Til hovedinnhold

Hackere holdt 156 nødsirener i gang i over 1,5 time

Innbyggerne i den amerikanske byen Dallas fikk en ubehagelig og øredøvende opplevelse.

Colourbox/City of Dallas

Hacking skjer i stor skala på nær sagt alle platformer og systemer rundt om i verden, men som regel er det en ganske stille og umerkbar affære. Det samme kan ikke sies om opplevelsen de godt over 1 million innbyggerne i den amerikanske byen Dallas fikk natt til 8. april, forrige fredag.

Alle disse 156 sirenene gikk av samtidig i Dallas.
City of Dallas

Da greide nemlig ukjente hackere å infiltrere datasystemet som styrte de 156 nødsirenene plassert rundt om i hele bykjernen, samt – ikke minst – fyre av alle sammen på full effekt i godt over 1,5 time. Det melder The Washington Post.

Hackingen skjedde visstnok lokalt, ved at noen fikk fysisk tilgang til en slags sentral. Ifølge myndighetene skal det ikke være mulig å koble seg på systemet over internett, og frem til man har funnet ut hva som har skjedd med sentralen kan den ikke skrus på igjen.

Sirene stod på bånn gass mellom 23:40 og 01:20 amerikansk tid, og på YouTube dukket det raskt opp en mengde videoer av hendelsen, blant annet denne:

Trodde det var rakettangrep

Sirenene er designet for å varsle om naturkatastrofer, og ettersom de sørlige delene av USA til stadighet er offer for både orkaner og tropiske stormer skapte dette forvirring og bekymring hos mange innbyggere. Spesielt ettersom været var både pent og rolig den aktuelle dagen. Dermed fikk mange det for seg at det var noe langt mer alvorlig på ferde, og nødhjelpstelefonen skal ha blitt regelrett nedringt.

Enkelte beboere trodde til og med at det ble varslet om bomberaid og rakettangrep, noe de heldigvis fikk avkreftet da de ringte inn sine bekymringer.

Det kom også mye humor ut av hendelsen, og mange tok til Twitter for å spre det de hadde på hjertet:

untitled link

Noen insinuerte også at Russlands mye omtalte president Vladimir Putin hadde hatt en finger med i spillet, uten at det virker å være noe hold i det:

Twitter / Account Suspended

Myndighetene skal imidlertid etter sigende jobbe på spreng med å finne ut hvem som står bak, og hvordan de greide å infiltrere systemet. Samtidig blir det nå stilt mange spørsmål rundt hvor god infrastrukturen er, og ordføreren selv omtaler den elektroniske infrastrukturen i byen som «...kronisk og til tider svært uforutsigbar...».

Sirenene må dessuten være frakoblet helt frem til man finner ut hva som har skjedd, ettersom sentralen fremdeles antas å være infisert.

Også du kan blir rammet av hacking:
519 millioner iCloud-enheter står i fare for å bli fjernslettet »

(Kilde: The Washington Post, New York Times)

annonse