Tek.no

Nyhet

Wikipedias redning?

Arsæll Benediktsson
30 Okt 2007 08:38

En gruppe Wikipedia-brukere har nå satt i gang et nytt prosjekt som har som mål å øke kvaliteten på artiklene i det populære leksikonet Wikipedia.

Prosjektet har fått navnet Veropedia og det er en samling av artikler som skal være det beste fra Wikipedia. Alle artiklene i Veropedia er opprinnelig fra Wikipedia, men disse blir grundig korrekturlest og blir ikke endret etter at de lagres i Veropedia.

Ingen artikler i Veropedia kan redigeres når de en gang er blitt lagret der. Dersom det skulle være behov for å oppdatere eller forbedre noen av artiklene på et senere tidspunkt, må dette skje i Wikipedia, og deretter kan disse artiklene eventuelt godkjennes og overføres til Veropedia.

Streng kontroll

Wikipedia-artikler som eventuelt overføres til Veropedia må oppfylle strenge krav før de passerer nåleøyet. De skal blant annet være uten spesielle tagger som indikerer manglende korrektur, og de må ikke ha noen døde lenker. I tillegg skal artiklene leses og eventuelt godkjennes av eksperter på de aktuelle fagområdene.

Initativtakerne mener tiltaket vil føre til at Wikipedia-redigererne blir inspirerert til å øke kvaliteten på Wikipedia-artiklene såpass at artiklene til slutt blir overført til Veropedia.

Veropedia vs Wikipedia

Meningen er ikke at Veropedia skal erstatte Wikipedia, i hvert fall ikke i første omgang. De to skal ha forskjellige oppgaver. Leserne skal først besøke Veropedia når de er ute etter informasjon om et bestemt tema. Dersom de ikke finner det de er ute etter i Veropedia, skal de lese Wikipedia i stedet.

Veropedia består foreløpig av kun noen få tusen artikler, men dette skal etter hvert økes. Prosjektet er fortsatt i en betaversjon.

Planen er at prosjektet etter hvert skal bli reklamebasert for å finansiere driften.

Det nye prosjektet finner du på veropedia.com. Det er foreløpig kun tilgjengelig i engelsk språkversjon.

(Kilder: Slashdot//veropedia.com/a>, Cyde Weys Musings)

Les også
Wikileaks får fortsette
Les også
- Wikipedia holder mål
Les også
Mer stueren Wikipedia?
Les også
Wikipedia mot fall?
Les også
Wikipedia-kontroll i Tyskland
Les også
Hvem redigerer Wikipedia?
Les også
Wikiversity i vekst
Les også
Wikipedia korrigerer Britannica
annonse

Les også