Nå har 5000 datafrelste inntatt The Gathering
Vi dro til Norges største teknofest.
Hylende trykklufthorn, dunkende teknomusikk, og en dur fra mennesker og maskiner slår oss idet vi kommer inn i Vikingskipet på Hamar. Det er fortsatt relativt tidlig, og vi får være vitne til at aktivitetsnivået stiger mens maskinvare bæres, trilles og slepes inn i den enorme hallen.
Tusenvis av ansikter fylt med spenning, forventning, og i enkelte tilfeller, allerede preget av en søvnløs natt, blir lyst opp i en litt dunkel hall fra like mange tusen skjermer. Slik ser det ut i opptakten til årets inkarnasjon av The Gathering, en av verdens absolutt største teknofester.
Inne i hallen
Sponsorene er allerede på plass, og langs veggene av hallen står det rekker av boder, utstillinger og butikker av alle slag. Både ansatte og frivillige har arbeidet i lang tid med å få alt klart til dagens åpning, som offisielt fant sted klokken 22 i kveld.
Her kan vi kjøpe briller tilpasset dataspill med høretelefoner, så vel som alle tenkelige former for maskinvare til PC-en. Andre selger ikke produkter, men prøver å rekruttere til sin organisasjon.
– Vi er her både for å rekruttere og å reklamere, for Forsvaret generelt, og for Cyberforsvaret og Forsvarets ingeniørhøgskole spesielt, forteller major Dag E. Kjønø ved deres stand.
Spillteknologi for helsa
– Vi skal utdanne folkene som får systemene til å virke til enhver tid. Til det trenger vi personell som er teknologi-interesserte, sosiale og kreative, og da er dette en bra arena. Det er ikke hver dag man kan nå ut til over 5000 ungdom på en gang, forklarer major Kjønø.
Mens vi står og snakker sammen kommer fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud forbi, og slår av en prat. Det er ikke hennes første gang på arrangementet, og ministeren skal stå for den offisielle åpningen senere på kvelden.
– Jeg har jo ansvaret for IKT i regjeringen, og dette er andre gang jeg er på The Gathering. Her er det et utviklermiljø som er svært interessant, og jeg har blant annet sett på hvordan spillteknologi kan brukes i helse og rehabilitering, forteller ministeren, og nevner virtuell bowling som et eksempel hun har fått prøvd ut i dag.
– Når man skal trenes opp igjen i rehabilitering blir det mye repetisjon, og det kan bli litt kjedelig. Ved hjelp av spillteknologi kan det gjøres mer interessant, og mindre repetitivt. Dessuten er The Gathering en god arena for rekruttering til IT, forteller Aasrud til Hardware.no, og viser til at mange aktører prøver på nettopp dette.
Commodore og arkade-maskin
Mens Cyberforsvaret har satt opp en digital hinderløype, med kodede beskjeder som inneholder instruksjoner om hvordan man går videre, har Universitetet i Oslo valgt en helt annen metode å trekke oppmerksomhet på.
– Vi er her for å rekruttere folk til det matematiske og naturvitenskapelige fakultet, forteller bachelorstudenten Veronika Heimsbakk.
Hun studerer programmering og nettverk ved universitetet, og er koordinator for deres stand. Hun forteller at en gammel Commodore-maskin de har stilt frem trekker mye oppmerksomhet.
– Bak her har vi også en arkademaskin, bygd av studenter helt fra grunnen av på Arduino-plattformen, sier hun.
Selve maskinen er et prosjekt tilhørende matematikk-studenten Jonathan Ringstad, som er raskt ute med å påpeke at spillene på maskinen er det andre studenter som har laget.
Kreative løsninger
Innimellom røper lukten av frityrolje hvor det er satt opp ad-hoc gatekjøkken, og i ledige kriker og kroker har de mer erfarne allerede satt opp feltsengene sine. For de som ikke tenkte på å ta med slikt, eller ikke fikk plass i bilen, er det anvist med utallige oppslag hvor det er lov å legge seg, og hvor slikt er forbudt.
Det er flere ting deltakerne er mer eller mindre nødt til å ha med seg til The Gathering, men i tillegg til nødvendighetene er det enkelte typer tilbehør som går igjen mellom de rundt 70 radene med sitteplasser.
Enorme høyttalere, fullstendige stereoanlegg og hele TV-er er alle relativt vanlige, men vi merker oss også at mange av deltakerne synker ned i store, komfortable lenestoler. Enda viktigere tilbehør, som er så utbredt at det kan se ut som det følger med plassen, er hyller.
Med begrenset plass per deltaker, hvor det skal stables både datamaskin og skjerm, samt forsyninger – som regel i form av energidrikker – for flere dager, lønner det seg nemlig å ha anledning til å stable i høyden.
Selvbygg med skrumaskin
Omtrent midt i salen støter vi på en gruppe ungdommer fra Vestfold mens de holder på å montere sin egen solide hylleløsning.
– Dette er første gang de fleste av oss er på The Gathering, men vi var på Polarparty for litt siden, og fant ut at det ble for rotete med alle tingene under bordet. Derfor gikk vi sammen og bygde en enkel hylleløsning fra bunnen av, forteller Jannicke Due fra Horten.
– Vi fant ut vi måtte ha to etasjer. Da får vi satt PC-ene i første etasje, og alt av rot på toppen. Hele hylla fikk plass i en skiboks, og vi tenkte på å ta med stoler, men med syv personer og alt utstyr i to biler ble det da ikke plass det, sier hun.
Lite nettverkstrøbbel
Som Hardware.no skrev for en stund siden, har The Gathering i år for første gang satt opp et trådløst nettverk for samtlige besøkende. Vi lurte på hvordan det fungerte, og klarte etter en stund å finne frem til teknisk ansvarlig for arrangementet, Peter Blakstad.
– Dette er et ekstremt fiendtlig miljø for et slikt nettverk, med svært mye elektronisk støy. Likevel fungerer ting ganske greit, sier han.
– Det er mye støy på 2,4 GHz-frekvensbandet, men det hadde vi regnet med. 5 GHz-bandet fungerer bra, så de som har enheter som støtter dette får en god trådløs opplevelse, forteller han.
– Etter noen timer er det nå rundt 550 enheter som er koblet til trådløst, men dette brukes stort sett av mobiltelefoner, nettbrett og slikt. Det er jo best å spille over nettverkskabel, og på kjernenettverket vårt, som går over kabler, har vi ingen utfordringer. Der går alt som det skal, sier Blakstad.
Hardware-rekka på plass
Langt nede i hallen, på rad nummer 60, finner vi et digert banner liggende på et bord, med Hardware.no-logoen på. Dette er Hardware-rekka, og vi blir henvist til Jon Erik Engevold som den ansvarlige for denne.
– I år er vi ikke så mange, bare 29 påmeldte. Det er jo en liten nedgang fra de 149 vi hadde et år tidligere, forteller Engevold, har vært fast gjest på The Gathering siden 2006.
– Banneret er ikke hengt opp ennå, fordi det ikke er så mange som har med hyller vi kan feste det til i år. Men vi har en diger rull nettverkskabel, så noe skal vi nok få til, humrer han.
Rekka har vært et fast innslag på The Gathering i alle fall siden 2004, og er et helt brukerskapt initiativ. I tillegg til å være et sted hvor forumbrukere kan sette seg rundt andre forumbrukere, forteller Engevold at de bruker de å finne på andre sosiale aktiviteter på impuls.
– Blant annet bruker vi å ta en tur ut for en pizza, vanligvis på fredagen. I år var det også snakk om å bli med det som skulle bli verdens største rasterbation, men stemmen i taket har vært litt uklar med informasjonen om det – så vi får se hva som skjer, forteller han.
Er du på The Gathering, eller er du blant de 3500 på venteliste?
Hva synes du om arrangementet? Diskuter i kommentarfeltet nedenfor: