sønn, som er veldig teknologikyndig, vil sannsynligvis bli en solcellebonde istedenfor en mandelbonde, sier bonden i innslaget under.

Revolusjonerende nanoteknologi skal gjøre det billigere og mer anvendelig:
Mal huset ditt med solceller! »

(Kilder: Vimeo via Gizmodo)

annonse