Scott James Remnant

Klikk for å besøke distribusjonens hjemmeside

Introduksjon

Vi har allerede intervjuet hovedutviklerne bak Arch og Gobo Linux. To distribusjoner for de mer avanserte Linux-brukerne. Denne gangen tar vi en helomvending for å forstå mer om en allerede populær Linux-distribusjon av den brukervennlige sorten: Ubuntu.

Etter all sannsynlighet har du allerede hørt om Ubuntu, som for øyeblikket er en av de mest populære Linux-distribusjonene, spesielt blant folk uten tidligere Linux-erfaring.

Vi har allerede anmeldt den seneste utgaven av denne Linux-distribusjonen – Ubuntu 8.04 LTS – hvor vi ga den jevnt over god kritikk, men hvis du vil vite mer om denne, er det bare å lese videre.

Denne artikkelen er også tilgjengelig på engelsk.

Dette er Ubuntu Linux

Hvem er du og hva driver du med?

Mitt navn er Scott James Remnant og jeg leder Ubuntu Desktop-teamet, utviklingsgruppen som fokuserer på skrivebordsutgaven av Ubuntu, som er den utgaven de fleste kjenner til.

Jeg var blant de opprinnelige utviklerne ansatt av Mark Shuttleworth – grunnleggeren av Canonical Ltd – for mitt arbeid med Linux-distribusjonen Debian, hvor jeg hadde ansvaret for dpkg, GNU libtool og pkg-config.

Min rolle har variert over de siste fire årene, fra å velge ut hvilke programmer som skal være inkludert til min nåværende rolle som leder for Ubuntu Desktop teamet.

Innenfor Ubuntu-miljøet, er jeg også medlem i Ubuntus tekniske styre som har det siste ordet i tekniske avgjørelser og uenigheter i Ubuntu-miljøet. Styret håndterer også søknader fra utviklere som ønsker å jobbe med Ubuntu.

De fleste vet nok dette fra før, men for de som ikke vet det: Hva er Ubuntu?

Ubuntu er en Linux-distribusjon skapt etter en ide om en utgave av Debian med faste, tidsbaserte utgivelser med et fokus på skrivebordet. Ved å bruke kollaborasjonsverktøy som distribuert revisjonskontroll, ville vi få muligheten til å vedlikeholde våre egne feilrettinger (bug fixes) og tilby en bedre integrasjon mellom utvalgt programvare.

Siden den gang har Ubuntu vokst til å bli en egen selvstendig distribusjon, selv om vi fortsatt vedlikeholder våre røtter til Debian. Hver utgave av Ubuntu har hatt en periode hvor vi oppdaterer til de seneste pakkene fra Debian unstable for å ha et grunnlag å jobbe fra.

Målet er enkelt: å tilby Linux til alle med en distribusjon hvor alt bare fungerer, er enkelt og herlig å bruke, og som er regelmessig oppdatert.

Skrivebordet i Ubuntu
Klikk for større bilde

Mark Shuttleworth er det offentlige ansiktet bak Ubuntu og Canonical. Hva er hans egentlige rolle i utviklingen av Ubuntu?

Innenfor Ubuntus felleskap er Mark den selvutnevnte velvillige livsdiktatoren (Self-Appointed Benevolent Dictator For Life, SABDFL). Han leder felleskapsrådet og det tekniske styret, og hvis det er noen uoverensstemmelser mellom disse er det hans oppgave å løse det.

Han har en aktiv interesse for utviklingen av distribusjonen, og hver utgave inneholder vanligvis funksjoner han selv har bedt om.

Ubuntu blir av mange omtalt som den mest brukervennlige Linux-distribusjonen. Føler du presset med å leve opp til forventningene dette medfører? Er det en følelse av konkurranse med andre Linux-distribusjoner som Fedora eller Opensuse?

Vår største konkurrent er våre tidligere utgaver av Ubuntu. Hver utgave er nødt til å være en forbedring av den forrige; hver utgave må være mindre, mer attraktiv og ha flere funksjoner. Når vi gir ut vår beste utgave til nå vet vi at vi må gjøre noe enda bedre neste gang.

Når det gjelder andre distribusjoner, er det heller en følelse av samarbeid enn konkurranse. Siden alt vi jobber med er fri programvare, jobber vi alle med den samme koden og de samme funksjonene.

Hvorfor valgte dere å bruke Debian unstable som grunnlaget for Ubuntu, istedenfor å lage en Linux-distribusjon fra bunnen av?

Debian var allerede en stabil Linux-distribusjon, med et godt vedlikeholdt pakkeutvalg bestående av det meste fra den åpne kildekodeverdenen. Distribusjonen er resultatet av rundt tusen individuelle utviklere, og er derfor et godt utgangspunkt å bygge på når teamet ditt er noenlunde mindre.

Hvor kompatibelt vil du si Ubuntu er med Debian?

Debian og Ubuntu er forskjellige distribusjoner, så du kan ikke blande sammen pakker fra de to og forvente at det skal fungere smertefritt. Likevel, programvare kompilert for en bestemt utgave av Debian vil vanligvis fungere uten modifikasjon på en tilsvarende utgave av Ubuntu.

Selvfølgelig, hvis programmene skal kompileres er alle Linux-distribusjonene kompatible. På et binært plan, er vi kompatible med LSB.

Utvikling

Hvordan kan brukerne involvere seg i utviklingen av Ubuntu?

Hvem som helst kan hjelpe til etter hva som best passer deres talenter eller interesser. Vi trenger alltid hjelp med oversettelser, oppdage og fikse feil, generell testing og utvikling av flere funksjoner.

Den beste måten å begynne på er å ta kontakt med en av de mange gruppene som holder på med det du interesserer deg for.

Deres brukermasse tatt i betraktning, hvor mye arbeid blir gjort av fellesskapet og hvor mye blir gjort av de aktive utviklerne?

Mange av de mest aktive utviklerne våre er brukere av distribusjonen og ikke ansatt av Canonical Ltd. Ubuntu kunne rett og slett ikke eksistere uten dem.

Hvor mange utviklere jobber for øyeblikket med Ubuntu? Er det betalt arbeid?

Fellesskapet av mennesker som jobber på Ubuntu inneholder mer enn bare de betalte utviklerne, men også de som hjelper til med pakkebehandling, de som hjelper til med å finne og rette opp i feil, de som oversetter programvare osv.

Det er hvertfall et hundretalls utviklere. Mange er betalt, enten av Canonical Ltd eller av andre selskap. Andre har blitt ansatt ved å gjøre slikt arbeid.

Jeg har personlig anmeldt både Ubuntu 7.10 og 8.04 LTS og det er en ting som fortsetter å plage meg. Enkelte oversettelser mangler eller er ufullstendige, da spesielt i nye verktøy og programmer. Med tanke på deres brukermasse tviler jeg sterkt på at dere mangler aktive oversettere. Så hva skjer med den dårlige oversettelsen?

Selv om vi har nok brukere til å legge merke til manglende eller dårlig oversettelse, er det relativt få som virkelig hjelper til. Alt du trenger å gjøre er å velge "Translate this Application" fra "hjelp" menyen av det bestemte programmet og fylle inn oversettelser!

Er det noen interessant utvikling som skjer i kommende utgaver av Ubuntu som du har lyst å dele med våre lesere?

Jeg gleder meg til å se resultatet av brukerens tilbakemeldinger som blir jobbet på for fremtidige utgivelser, som blant annet vil gi Ubuntu et nytt utseende.

Redhat, Novell, IBM og flere andre selskaper har betalt utviklere for å jobbe med Linux-kjernen og andre Linux-relaterte prosjekter. Gjør Canonical noe lignende?

Vi er et heller mindre selskap enn de du nevner; de har flere lag med mennesker som jobber på et enkelt åpen kildekodeprosjekt som er større enn vårt eget selskap!

Dette betyr selvfølgelig at vi kommer dårlig ut dersom du teller og sammenligner våre bidrag til fri programvare.

Canonical har betalt for arbeid på flere åpne prosjekter, og vi har utviklere som har bidratt betydelig til slike prosjekter. Etterhvert som vi vokser som et selskap, så vil antall bidrag også øke.

Selv om vi er et lite selskap, har vi produsert en distribusjon som benyttes av flere millioner mennesker jorden rundt, mange av dem har fått sitt første møte med Linux gjennom denne distribusjonen. Testene og tilbakemeldingene vi får for videre forbedring av fri programvare (og feilrapporter) blir ikke vanligvis sett på som et bidrag, men det burde bli det.

Scott, Ubuntu og fremtiden til Linux

Bruker du selv Ubuntu på en daglig basis eller som ditt hovedoperativsystem?

Ja, Ubuntu er det operativsystemet jeg bruker hjemme.

Er det en egenskap du liker som er unik for Ubuntu?

Siden alt vi jobber med er åpen kildekode, er det veldig vanskelig å velge en egenskap som er unik for Ubuntu, mye av det vi utvikler kan også bli funnet i Debian, Fedora og andre distribusjoner.

Hvis jeg måtte velge noe vi har utviklet, må det være måten du enkelt kan installere og holde programvare oppdatert rett fra skrivebordet. Den samme programvaren finnes nå i Debian, som virkelig har forbedret deres distribusjon, akkurat som deres arbeid forbedrer vår.

Hva mener du er Ubuntus største svakhet?

Min personlige oppfattning er at vi må lage en bedre utviklingsplattform for å tiltrekke folk til å utvikle for Ubuntu utenfra fri programvaremiljøet.

For å sammenligne med en konkurrent: i Ubuntu, hvis du vil jobbe med lyd, så må du vite om ALSA, Gstreamer, Gnonlin og Pulseaudio – ikke bare rammeverket deres, men også måtene de overlapper hverandre og tilbyr den samme funksjonaliteten på forskjellige måter.

Og det er bare det som følger med standard i Ubuntu, for andre distribusjoner (inklusiv Kubuntu) må du kanskje vite mer om andre teknologier som OSS, JACK, Arts, Phonon, Esd osv.

Hvis du utvikler for Mac, trenger du kun å vite om Core Audio.

Pulseaudio i Ubuntu 8.04 LTS
Klikk for større bilde

Hva slags mennesker vil du anbefale Ubuntu for, og hvordan vil du anbefale at de lærer seg operativsystemet?

Jeg vil anbefale Ubuntu til hvem som helst!

Den nyeste utgaven av Ubuntu inkluderer en installasjonsfil for Windows, som lar deg installere til en fil på din harddisk uten repartisjonering eller reformatering.

Dette eller bruk av LiveCD-en tillater en ny bruker å eksperimentere med Ubuntu uten å uroe seg for å ikke kunne gå tilbake.

Hva ville ditt argument være for å få mennesker over til Ubuntu fra Mac og/eller Windows?

Du benytter deg av et operativsystem for sluttbrukere, og som er kontinuerlig forbedret; samtidig som det kan kjører på maskinvare som ellers hadde blitt kastet i søpla.

Hva tror du om Linux og fremtiden? Tror du Linux noen gang vil ta over for Windows som det dominante operativsystemet, eller tror du det blir en jevn fordeling?

Det beste utfallet hadde vært en verden uten et enkelt dominerende operativsystem, og brukerne kunne istedenfor gjøre et valg ut fra hva som passet deres behov best.

Siden det ville være en rekke konkurrenter, ville konkurransen tvinge alle til å forbedre sin programvare for å holde seg i spillet.

Det var det. Er det noe du vil si som du føler ikke har kommet frem i dette intervjuet?

Nei, egentlig ikke.

Vi takker Scott James Remnant for sin tid og tålmodighet i å svare på våre spørsmål, og ønsker ham lykke til i fremtiden.

Les også
Ubuntu 8.04 oppdateres
Les også
Ubuntu 8.04 LTS
Les også
Hisham Muhammad
Les også
Aaron Griffin
Les også
Lagde sin egen Linux-distribusjon
Mer om
annonse