Til hovedinnhold

Foreldrene kan bli dømt for sønnens nettmobbing

Det mener i hvert fall en amerikansk domstol.

Selv om du ikke har gjort noe direkte galt, kan du likevel bli straffet. Det kom i hvert fall en amerikansk domstol fram til, melder The Wall Street Journal.

Lagde falsk Facebook-profil

Dommen, som fortsatt ikke er vedtatt, kom fram under en rettssak i en ankedomstol i den amerikanske delstaten Georgia. Saken startet da foreldrene til en gutt i syvende klasse ved en barneskole i delstaten ble anklaget for ikke å ha sørget for at gutten sluttet å trakkassere en jevnaldrende jente i klassen.

Kanskje burde du følge litt mer med på hva barna dine gjør på internett?Foto: Shutterstock 95286664

Det noe spesielle var imidlertid at trakkasseringen foregikk via en falsk Facebook-profil gutten opprettet i jentas navn. Der hadde han brukt en app til å forvrenge jentas ansikt, og skrev krenkende innlegg i hennes navn.

Gjennom profilen antydet gutten at den 13 år gamle jenta hadde et svært utsvevende sexliv, og flere av innleggene var også svært rasistiske. Jenta varslet imidlertid foreldrene om profilen, og via skoleledelsen ble den skyldige gutten straffet med 2 dagers utestengelse fra skolen og 1 ukes husarrest.

Facebook-profilen ble imidlertid ikke slettet før 11 måneder senere, da foreldrene til jenta sendte en forespørsel til Facebook om å stenge den ned. Saken havnet derfor i retten, og jentas foreldre fikk medhold i at foreldrene til gutten som lagde profilen burde ha tvunget sønnen til å slette den fordi de visste at den eksisterte. Dersom domsavsigelsen blir stående vil altså foreldrene til gutten bli straffet. Ikke for å ha gjort noe, men nettopp fordi de ikke gjorde noe.

Det har aldri før vært avsagt en dom i en slik sak før, og saken kan dermed sette presedens for senere saker av samme natur i USA.

Om det er rettferdig at foreldre skal straffes for det barna gjør på internett er opp til den enkelte å avgjøre. Men ifølge Natalie Woodward, jentas advokat, kan dommen forsvares:

«Under visse omstendigheter, når det som blir sagt om et barn er usant og foreldrene vet om at det skjer, så vil ansvaret kunne legges på dem».

Noen tjenester myntet på foreldre er litt mer ekstreme enn andre:
Ring Mamma, ellers blir telefonen sperret! »

(Kilde: The Wall Street Journal)

annonse