Nyhet

Gangnam Style-robot bekjemper flammer

CHARLI-2 er brannmann om dagen og danseløve på kvelden.

Den måtte bare komme på Teknofil til slutt, låta som har gått som en farsott i sommer og høst. Vi snakker selvfølgelig om den sørkoreanske artisten Psy og hans monsterhit Gangnam Style. Og det er selvfølgelig en robot som får æren av å introdusere K-poplåta i disse trakter.

Roboten heter CHARLI-2 og stammer fra Virginia Tech i USA. Vår 1,4 meter høye mekaniske venn har en stødig balanse og en urokkelig evne til å orientere seg, noe som gjør ham til en god brannmannkandidat ombord på marinefartøy – og tydeligvis til en danser. Du kan se videoen med den Gangnam-dansende roboten nederst i saken.

Kan bli en livredder

CHARLI står for «Cognitive Humanoid Autonomous Robot with Learning Intelligence», og som navnet antyder er programvaren en av de helt spesielle egenskapene ved roboten.

Den er nemlig ikke bare lagd for å danse og sjekke opp damer, men for å gjøre livreddende innsats ombord på skip. Branner til havs kan få katastrofale følger, og her skal roboter som CHARLI-2 steppe inn.

Anatomien til roboten skal nemlig sørge for at den klarer å manøvrere seg gjennom smale ganger på båten, mens intelligensen skal gjøre den i stand til å orientere seg, selv i røykfylte rom.

Sveitserkniv for roboter

– Hvis en robot kan gjennomføre alle oppgavene som kommer med å slukke branner, kan den også gjøre mange andre ting på et skip, som å moppe dekk, sier CHARLI-2-skaperen Dennis Hong fra Virginia Tech til nettstedet Wired.

– Den er som en sveitserkniv for roboter.

CHARLI-2 er den foreløpig siste testkandidaten for den amerikanske marinens satsing på ASH (Autonomous Shipboard Humanoid). Takket være ny teknologi kan kameraet i hodet på roboten orientere seg, selv om roboten beveger på seg og dermed forårsaker risting av kameraet.

Hvis man i tillegg tar med evnen til å gå opp og ned trapper i, er prosjektet på vei til å bli en funksjonell hjelp for marinen. Etter planen skal de teste ut CHARLI-2 ombord neste år.

Til slutt er det en ferdig utgave ASH som vil jobbe side om side med besetningen på skip, men inntil videre kan du se «faren» CHARLI-2 danse til Gangnam Style i videoen nedenfor:

(Kilde: Wired)

Les også
Psy får Internett til å eksplodere igjen
Les også
«Gangnam Style» er den mest sette onlinevideoen noensinne
Les også
Snart kommer denne roboten og tar deg
Les også
Nå samarbeider roboter og droner
Les også
Tror du denne dama er ekte?
Les også
Rullestol-robot kan både trille og gå
Les også
MacGyver-robot skal lære å bruke objekter den finner
Les også
Denne kofferten følger deg som en lydig hund
Les også
Robot-bie lærer seg å fly
annonse