Tek.no

Nyhet

Norge mangler fortsatt kriseside

Under en krise vil informasjon være noe av det første man oppsøker. Både Danmark og Sverige har egne nettsider med kriseinformasjon, på henholvdsvis kriseinfo.dk og krisinformation.se.

I Norge er slik informasjon ikke like lett tilgjengelig.

Siden kriseinfo.no drives i dag av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), på oppdrag fra Justisdepartementet. Her finner man lite informasjon om pågående kriser - som for eksempel situasjonen i Japan.

Skulle være klar i 2010

ABC Nyheter meldte i april 2010 ommangelen på et samlet sted for kriseinformasjon. Avdelingsdirektør i DSB, Per Brekke, sa da at siden var under konstruksjon og at den ville være ferdigstilt etter omtrent en måned.

Men i dag er siden fremdeles under utbygging. Siden skal ifølge Brekke være klar til bruk første september 2011.

- Det har vært en lang prosess å koordinere alle som skal levere informasjon til denne siden, å ansette folk til redaksjonen og så videre, sier Brekke til ABC Nyheter.

Kan vri om nøkkelen

Dersom det skulle oppstå en krise før første september i år vil siden likevel kunne tas i bruk omgående.

- Vi har en løsning liggende klar dersom det skulle skje noe, sånn at vi er klare til å vri om nøkkelen dersom det skulle være nødvendig, forsikrer avdelingsdirektøren.

Ukjent nettside

Til tross for at siden straks er ferdigstilt, vet langt fra alle nordmenn hvor de skal henvende seg dersom krisen skulle bli et faktum.

- For det meste er det folk i fagmiljøet som kjenner til denne siden. Lanseringen av siden vil bli et omfattende arbeid, vedgår Brekke.

- Vi kommer til å være kreative når vi skal markedsføre siden vår. Jo flere som vet om den, jo bedre er det.

Konsekvensene av at krisenettsiden foreløpig er ukjent for de fleste, er at man selv må "shoppe informasjon", mener Brekke.

- Informasjonen er jo der, men på forskjellige steder. Og det er ikke lett, medgir han.

Drives av privatperson

Søker du på ordet 'kriseinformasjon' på nettet, er nettsiden kriseinformasjon.no et av de øverste treffene. DSBs krisesider dukker også opp i søket, men kommer først helt nederst på siden. 

Kriseinformasjon.no eies i dag av en privatperson - Jarle A. Melby.

- Grunnen til at vi gjør dette er at vi ser behovet folk har for et sted å henvende seg, få informasjon, stille spørsmål, bidra med ting. Meningen er også at folk skal kunne sende inn informasjon, bilder, videoer fra aktuelle krisesituasjoner, sier Melby.

Siden hans har blant annet brukere fra Island, USA, Sverige, Italia, Japan - og fra hele Norge.

- Vi får inn mange spørsmål, spesielt om radioaktivitet. Sist var det noen som hadde født i Tokyo og lurte på om det var trygt gi barnet springvann, fordi de ikke kunne få tak i flaskevann, forteller Melby.

Han forteller at DSB selv er innom siden hans - hittil har han registrert 74 unike besøk.

Selv mener han at informasjonstilbudet fra statens side er langt fra godt nok.

- Informasjonstilbudet om kriser i Norge vil jeg si er ikke-eksisterende.

Les også
– Panikk hos kameraentusiaster
Les også
Japanske onlinespill stenges
Les også
Sony rammet av tsunamien
annonse

Les også