Til hovedinnhold
NyhetAlfa Network AWUS036AC

Denne gir deg kjappere trådløst nett på PC-en din

Her er en løsning for deg som sitter med en halvgammel maskin og er misfornøyd med netthastigheten.

Rolf B. Wegner, Tek.no

Av og til er det veldig praktisk med et USB-basert nettverksprodukt, og nettopp noe slikt står på planen i dag. Alfa Network AWUS036AC er et USB-basert nettverkskort og midt i blinken for deg med en bærbar som trenger litt freskere ytelse, eller for deg med en stasjonær uten nettverkskort.

Nettverkskortet ser ut som en litt forvokst minnepinne, med to digre antenner. Den støtter det som er av WiFi-standarder, enten det er 802.11n, 802.11ac eller noen virkelig gamle standarder.

Alfa Network lover riktig så mye med tanke på ytelsen, og du skal få lengre rekkevidde og bedre ytelse. Likevel er nok dette med et lite forbehold, nemlig at du i dag sitter på 802.11n-utstyr på klientsiden og at du har en trådløs ruter med 802.11ac.

Litt kronglete installasjon

Monteringen av produktet er særdeles enkelt, sett det inn i en USB 3.0-port og du er ferdig. Hvis du ikke vil ha kortet plugget direkte i maskinen følger det med en krybbeløsning der du setter inn adapteret.

Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no
Det følger med en krybbeløsning.Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

Dessverre fungerer ikke adapteret rett ut av boksen, drivere må til. Nå følger dette med på en egen CD, men om du ikke har en enhet som kan lese CD-plater på maskinen din må du finne ut av det selv. Driverne er heldigvis tilgjengelige på nett, men du må klikke deg gjennom flere sider før du kommer til en Dropbox-folder med de aktuelle driverne.

Med drivere og adapter i orden er det bare å koble seg til det nettverket du vil, og om du er vant til å bare ha et eldre nettverk tilgjengelig åpner det seg nå mange muligheter. Har du en trådløs ruter som støtter de nyeste standardene kan du velge mellom å kjøre på både 2,4 og 5,0 GHz på 802.11n, eller 5,0 GHz om du vil bruke 802.11ac.

Ved 802.11n skal adapteret greie å dytte unna opptil 300 Mbit/s, mens det ved bruk av 802.11ac greier å få unna opptil 867 Mbit/s.

Veldig god ytelse

På veien opp fra kjelleren må signalet gjennom to etasjeskiller og to vanlige vegger.

Vi tok med AWUS036AC på besøk til restriggen vår for trådløse rutere, og lot den ta en liten kamp mot en tilsvarende løsning fra Zyxel, i form av NWD6605. I tillegg brukte vi undertegnedes aldrende Sony Vaio Z med standardløsningen Intel Centrino Advanced-N 6230.

I den første testen kjører vi samtlige tre løsninger mot hverandre, og alle kjører på 802.11n, altså det som er standard på den bærbare datamaskinen som er med i sammenligningen.

Tallenes tale er klar, og adapteret fra Alfa Network stikker av med en soleklar seier når vi sitter et godt stykke unna og med et par etasjeskiller mellom oss og ruteren. Når avstanden er mindre er ikke forskjellene like brutale, og vi ser at adapteret fra Zyxel henter seg inn en del. Den integrerte løsningen blir uansett parkert.

Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no
Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

Så bytter vi over til 802.11ac, og her er det bare de to adapterne som er med å konkurrere. Igjen er det Alfa Networks løsning som stikker av med seieren, selv om forskjellen kanskje ikke var like stor som ved bruk av 802.11n.

En god oppgradering

AWUS036AC er et flott produkt for deg som sitter på en halvgammel bærbar som mangler støtte for de nyeste standardene, og som ønsker litt mer futt på den trådløse ytelsen.

Produktet er også midt i blinken om du har en stasjonær datamaskin og du ikke gidder skru inn et internt kort.

Ytelsen er god hele veien, men vi blir kanskje mest imponert på 802.11n. Her yter den en god del bedre enn Zyxel-adapteret vi satte den opp mot, og ikke minst den innebygde løsningen i form av Intel Centrino Advanced-N 6230.

Prismessig havner AWUS036AC på rett under 600 kroner. Det føler vi er en helt grei pris, og verken veldig billig eller veldig dyrt. Til sammenligning får du NWD6605 fra Zyxel til drøye 300 kroner.

Det som trekker ned er at enheten gjør litt mye ut av seg. På en bærbar som tradisjonelt sett er både liten og snerten står AWUS036AC ut som en merkelig utvekst, absolutt på grensen til irriterende. Heldigvis kan du bruke krybbeløsningen som følger med for å få den litt mer unna.

Det er skremmende lett å cracke trådløse nettverk:
Slik beskytter du deg mot inntrengere »

annonse